DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten onder invloed van een depressie boven de Britse Eilanden. Die blijft daar gedurende het weekend rondjes draaien. Boven Europa ligt nog een hogedrukgebied, maar dat trekt verder oostwaarts weg. Vanaf maandag ontwikkelt zich op de Atlantische Oceaan een westcirculatie die lagedrukgebieden aanvoert richting Europa. De westcirculatie ligt wel vrij noordelijk doordat het Azorenhoog zich vrij noordelijk legt. Ook boven Europa biedt een hogedrukgebied tegendruk aan deze westelijke circulatie. Toch zitten we de hele week onder invloed van lagedrukgebieden die van tijd tot tijd een (zwakke) storing of wat buien over onze regio sturen. Zeker de eerste dagen staat er daarbij ook erg veel wind.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we duidelijk in minder warme lucht. De voorbije nacht trok een meest inactieve storing van west naar oost, daarachter krijgen we vandaag overdag te maken met een mix van wolken en opklaringen, maar er is toch ook kans op het voorkomen van een lokale bui. Vooral in de ochtend dan. De middag lijkt droog te gaan verlopen met steeds breder wordende opklaringen. De temperaturen halen wel nog steeds met gemak waarden die vooraan de 20 graden blijven zitten. De wind waait uit het westen tot zuidwesten en kan aan zee tijdelijk wel naar een 5-6 Bft gaan, boven land is dat een 4. Er zijn ook vandaag zeker aan de kust aanvankelijk nog uitschieters mogelijk tot een 50 à 60 km per uur.

In de nacht naar maandag is het rustiger met minima rond een 12-13 graden. De bewolking neemt daarbij geleidelijk aan weer toe en na middernacht is er een kleine kans op een enkele lokale bui.

Morgen:

Morgen krijgen we een mix van wolken en opklaringen. Er is nog een kleine kans op een enkele lokale bui, vooral in de ochtend dan, maar de meeste plekken houden het de hele dag droog. Een matige zuidwestelijke wind voert minder warme lucht aan met vrij normale maxima van vooraan de 20 graden. Er blijft ook morgen opvallend veel wind staan. Die kan zelfs nog wat harder gaan waaien dan vandaag al het geval was. Aan zee zijn er later op de dag zelfs uitschieters mogelijk tot rond de 70 km per uur. Boven land is dat rond een 50 km per uur.

In de avond en nacht naar dinsdag gaat de wind geleidelijk afnemen in kracht en wordt het wat rustiger. De bewolking neemt dan wel weer toe.

Overmorgen:

Dinsdag komt een volgende Atlantisch lagedrukgebied aan boven de Britse Eilanden. De storingen die daaraan verbonden zijn, gaan ons weer negatief beïnvloeden en de neerslagkansen lopen op dinsdag dan ook behoorlijk op. We krijgen later in de middag dan ook perioden met regen, afgewisseld met wisselend tot zwaar bewolkte momenten. De maxima komen niet veel hoger uit dan rond een 20-tal graden. Het kan ook weer behoorlijk flink gaan waaien, al is de wind wel duidelijk minder hard aanwezig dan de vorige dagen. Die blijft wel telkens uit een zuidwestelijke hoek waaien.

Later:

Woensdag blijft het wisselvallig. We zitten onder invloed van Atlantische lagedrukgebieden die via de Britse Eilanden naar onze regio afzakken. De daaraan verbonden fronten beïnvloeden ons weer in negatieve zin. De temperaturen zitten rond de normale waarden voor de tijd van het jaar en er kan van tijd tot tijd wat neerslag vallen in de vorm van wat regen of een bui.

Samenvatting:

Vandaag wordt een wisselvallige dag. Wolken en opklaringen wisselen vanochtend af met een kleine kans op een enkele bui. Vanmiddag worden de opklaringen breder. Het blijft wel de hele dag fors waaien uit het zuidwesten en de temperaturen halen tussen 20 en 22 graden.

Geert, zondag 28 juni, 09.55 uur.

 

Het vlas bloeit: een zee van blauw die zachtjes meewiegt in de wind: