DI

04/23/2024

Weertype

Weertype

| 10°

20 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden. Boven Scandinavië li [...]
Lees verder

WO

24 apr

Weertype

Weertype

|

90 %

Windrichting

4 bft
Ook morgen blijft het koel en wisselvallig. Wolken, wat zon en een aantal (felle) buien bepalen [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Donderdag is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op ee [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een uitloper van het Azorenhoog vormde intussen in onze omgeving een apart hogedrukgebied. Dat hoog trekt geleidelijk door richting Denemarken om vervolgens naar Scandinavië te trekken. Daardoor gaat de wind bij ons naar een oostelijke tot zuidelijke richting draaien en komt een transport van zeer warme lucht op gang. We noteren dan ook hoog zomerse tot zelfs tropische temperaturen. In de tweede weekhelft gaat de luchtdruk ten westen van ons en boven het westen van Frankrijk dalen wat tegen het eind van de week op een (onweerachtige) bui zou kunnen uitlopen. Tegelijk nadert een Atlantisch laag de Britse Eilanden. Daarna komen we dan na het weekend waarschijnlijk tijdelijk in een soort van westelijke tot zuidwestelijke stroming terecht met meer invloed van oceaanstoringen die ons meer wisselvalligheid zullen brengen met regelmatig wat regen of een bui. Een echte westcirculatie kan het zeker niet genoemd worden want het Azorenhoog blijft ook dan impulsen in onze richting sturen en er is niet veel nodig om daar weer een zelfstandig hogedrukgebied te laten uitgroeien.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt een hoog zomerse dag met hoge maxima. Die lopen vanochtend al gemakkelijk op naar waarden die opnieuw een flink stuk boven de 25 graden gaan zitten. Ook aan zee want de wind waait aflandig uit een zuidoostelijke hoek. Vanmiddag wordt het landinwaarts op heel veel plekken dan ook gemakkelijk al 30 graden. Het is daarbij volop zonnig, wolken spelen totaal niet meer mee of het zijn hoogstens enkele hoge wolkensluiers. Aan zee draait de wind vanmiddag wat terug naar noordoost onder invloed van een zeebrieseffect, landinwaarts blijft die oostelijk.

Vanavond wordt een uitgelezen zomeravond met temperaturen die maar heel laat weer onder de 20 graden uitkomen. ook de nacht verloopt erg zacht met hoge minima. Het is best mogelijk dat die op verschillende plekken niet eens onder de 15 graden gaan uitkomen.

Morgen:

Morgen blijft het zomeren. De temperaturen lopen erg hoog op en halen ook dan zeker landinwaarts op diverse plekken de tropische grens van de 30 graden met gemak. Het is en blijft volop zonnig, al kunnen er gaandeweg de dag ook wel een paar wolkjes opduiken.

‘s Avonds koelt het nog amper af. Het is na middernacht als we onder de 20 graden gaan terechtkomen met tegen de ochtend nog steeds erg zachte minima die amper onder de 15 graden gaan zitten.

Overmorgen:

Op de laatste dag van de week kan het onweerachtig worden. Een onweerachtige Franse storing komt dan dichterbij en zorgt voor het oplopen van de onstabiliteit. De temperaturen blijven wel erg hoog zodat ook vrijdag nog gemakkelijk een tropische dag kan worden met maxima van lokaal 30 graden of meer. Echter komt er gaandeweg de dag meer en meer stapelbewolking opzetten en daarmee stijgt ook de kans op het voorkomen van een plaatselijke regen- of onweersbui gedurende de dag.

Ook vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag is een onweerachtige bui mogelijk. De minima blijven wel opnieuw erg zacht en dalen niet of amper onder de 15 graden.

Later:

Zaterdag zit op de wip. Het is niet zeker of ook dat nog een heel warme dag wordt of niet. Alles zal afhangen van de doortocht van een convergentielijn waarachter de wind naar een meer aanlandige richting draait en minder warme lucht aanvoert. Ligt die lijn zaterdag nog ten westen van ons dan kan het nog zomers en misschien landinwaarts tropisch warm worden. Ligt die al boven of ten oosten van onze omgeving, dan moeten we het met minder hoge maxima doen. Op dit moment is dat nog steeds niet volledig duidelijk en wachten we dat nog even af.

Samenvatting:

Het wordt een erg warme dag. Landinwaarts gaan we richting de 30 graden, aan zee eind de 20. Er is volop zon met amper wolken of slechts wat sluierwolken. De wind waait zwak uit het oosten, aan zee vanmiddag wat meer noordoost en iets aantrekkend.

Geert, woensdag 24 juni, 06.35 uur.

 

Het vlas bloeit: een zee van blauw die zachtjes meewiegt in de wind: