WO

5 Aug

Weertype

Weertype

± 13° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vanaf vandaag krijgt een uitloper van het Azorenhoog vaste voet aan de grond boven Europa en vo [...]
Lees verder

DO

6 Aug

Weertype

Weertype

± 15° | 29-32°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Vanaf morgen neemt een sterk hogedrukgebied volledig de regie in handen. Er kunnen in de ochten [...]
Lees verder

VR

7 Aug

Weertype

Weertype

± 16° | 30-33°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Donderdag zitten we in zeer warme lucht. De maxima maken direct een sprong naar 30 graden en me [...]
Lees verder

ZA

8 Aug

Weertype

Weertype

± 17° | 31-34°

10 %

Windrichting

VAR 2-3 bft
Vrijdag en zaterdag zorgt de bij de inleiding beschreven drukverdeling (hoog ten noordoosten va [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel door. Woensdag en in de tweede helft van de week zitten we weer onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken op de flank van het Azorenhoog. Daarbij trekken regelmatig regenzones of buienlijnen door onze omgeving met periodes van regen of of buien. Mogelijk komt er vrijdag ook weer tijdelijk meer wind te staan, maar dat is nog onzeker. Het hangt af van de precieze koers van een lagedrukgebied dat is ontstaan uit de resten van tropische storm Edouardo. Het  Azorenhoog komt tegen het eind van de week via de Britse Eilanden dichterbij en zorgt dan tegen volgend weekend voor een stabilisatie van de luchtdruk en het weer in onze omgeving. Dat zou dan volgende week uitlopen op stabieler en warmer zomerweer.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een betere dag. Waarschijnlijk zelfs de beste dag van de week. We zitten onder de gunstige invloed van een uitloper van het Azorenhoog die ons wat in bescherming neemt. De eerst nog west tot noordwestelijke wind komt eindelijk tot rust. Er wordt wel vrij koele lucht aangevoerd, maar doordat de zon zich ook weer ruim laat zien, lopen de maxima landinwaarts dan toch op naar een 20 tot lokaal misschien wel net 22 graden. Aan zee houden we maxima rond 18 tot 19 graden vast. Gaandeweg de dag neemt de bewolking wel toe en we eindigen de dag met een zwaar bewolkte lucht. Daarbij draait de wind overdag overal terug naar een zuidwestelijke richting en neemt daarbij ook weer langzaam wat in kracht toe.

Vanavond en vannacht wordt de bewolking dikker en kan er tegen de ochtend alweer links of rechts eens wat lichte regen of een bui vallen. De minima zitten rond een 13-tal graden.

Morgen:

Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzone in lengte en breedte over onze regio. Het is dan ook wisselend tot zwaar bewolkt en er zijn perioden met regen of buien. Er kan daarbij lokaal vrij veel regen gaan vallen. Zeker in de noordelijke regio’s gaan de berekeningen uit van meer dan 10 liter water per vierkante meter. De temperaturen gaan er weer wat op achteruit en kamperen ergens rond een graad of 18-19 als allerhoogste waarden. Tijdens de (langdurige) perioden met regen komen we dikwijls niet veel hoger van 15 tot 16 graden. Er komt weer wat meer wind te staan uit het zuidwesten, maar niet meer zoveel als tijdens de voorbije dagen.

Ook in de nacht naar donderdag blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van regen of buien. Het is wel zacht met minima rond 14 tot 15 graden.

Overmorgen:

Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking en perioden met regen of buien. Er zijn weinig opklaringen en het is nog altijd aan de koele kant met maxima die niet veel verder geraken dan tot rond een 18 tot 19 graden. Tijdens de regenperioden is dat flink wat graden minder. Er staat daarbij een matige zuidwestelijke wind.

Later:

Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer opklaringen, maar ook nog kans op een paar verspreide buien. De wind trekt naar een noordwestelijke hoek en kan daarbij mogelijk tijdelijk weer flink toenemen, al zit er nog wat onzekerheid op die verwachting. Het blijft in elk geval koel met maxima rond of net onder de 20 graden.

Samenvatting:

Vandaag wordt de beste dag van de week. Er zijn brede opklaringen, al neemt vanmiddag de bewolking toch wel gaandeweg geleidelijk wat toe. De maxima zitten rond of vooraan de 20 graden landinwaarts, aan zee net niet. De eerst nog noordwestelijke en zwakke wind, draait overdag geleidelijk naar zuidwest en neemt daarbij langzaam wat toe.

Geert, dinsdag 07 juli, 06.55 uur.

 

Mieren, vriend of vijand? In dit filmpje kijken we even binnen in een mierennest met broed: