VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië trekt geleidelijk verder noordoostwaarts waarbij de invloed van dit hoog op ons weer snel afneemt. Intussen gaat de luchtdruk ten westen van ons en boven het westen van Frankrijk dalen door de vorming van een thermisch lagedrukgebied wat tegen het eind van de week op een (onweerachtige) bui zou kunnen uitlopen. Tegelijk nadert een Atlantisch laag de Britse Eilanden. Het Franse thermische laag smelt daarbij geleidelijk samen met dit Atlantisch laag. Daarna komen we dan na het weekend waarschijnlijk tijdelijk in een soort van westelijke tot zuidwestelijke stroming terecht met meer invloed van oceaanstoringen die ons meer wisselvalligheid zullen brengen met mogelijk van tijd tot tijd eens wat regen of een bui. Een echte westcirculatie kan het zeker niet genoemd worden want het Azorenhoog blijft ook dan impulsen in onze richting sturen en er is niet veel nodig om daar weer een zelfstandig hogedrukgebied te laten uitgroeien. Tegen het midden van de week krijgen we waarschijnlijk weer met een flinke warmte-opstoot te maken.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het ferm zomeren. De temperaturen lopen erg hoog op en halen ook dan zeker landinwaarts op diverse plekken de tropische grens van de 30 graden met gemak. We kloppen op veel plaatsen af rond 31 tot 32 graden. Het is en blijft volop zonnig, al kunnen er gaandeweg de dag ook wel een paar wolkjes opduiken. De zwakke wind waait uit een oostelijke tot zuidoostelijke hoek, overdag wat terugdraaiend naar oost tot noordoost en iets aantrekken, vooral in de kustregio.

Vanavond koelt het nog amper af. Het is na middernacht als we onder de 20 graden gaan terechtkomen met tegen de ochtend nog steeds erg zachte minima die amper onder de 18-19 graden gaan zitten. In stedelijke gebieden blijven we zelfs rond de 20 graden zitten.

Morgen:

Op de laatste dag van de week kan het onweerachtig worden. Een onweerachtige Franse storing komt dichterbij en zorgt voor het oplopen van de onstabiliteit. De temperaturen blijven wel erg hoog zodat ook vrijdag nog gemakkelijk een tropische dag kan worden met maxima van lokaal 30 graden of meer. Echter komt er gaandeweg de dag meer en meer stapelbewolking opzetten en daarmee stijgt ook de kans op het voorkomen van een plaatselijke regen- of onweersbui gedurende de dag. Dat kan lokaal best een stevige bui worden.

Ook vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag is een onweerachtige bui mogelijk. Dan trekt een storing door die tijdelijk voor wat meer buien of wat regen kan zorgen. De minima blijven wel opnieuw erg zacht en dalen niet of amper onder de 15 graden.

Overmorgen:

Zaterdag zit op de wip. Het is niet zeker of ook dat nog een heel warme dag wordt of niet. Alles zal afhangen van de doortocht van een storing waarachter de wind naar een meer aanlandige richting draait en minder warme lucht aanvoert. De dag zal waarschijnlijk met meer wolken starten en mogelijk nog wat regen of enkele buien. Vervolgens zouden we dan weer brede opklaringen krijgen waarbij de temperaturen nog een spurtje kunnen trekken. Halen we de 25 graden nog, dan hebben we regionaal onze hittegolf te pakken.

Later:

Zondag zitten we duidelijk in minder warme lucht. Het is nog altijd vrij fraai weer met een mix van wolken en opklaringen, maar er is toch ook kans op het voorkomen van een lokale bui. De temperaturen halen wel nog steeds met gemak waarden die vooraan de 20 graden blijven zitten.

Samenvatting:

Het wordt een hete dag. Landinwaarts gaan we richting de 30 graden en erover om rond 31-32 graden te eindigen, aan zee eind de 20. Er is volop zon met amper wolken of slechts een enkele kleine stapelwolk later op de dag. De wind waait zwak uit het oosten, aan zee vanmiddag wat meer noordoost en iets aantrekkend.

Geert, donderdag 25 juni, 06.25 uur.

 

Het vlas bloeit: een zee van blauw die zachtjes meewiegt in de wind: