VR

03/29/2024

Weertype

Weertype

| 14°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied dat nog steeds nabij Ierland ligt, beheerst ons weer (het kreeg trouwens int [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

2 bft
Morgen lijkt er vrij veel regen te kunnen gaan vallen. Een regenzone schuift vanuit Frankrijk i [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

MA

1 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt waarschijnlijk ook een echte off-dag met een regenzone die in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De bakens worden verzet. We komen vanaf vandaag onder invloed van een depressie boven de Britse Eilanden. Die blijft daar gedurende het weekend rondjes draaien. Boven Europa ligt nog een hogedrukgebied, maar dat trekt verder oostwaarts weg. Vanaf maandag ontwikkelt zich op de Atlantische Oceaan een westcirculatie die lagedrukgebieden aanvoert richting Europa. De westcirculatie ligt wel vrij noordelijk doordat het Azorenhoog zich vrij noordelijk legt. Ook boven Europa biedt een hogedrukgebied tegendruk aan deze westelijke circulatie. Toch zitten we zeker de eerste dagen van de week onder invloed van lagedrukgebieden die van tijd tot tijd een (zwakke) storing of wat buien over onze regio sturen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Gisteren kregen we verspreid in de regio (soms met felle) regen- en onweersbuien te maken die de hitte hebben verdrongen. Vandaag zitten we in een veel minder warme zuidwestelijke stroming. Daarin trekt nog een front mee dat later vanochtend en rond de middag door onze regio zal trekken. De dag start dan ook met veel wolken en een stevige zuidwestelijke stroming met vrij veel wind. De bewolking neemt toe en uiteindelijk volgt er in de late ochtend en rond de middag een periode met wat lichte regen of enkele buien. Nadien krijgen we dan vanmiddag een mix van wolken en opklaringen met nog kans op een enkele lokale bui. De zuidwestelijke wind trekt verder aan en wordt aan zee vrij krachtig tot krachtig met uitschieters tot 50-60 km per uur. Ook boven land staat een stevige wind. De maxima komen nog uit op 21 graden aan de kust tot rond 22-24 landinwaarts.

Vanavond en vannacht blijft het redelijk doorwaaien, zeker aan de kust. Daar staat een krachtige zuidwestelijke wind. Die schiet nog steeds gemakkelijk uit tot rond een 60 km per uur of zelfs wat hoger. De minima dalen daarbij tot rond een 13 tot 14-tal graden. Het is meest droog, al is een enkele bui niet helemaal uit te sluiten.

Morgen:

Morgen zitten we duidelijk in minder warme lucht. We krijgen dan te maken met een mix van wolken en opklaringen, maar er is toch ook kans op het voorkomen van een lokale bui. Vooral in de ochtend dan. De middag lijkt droog te gaan verlopen. De temperaturen halen wel nog steeds met gemak waarden die vooraan de 20 graden blijven zitten. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en kan aan zee tijdelijk wel naar een 5-6 Bft gaan, boven land is dat een 4. Er zijn ook morgen zeker aan de kust aanvankelijk nog uitschieters mogelijk tot een 50 à 60 km per uur.

In de nacht naar maandag is het rustiger met minima rond een 12-13 graden.

Overmorgen:

Maandag krijgen we een mix van wolken en opklaringen. Er is nog een kleine kans op een enkele lokale bui, maar de meeste plekken houden het de hele dag droog. Een matige zuidwestelijke wind voert minder warme lucht aan met vrij normale maxima van vooraan de 20 graden.

Later:

Dinsdag komt een volgende Atlantisch lagedrukgebied aan boven de Britse Eilanden. De storingen die daaraan verbonden zijn, gaan ons weer negatief beïnvloeden en de neerslagkansen lopen op dinsdag dan ook behoorlijk op. We krijgen perioden met regen, afgewisseld met wisselend tot zwaar bewolkte momenten. De maxima komen niet veel hoger uit dan rond een 20-tal graden. Het kan ook weer behoorlijk flink gaan waaien.

Samenvatting:

Het wordt vandaag wissellvallig en winderig. Eind van de ochtend, rond de middag trekt een zwakke storing door met wat buien of wat regen. Daarna krijgen we dan een mix van wolken, opklaringen en nog een enkele bui. Er staat veel wind die nog wat aantrekt uit het zuidwesten. Veel meer dan 21 graden aan zee tot 22-24 landinwaarts halen we niet meer.

Geert, zaterdag 27 juni, 09.55 uur.

 

Het vlas bloeit: een zee van blauw die zachtjes meewiegt in de wind: