VR

03/29/2024

Weertype

Weertype

| 14°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied dat nog steeds nabij Ierland ligt, beheerst ons weer (het kreeg trouwens int [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

2 bft
Morgen lijkt er vrij veel regen te kunnen gaan vallen. Een regenzone schuift vanuit Frankrijk i [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

MA

1 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt waarschijnlijk ook een echte off-dag met een regenzone die in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied boven Scandinavië dat lange tijd ons weer beheerste, geeft er stilaan de brui aan. Het vermindert in kracht waarbij het centrum richting de Noordzee schuift. Het houdt wel nog even een rug aan in onze richting. Tegelijk daalt de luchtdruk rondom ons en er vormt zich uiteindelijk een lagedrukgebied dat tegen woensdag op de Noordzee komt te liggen. Dat laag wordt dan het sturende systeem gedurende een aantal dagen. De omslag vindt voor ons nu al een dag vroeger plaats met in de loop van dinsdag een invallende noordwestelijke wind die koelere lucht zal binnenblazen. Vanaf woensdag loopt de kans op een bui op en vanaf donderdag zou er daadwerkelijk wat regen of een bui kunnen gaan vallen. Afhankelijk van run tot run en van model tot model, zou er ook in onze omgeving toch wel eens wat regen of enkele buien kunnen gaan vallen, maar we gaan dat in detail van dag tot dag moeten bekijken. Heel grote hoeveelheden lijken er alleszins niet direct in te zitten. Een echte overgang naar een zeer wisselvallig weer met de ene depressie na de andere wordt het ook niet. Het is één lagedrukgebied dat zich een tijd in het Noordzeegebied lijkt te nestelen, waarna dan op langere termijn de invloed van hogedrukgebieden weer groter lijkt te worden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindigde met zomerse maxima die gemakkelijk opnieuw richting een 26-27 graden oplopen of zelfs nog iets meer. De wind blijft aflandig uit een oostelijke tot zuidoostelijke hoek waaien en er zijn geen of amper wolken te bespeuren behalve tijdelijk nog wat sluierwolken gedurende de eerste helft van de dag. Die verdwijnen later echter weer.

Ook vanavond en vannacht zijn er geen wolken en krijgen we een heldere, zachte nacht met minima die rond een 13-tal graden blijven hangen.

Morgen:

Morgen loopt het kwik in de ochtend erg snel op en kan het na de middag nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke hoek gedraaid en de aangevoerde lucht komt van over het continent. De maxima zitten dan rond een 27-28 graden of zelfs nog wat hoger en de zon blijft de hoofdrol spelen. Na de middag echter, draait de wind snel naar het noorden tot noordwesten en komt er geleidelijk minder warme lucht binnen. De maxima toppen af en gaan later in de middag zelfs geleidelijk aan dalen.

In de avond koelt het dan sneller af en in de nacht noteren we dan minima rond 12-13 graden.

Overmorgen:

Woensdag zitten we met koeler weer. Het kan aanvankelijk nog wel warm worden met maxima vooraan de 20 graden, maar zomerse waarden van 25 en meer zitten er voor woensdag zeker niet meer in doordat de wind vanuit een koelere noordwestelijke richting waait. Daarmee wordt dan veel minder warme lucht aangevoerd. Er komen geleidelijk aan ook wolkenvelden binnenlopen, maar de meeste plekken houden het droog. Ver landinwaarts is er kans op een enkele bui later in de middag / tegen de avond.

Later:

Donderdag is het weer helemaal gedraaid. Een lagedrukgebied boven de Noordzee neemt de touwtjes in handen en stuurt met een naar west gedraaide wind gestoorde zeelucht naar ons toe. Rondom dit laag zitten een aantal fronten, maar de diverse modellen zijn het absoluut niet eens over de ligging en waar de meeste neerslag van die fronten gaat vallen. Voor onze regio krijgen we donderdag waarschijnlijk een flinke mix van wolken en enkele opklaringen met gaandeweg de dag kans op wat buien of eens wat regen. Waarschijnlijk zijn dat op donderdag nog lang geen grote hoeveelheden.

Samenvatting:

Zonnig met enkele hoge sluierwolken. De temperaturen lopen op naar een 23-tal graden aan zee tot een 25-27 graden landinwaarts. De wind waait daarbij matig uit een oostelijke richting.

Geert, maandag 01 juni, 9.25 uur.

De wapendrager. Een prachtige, vrij algemene mot. In deze video zien we er zelfs twee!