VR

03/29/2024

Weertype

Weertype

| 14°

50 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied dat nog steeds nabij Ierland ligt, beheerst ons weer (het kreeg trouwens int [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

2 bft
Morgen lijkt er vrij veel regen te kunnen gaan vallen. Een regenzone schuift vanuit Frankrijk i [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

MA

1 apr

Weertype

Weertype

| 12°

90 %

Windrichting

3 bft
Maandag wordt waarschijnlijk ook een echte off-dag met een regenzone die in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied met kern nabij Schotland beïnvloedt ons weer. Het laag trekt de komende dagen geleidelijk aan via de Noordzee richting Scandinavië. Morgen en overmorgen zal een bij dit laag horende randstoring ons weer negatief beïnvloeden. In de tweede helft van de week komen we geleidelijk onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog waardoor het weer in onze omgeving wat zal stabiliseren. Tegen het weekeind komen we weer onder invloed van nieuwe oceaandepressies die vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden dichterbij komen. De wisselvalligheid neemt in het weekend dan ook weer toe. Begin volgende week gaat de luchtdruk dan weer stijgen en wordt het opnieuw stabieler. De vraag is hoe dicht hogedruk dan in onze omgeving komt te liggen en hoe stabiel het tegen dan weer wordt.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag krijgen we een mix van wolken en opklaringen. Er is nog een kleine kans op een enkele lokale bui, vooral vanochtend dan en vooral langs de kust, maar de meeste plekken houden het de hele dag droog. De opklaringen vallen daarbij best wel breed uit, al passeren er zeker ook wel de nodige wolkenpartijen. Er staat echter een pak wind! Een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind boven land voert minder warme lucht aan met vrij normale maxima van vooraan de 20 graden. Die kan zelfs nog wat harder gaan waaien dan gisteren al het geval was. Aan zee zijn er later op de dag zelfs uitschieters mogelijk tot rond de 70, zelfs tegen de 80 (!) km per uur. Boven land is dat rond een 50 à 60 km per uur. Aan de kust waait de wind daarbij de hele dag krachtig tot hard, bij momenten kan die zelfs tegen het stormachtige aan komen te staan.

In de avond en nacht gaat de wind geleidelijk afnemen in kracht en wordt het wat rustiger. Gaan liggen doet die echter niet, die blijft ook de hele nacht toch redelijk flink doorwaaien. De bewolking neemt daarbij ook weer toe. Minima tegen de ochtend rond een 13-tal graden.

Morgen:

Morgen komt een volgende Atlantisch lagedrukgebied aan boven de Britse Eilanden. Het betreft een randstoring van het sturende Scandinavische laag. De storingen die daaraan verbonden zijn, gaan ons weer negatief beïnvloeden en de neerslagkansen lopen op dinsdag dan ook behoorlijk op. We krijgen later in de middag dan ook perioden met regen, afgewisseld met wisselend tot zwaar bewolkte momenten. Heel veel regen zal het niet worden, maar we krijgen er later in de middag wel wat. De maxima komen niet veel hoger uit dan rond een 20-tal graden. Het kan ook weer behoorlijk flink gaan waaien, al is de wind wel duidelijk minder hard aanwezig dan de vorige dagen. Die blijft wel telkens uit een zuidwestelijke hoek waaien.

De nacht naar woensdag verloopt zwaar bewolkt tot betrokken met kans op nog wat verspreide regen of een bui. De minima dalen tot rond een 12 à 13 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Woensdag blijft het wisselvallig. We zitten onder invloed van Atlantische lagedrukgebieden die via de Britse Eilanden naar onze regio afzakken. De daaraan verbonden fronten beïnvloeden ons weer in negatieve zin. De temperaturen zitten rond de normale waarden voor de tijd van het jaar en er kan van tijd tot tijd wat neerslag vallen in de vorm van wat regen of een bui. De zuidwestelijke wind is er nog steeds, maar waait duidelijk veel minder hard dan de vorige dagen.

Later:

Donderdag knapt het weer geleidelijk weer wat op onder invloed van een uitloper van het Azorenhoog. Die zorgt voor stabilisatie van het weer in de vorm van bredere opklaringen. Op donderdag is eventueel nog wel eens een bui mogelijk, maar de droge perioden overheersen. De maxima gaan er weer wat op vooruit en zitten dan rond een 21 à 22 graden terwijl de nog altijd zuidwestelijke wind, een flink stuk minder hard gaat waaien.

Samenvatting:

Het blijft vandaag op een enkele bui in de ochtend (grootste kans aan de kust) niet te na gesproken droog. We krijgen brede opklaringen, afgewisseld met wolkenpartijen en maxima rond 20 graden. Meest opvallend is echter de zuidwestelijke wind. Die waait nog harder dan gisteren en is echt storend met uitschieters van 50-60 km per uur boven land, tot 70-80 (!) aan de kust!

Geert, maandag 29 juni, 06.35 uur.

 

Vingerhoedskruid: grote statige, tweejarige planten met prachtige bloemen: