VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hoog boven de Baltische Staten trekt oostwaarts weg en verliest de grip op ons weer. We komen terecht onder invloed van een thermisch laag boven Engeland met een uitloper richting Frankrijk. Dat zorgt bij ons voor oplopende kansen op (zware) regen- en onweersbuien. In de loop van zaterdag smelt dit laag samen met een Atlantisch lagedrukgebied en dan komen we terecht in een zwakke westelijke circulatie. De eerste dagen van de nieuwe week hebben we dan ook met die zwakke westcirculatie te maken waarbij enkele verzwakte fronten afwisselen met betere perioden. Later in de week wordt het weer wat stabieler in een zuidwestelijke stroming doordat uitlopers van het Azorenhoog zich in onze richting uitstrekken. Al bij al krijgen we de komende week vrij normaal weer voor de tijd van het jaar met vrij normale temperaturen en af en toe kans op een bui.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Op de laatste dag van de week kan het onweerachtig worden. Een onweerachtige Franse storing komt dichterbij en zorgt voor het oplopen van de onstabiliteit. De temperaturen blijven wel erg hoog zodat ook vandaag nog gemakkelijk een tropische dag kan worden met maxima van lokaal 30 graden of meer. Echter komt er gaandeweg de dag meer en meer stapelbewolking opzetten en daarmee stijgt ook de kans op het voorkomen van een plaatselijke regen- of onweersbui gedurende de dag. Dat kan lokaal best een stevige bui worden. Er is echter heel veel onzekerheid op de weerkaarten over waar en wanneer de eerste buien vallen. Zo kan er vanochtend al een (stevige) onweersbui ontstaan op de doortocht van een buienlijn. Die buien kunnen her en der opduiken en kunnen lokaal fel zijn. Het zijn echter buien, dus die vallen niet overal. Vervolgens verplaatst de actiefste buienactiviteit zich vanmiddag meer landinwaarts. Dat wil niet zeggen dat er bij ons niets meer gebeurt, maar de buienkans wordt kleiner, zeker in West-Vlaanderen. Oost-Vlaanderen heeft ook vanmiddag nog vrij grote kansen op een aantal verspreide (felle) regen- en onweersbuien. Tegen de avond wordt het tijdelijk rustiger. De wind draait daarbij overdag van zuidoost naar een zuidwestelijke richting.

Vanavond zijn er in onze regio maar weinig buien meer, de meeste zitten dan landinwaarts, maar in de nacht naar zaterdag is weer een onweerachtige bui mogelijk. Dan trekt een storing door die tijdelijk voor wat meer buien of perioden met regen kan zorgen. Ook daar kunnen eventueel felle buien tussen zitten. De minima blijven wel opnieuw erg zacht en dalen niet of amper onder de 15 graden.

Morgen:

Morgen zit op de wip. Het is niet zeker of ook dat nog een heel warme dag wordt of niet. Alles zal afhangen van de doortocht van een storing waarachter de wind naar een meer aanlandige richting draait en minder warme lucht aanvoert. De dag zal waarschijnlijk met meer wolken starten en mogelijk nog wat regen of enkele (onweers)buien. Vervolgens zouden we dan in de namiddag weer brede opklaringen krijgen waarbij de temperaturen nog een spurtje kunnen trekken. Halen we de 25 graden nog, dan hebben we regionaal onze hittegolf te pakken. Het ziet er echter naar uit dat grote delen van de regio dat niet halen. Aan zee verwachten we morgen maar een 22 graden. Landinwaarts lopen de maxima op. Hoe verder landinwaarts, hoe warmer het nog kan worden, maar waarschijnlijk zitten we morgen eerder rond een 23-24 graden.

In de avond en nacht naar zondag is eventueel nog een lokale bui mogelijk, maar de meeste plekken houden het droog bij nog altijd erg zachte minima rond een 13 tot 14-tal graden.

Overmorgen:

Zondag zitten we duidelijk in minder warme lucht. Het is nog altijd vrij fraai weer met een mix van wolken en opklaringen, maar er is toch ook kans op het voorkomen van een lokale bui. Vooral in de ochtend dan. De middag lijkt droog te gaan verlopen. De temperaturen halen wel nog steeds met gemak waarden die vooraan de 20 graden blijven zitten. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en kan aan zee tijdelijk wel naar een 5-6 Bft gaan, boven land is dat een 4.

In de nacht naar maandag is het rustiger met minima rond een 12-13 graden.

Later:

Maandag krijgen we een mix van wolken en opklaringen. Er is nog een kleine kans op een enkele lokale bui, maar de meeste plekken houden het de hele dag droog. Een matige zuidwestelijke wind voert minder warme lucht aan met vrij normale maxima van vooraan de 20 graden.

Samenvatting:

We krijgen opnieuw een hete dag, maar het is onstabiel! Vanochtend al is er kans op (felle) verspreide regen- en onweersbuien. Ook vanmiddag kan een bui opduiken, maar dan vooral landinwaarts. Tegen de avond wordt het rustiger. Het is erg warm met maxima rond 30°C. De wind draait later van zuidoost naar zuidwest. Vannacht is er opnieuw kans op (felle) regen- en onweersbuien.

Geert, vrijdag 26 juni, 06.35 uur.

 

Het vlas bloeit: een zee van blauw die zachtjes meewiegt in de wind: