VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een uitloper van het Azorenhoog bouwt zich vandaag in onze omgeving op tot een sterk apart hogedrukgebied. Dat hoog trekt vervolgens geleidelijk door richting Denemarken om vervolgens naar Scandinavië te trekken. Daardoor gaat de wind de komende dagen bij ons naar een oostelijke tot zuidelijke richting draaien en komt een transport van zeer warme lucht op gang. Tegen het midden van de week noteren we dan ook hoog zomerse tot zelfs tropische temperaturen. In de tweede weekhelft gaat de luchtdruk ten westen van ons en boven het westen van Frankrijk dalen wat tegen het eind van de week op een (onweerachtige) bui zou kunnen uitlopen. Tegelijk nadert een Atlantisch laag de Britse Eilanden. Daarna komen we dan na het weekend waarschijnlijk tijdelijk in een soort van westelijke tot zuidwestelijke stroming terecht met meer invloed van oceaanstoringen die ons meer wisselvalligheid zullen brengen met regelmatig wat regen of een bui. Een echte westcirculatie kan het zeker niet genoemd worden want het Azorenhoog blijft ook dan impulsen in onze richting sturen en er is niet veel nodig om daar weer een zelfstandig hogedrukgebied te laten uitgroeien.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt er al zomerse lucht aangevoerd. De maxima lopen snel op en halen zeker landinwaarts al gemakkelijk de zomerse 25-graden grens met pieken die lokaal en zeker in stedelijke gebieden gemakkelijk doorlopen naar een 26 tot 27 graden. Aan zee halen we rond 22-23 graden. De zon is er volop bij. De wind waait vanochtend eerst nog zwak uit een zuidwestelijke, later veranderlijke richting. Uiteindelijk wordt die aan zee noord tot noordwest onder invloed van een zeebries en die zeebries loopt gaandeweg de dag toch een flink stuk het land op waardoor de wind later overal noordwestelijk wordt. Er zijn amper of geen wolken meer.

Vanavond wordt dan ook een prachtige zomerse avond met temperaturen die maar heel traag gaan dalen en pas laat in de avond weer onder de 20 graden terechtkomen. De uiteindelijke minima dalen onder een heldere hemel tegen de ochtend naar een 13-tal graden. Lokaal wordt daarbij tegen de ochtend weer wat nevel gevormd.

Morgen:

Ook morgen wordt een hoog zomerse dag met hoge maxima. Die lopen dan gemakkelijk op naar waarden die opnieuw een flink stuk boven de 25 graden gaan zitten. Ook aan zee want de wind waait aflandig uit een zuidoostelijke hoek. Het is niet uitgesloten dat er op woensdag al links of rechts een eerste 30’er aangetikt wordt. Het is daarbij volop zonnig, wolken spelen morgen totaal niet meer mee.

De avond en nacht naar donderdag verloopt erg zacht met hoge minima. Het is best mogelijk dat die op verschillende plekken niet eens onder de 15 graden gaan uitkomen.

Overmorgen:

Donderdag blijft het zomeren. De temperaturen lopen erg hoog op en halen ook dan zeker landinwaarts op diverse plekken de tropische grens van de 30 graden met gemak. Het is en blijft volop zonnig, al kunnen er gaandeweg de dag ook wel een paar wolkjes opduiken.

‘s Avonds koelt het nog amper af. Het is na middernacht als we onder de 20 graden gaan terechtkomen met tegen de ochtend nog steeds erg zachte minima die amper onder de 15 graden gaan zitten.

Later:

Naar het eind van de week en tegen het weekeind kan het onweerachtig worden. Een onweerachtige Franse storing komt dan dichterbij en zorgt voor het oplopen van de onstabiliteit. De temperaturen blijven wel erg hoog zodat ook vrijdag nog gemakkelijk een tropische dag kan worden met maxima van lokaal 30 graden of meer.

Samenvatting:

De wolken zijn verdwenen. De zon speelt vandaag de hoofdrol. Het wordt al snel warm met maxima van 22-23 graden aan zee tot een volle zomerse 25 tot 26 graden landinwaarts. Er waait een eerst zwakke veranderlijke, later matige noordwestelijke wind.

Geert, dinsdag 23 juni, 06.25 uur.

 

Het vlas bloeit: een zee van blauw die zachtjes meewiegt in de wind: