VR

03/29/2024

Weertype

Weertype

| 14°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied dat nog steeds nabij Ierland ligt, beheerst ons weer (het kreeg trouwens int [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

2 bft
Morgen lijkt er vrij veel regen te kunnen gaan vallen. Een regenzone schuift vanuit Frankrijk i [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

MA

1 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt waarschijnlijk ook een echte off-dag met een regenzone die in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het hogedrukgebied boven Scandinavië houdt het voor bekeken. Het breekt in twee stukken op. Eén stuk trekt richting het oosten, het andere deel trekt de Atlantisch Oceaan op. Wij komen daarbij in een soort niemandsland terecht tussen die twee delen, een zadelgebied. Daarin daalt de luchtdruk en vormen zich diverse kleine kernen van lagedruk die de komende dagen samensmelten tot één actief lagedrukgebied dat zich pal boven de Noordzee gaat nestelen. Dat zorgt bij ons voor een omkeren van de stroming. Die gaat van oost naar west tot noordwest waarbij er behoorlijk koelere lucht aangevoerd wordt. Rondom dat laag vormen zich diverse neerslaggebieden, maar de actiefste daarvan ontwijken ons met verve. Er kan van tijd tot tijd eens wat regen of een bui opduiken, maar veel zal dat bij ons allemaal niet voorstellen. We blijven vervolgens een tijd in die koelere noordwestelijke tot westelijke stroming zitten. Pas volgende week wordt het dan geleidelijk aan weer een stukje zachter.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag loopt het kwik in de ochtend erg snel op en kan het landinwaarts kort na de middag nog een graadje warmer worden. De wind zit landinwaarts eerst in een zuidoostelijke hoek en de aangevoerde lucht komt van over het continent. Aan zee waait die echter al snel vanuit het noordwesten. De maxima zitten rond de middag rond een 25 tot 26-tal graden landinwaarts, rond 22 graden aan zee. In het oosten van Oost-Vlaanderen kunnen we nog wat hogere maxima noteren, daar rond een 27-28 graden. De zon blijft de hoofdrol spelen. Na de middag echter, draait de wind ook landinwaarts snel naar het noorden tot noordwesten en komt er geleidelijk minder warme lucht binnen. De maxima toppen af en gaan later in de middag zelfs geleidelijk aan dalen. Het blijft daarbij overal vrij zonnig tot zonnig met slechts wat hoge sluierwolken.

In de avond koelt het dan sneller af en in de nacht noteren we dan minima rond 13 graden. Het blijft licht bewolkt tot helder.

Morgen:

Morgen zitten we met koeler weer. Het kan aanvankelijk nog wel warm worden met maxima vooraan de 20 graden, maar zomerse waarden van 25 en meer zitten er voor morgen zeker niet meer in doordat de wind vanuit een koelere noordwestelijke richting waait. Daarmee wordt dan veel minder warme lucht aangevoerd. Er komen geleidelijk aan ook wolkenvelden binnenlopen, maar we houden het droog. Ver landinwaarts is er kans op een enkele bui later in de middag / tegen de avond, maar dat zal meer dan waarschijnlijk niet voor onze regio zijn, maar voor de gebieden verder landinwaarts.

In de nacht van woensdag op donderdag blijft het vrij zacht met minima die alweer niet veel lager gaan zitten dan rond een 13-tal graden. De wind blijft uit een west tot noordwestelijke hoek waaien.

Overmorgen:

Donderdag is het weer helemaal gedraaid. Een lagedrukgebied boven de Noordzee neemt de touwtjes in handen en stuurt met een naar west gedraaide wind gestoorde zeelucht naar ons toe. Het wordt daarbij niet warmer dan 18 tot 19 graden. Rondom dit laag zitten een aantal fronten, maar de actieve regengebieden mijden ons. Voor onze regio krijgen we donderdag een flinke mix van wolken en enkele opklaringen met gaandeweg de dag kans op wat verspreide, losse buien of eens wat regen. Veel zal dat allemaal niet zijn, hoogstens lokaal en dan zeker nog niet overal, eens een paar liter water per vierkante meter. Bovendien waait het op donderdag stevig uit een west tot noordwestelijke hoek. Aan zee is dat een vrij krachtige tot zelfs krachtige wind. Boven land waait die matig tot vrij krachtig.

Later:

Vrijdag stuurt een lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin zit ook een storing, maar veel regen zit daar voor onze regio ook weer niet op. Er kan tijdelijk wat lichte regen vallen, maar het blijft allemaal bij erg beperkte hoeveelheden. Er staat ook op vrijdag daarbij weer een behoorlijk doorstaande wind uit west tot noordwest die koele lucht aanvoert met maxima van 16-17 graden aan zee tot hoogstens een 18 graden landinwaarts. Later op de dag klaart het weer wat op.

Samenvatting:

Zonnig met enkele hoge sluierwolken. De temperaturen lopen op naar een 22-tal graden aan zee tot een 25-27 graden landinwaarts. De wind waait daarbij landinwaarts eerst uit een zuidoostelijke richting. Aan zee is die noordwest en die breidt zich vanmiddag landinwaarts uit waarbij het dan overal geleidelijk zal beginnen afkoelen.

Geert, dinsdag 02 juni, 6.45 uur.

De wapendrager. Een prachtige, vrij algemene mot. In deze video zien we er zelfs twee!