DO

04/25/2024

Weertype

Weertype

| 11°

70 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ongeveer pal in het midden van de Atlantische Oceaan, maar speelt voor [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui of perioden met regen besta [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

ZO

28 apr

Weertype

Weertype

10° | 18°

80 %

Windrichting

4(-5) bft
Zondag zien we een zelfde scenario: een zuidelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het hogedrukgebied boven Scandinavië houdt het voor bekeken. Het breekt in twee stukken op. Eén stuk trekt richting het oosten, het andere deel trekt de Atlantisch Oceaan op. Wij komen daarbij vandaag in een soort niemandsland terecht tussen die twee delen, een zadelgebied. Daarin daalt de luchtdruk en vormen zich diverse kleine kernen van lagedruk die de komende dagen samensmelten tot één actief lagedrukgebied dat zich pal boven de Noordzee gaat nestelen. Dat zorgt bij ons voor een omkeren van de stroming. Die is intussen van oost naar west tot noordwest gegaan waarbij er behoorlijk koelere lucht aangevoerd wordt. Rondom dat laag vormen zich diverse neerslaggebieden, maar de actiefste daarvan ontwijken ons met verve. Er kan de komende dagen, te beginnen met morgen van tijd tot tijd eens wat regen of een bui opduiken, maar veel zal dat bij ons allemaal de eerste dagen niet voorstellen. We blijven vervolgens een tijd in die koelere noordwestelijke tot westelijke stroming zitten. Pas volgende week wordt het dan geleidelijk aan weer een stukje zachter. Het laag blijft echter in de buurt rondhangen, waardoor de kans op buien blijft bestaan. Afhankelijk van model tot model, zou dat volgende week misschien op meer en actievere buien kunnen uitlopen. Er is echter een heel grote spreiding in de mogelijke weerevolutie voor volgende week zodat het nog wat koffiedik kijken is welke richting we na het weekend precies uitgaan.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we met koeler weer. Het kan aanvankelijk nog wel warm worden met maxima vooraan de 20 graden, maar zomerse waarden van 25 en meer zitten er zeker niet meer in doordat de wind vanuit een koelere noordwestelijke richting waait. Daarmee wordt vandaag veel minder warme lucht aangevoerd. Er komen geleidelijk aan ook wolkenvelden binnenlopen, maar we houden het droog. Ver landinwaarts is er kans op een enkele bui later in de middag / tegen de avond, maar dat zal meer dan waarschijnlijk niet voor onze regio zijn, maar voor de gebieden verder landinwaarts, zelfs eerder richting Wallonië.

Vanavond koelt het langzaam weer af en vannacht blijft het vrij zacht met minima die alweer niet veel lager gaan zitten dan rond een 13-tal graden. De wind blijft uit een west tot noordwestelijke hoek waaien. De bewolking neemt daarbij verder toe en tegen de ochtend is een eerste bui vanaf de kust niet uitgesloten.

Morgen:

Morgen is ons weer helemaal gedraaid. Een lagedrukgebied boven de Noordzee neemt de touwtjes in handen en stuurt met een naar west gedraaide wind gestoorde zeelucht naar ons toe. Het wordt daarbij niet warmer dan 18 tot 19 graden. Rondom dit laag zitten een aantal fronten, maar de actieve regengebieden mijden ons. Voor onze regio krijgen we morgen een flinke mix van wolken en enkele opklaringen met gaandeweg de dag kans op wat verspreide, losse buien of eens wat regen. Veel zal dat allemaal niet zijn. Er valt hoogstens lokaal en dan zeker nog niet overal, eens een paar liter water per vierkante meter. Bovendien waait het morgen weer stevig uit een west tot noordwestelijke hoek. Aan zee is dat een vrij krachtige tot zelfs krachtige wind. Boven land waait die matig tot vrij krachtig. Er zijn uitschieters mogelijk van een 40 tot 50 km per uur.

In de avond en nacht naar vrijdag blijft het licht wisselvallig met kans op eens een verspreide bui of wat lichte regen. Minima rond een 12 tot 13 graden en de wind blijft vrij stevig doorwaaien.

Overmorgen:

Overmorgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin zit ook een storing, maar veel regen zit daar voor onze regio ook weer niet op. Er kan tijdelijk in de ochtend wat lichte regen vallen, maar het blijft allemaal bij erg beperkte hoeveelheden. Er staat ook op vrijdag daarbij weer een behoorlijk doorstaande wind uit west tot noordwest die koele lucht aanvoert met maxima van 16-17 graden aan zee tot hoogstens een 18 graden landinwaarts. Later op de dag klaart het weer wat op.

Later:

Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelfs nog aan en zou aan zee zelfs tijdelijk naar een 6-7 Bft kunnen gaan. Het lagedrukgebied op de Noordzee blijft daar liggen en voert gestoorde zeelucht aan met verspreid over de dag een aantal buien. Daar zou al eens een fellere bui tussen kunnen zitten, maar het blijft om enkele buien gaan en geen gestructureerde regen. De maxima zitten net als de vorige dagen onder de 20 graden en halen rond een 16 tot 19 graden.

Samenvatting:

Het is eerst nog vrij zonnig, maar de bewolking neemt gaandeweg de dag toe. We halen nog maxima rond 19 graden aan zee tot 22 landinwaarts. Daarbij staat een matige noord tot noordwestelijke wind. Het blijft vandaag wel nog droog.

Geert, woensdag 03 juni, 6.40 uur.

De wapendrager. Een prachtige, vrij algemene mot. In deze video zien we er zelfs twee!