VR

03/29/2024

Weertype

Weertype

| 14°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied dat nog steeds nabij Ierland ligt, beheerst ons weer (het kreeg trouwens int [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

2 bft
Morgen lijkt er vrij veel regen te kunnen gaan vallen. Een regenzone schuift vanuit Frankrijk i [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

MA

1 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt waarschijnlijk ook een echte off-dag met een regenzone die in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied met kern intussen bij zuid-Scandinavië beïnvloedt ons weer. Een bij dit laag horende randstoring zal vandaag en morgen ons weer negatief beïnvloeden. Fronten verbonden aan dat systeem trekken vooral vandaag en morgen door onze regio. In de tweede helft van de week komen we geleidelijk onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog waardoor het weer in onze omgeving wat zal stabiliseren. Tegen het weekeind komen we weer onder invloed van nieuwe oceaandepressies die vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden dichterbij komen. De wisselvalligheid neemt in het weekend dan ook weer toe. Begin volgende week gaat de luchtdruk dan weer stijgen en wordt het opnieuw stabieler. De vraag is hoe dicht hogedruk dan in onze omgeving komt te liggen en hoe stabiel het tegen dan weer wordt. Voorlopig blijft het echter wisselvallig met regelmatig vrij veel wind en wolken en eerder koelere temperaturen. Er valt van tijd tot tijd ook neerslag, maar geen grote hoeveelheden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komt een volgende Atlantisch lagedrukgebied aan boven de Britse Eilanden. Het betreft een randstoring van het sturende Scandinavische laag. De storingen die daaraan verbonden zijn, gaan ons weer negatief beïnvloeden en de neerslagkansen lopen in de loop van de dag dan ook behoorlijk op. We krijgen later in de middag dan ook perioden met regen, afgewisseld met wisselend tot zwaar bewolkte momenten. Heel veel regen zal het niet worden, maar we krijgen er later in de middag wel wat. De maxima komen niet veel hoger uit dan rond een 20-tal graden. Het kan ook weer behoorlijk flink gaan waaien, al is de wind wel duidelijk minder hard aanwezig dan de vorige dagen. Die blijft wel telkens uit een zuidwestelijke hoek waaien. Aan zee kan die nog altijd vrij krachtig tot krachtig uit de hoek komen. Boven land matig tot vrij krachtig. Tijdelijk neemt die vanmiddag wat af, maar tegen de late middag / avond wakkert de wind weer aan. Ik heb daar gisteren een extra filmpje over gemaakt dat je op youtube kunt terugvinden:

Vanavond blijft het regenachtig en winderig. Er valt af en toe wat regen en dat is ook vannacht het geval: de nacht verloopt zwaar bewolkt tot betrokken met kans op nog wat verspreide regen of een bui. De minima dalen tot rond een 12 à 13 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Morgen blijft het wisselvallig. We zitten onder invloed van Atlantische lagedrukgebieden die via de Britse Eilanden naar onze regio afzakken. De daaraan verbonden fronten beïnvloeden ons weer in negatieve zin. De temperaturen zitten rond de normale waarden voor de tijd van het jaar en er kan van tijd tot tijd wat neerslag vallen in de vorm van wat regen of een bui. De zuidwestelijke wind is er nog steeds, maar waait duidelijk veel minder hard dan de vorige dagen. Veel meer dan een 18-19 graden aan zee tot een enkele lokale 21 graden landinwaarts halen we niet.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag is het meest droog, al is een lokale bui niet uitgesloten. De minima dalen tegen de ochtend weer naar een 12 tot 13-tal graden.

Overmorgen:

Donderdag knapt het weer geleidelijk weer wat op onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog. Die zorgt voor stabilisatie van het weer in de vorm van bredere opklaringen. Op donderdag is eventueel nog wel eens een bui mogelijk, maar de droge perioden overheersen. De maxima gaan er weer wat op vooruit en zitten dan rond een 21 à 22 graden terwijl de tegen dan naar noordwest draaiende wind, een flink stuk minder hard gaat waaien.

Later:

Vrijdag lijkt de beste dag van deze periode te kunnen gaan worden. We profiteren dan tijdelijk van een uitloper van het Azorenhoog. Die zorgt voor enige stabilisatie van het weer in onze omgeving. Er komt tijdelijk weer meer zon en we houden het droog. De maxima kunnen dan weer een beetje hoger uitkomen en zitten vooraan de 20 graden bij een matige zuidwestelijke wind. In de loop van de dag neemt de bewolking echter weer toe.

Samenvatting:

Vandaag overheersen de wolken. Die nemen nog toe en vanmiddag komt er gaandeweg wat regen opzetten. De wind blijft hard waaien uit het zuidwesten, maar neemt overdag tijdelijk wat in kracht af om tegen de avond weer toe te nemen. Het is koeler met maxima tussen 18-19 graden aan zee tot rond de 20 graden landinwaarts.

Geert, dinsdag 30 juni, 06.35 uur.

 

Vingerhoedskruid: grote statige, tweejarige planten met prachtige bloemen: