ZA

04/20/2024

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog breidt zijn invloed dit weekend steeds meer uit tot boven de Britse Eilande [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Zelfs morgen blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke to [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Die kunnen g [...]
Lees verder

DI

23 apr

Weertype

Weertype

| 11°

40 %

Windrichting

3-4 bft
Dinsdag is het weer wisselvalliger. Nieuwe impulsen van storingen zorgen dan weer voor een stij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We blijven in de greep zitten van hogedrukgebieden. Momenteel profiteren we nog altijd van een sterk hoog in de buurt van Bretagne. De kern schuift geleidelijk tegen morgen via het Kanaal naar onze omgeving. Dat staat garant voor rustige, vrij zonnige en geleidelijk steeds zachtere dagen. Op de noordflank van het hogedrukgebied liggen enkele storingen waarvan de bewolking tijdelijk wat tot onze omgeving kan doordringen, maar die fronten worden uiteindelijk weer naar het noorden geduwd. Woensdag en donderdag ligt het hoog pal boven onze omgeving. Donderdag kan in de avond een onweerachtige storing eventueel voor enkele verspreide buien zorgen. In de loop van vrijdag trekt een – waarschijnlijk glazen – front van west naar oost door onze omgeving. Dan komen we tijdelijk op vrijdag en in het weekeind wat meer onder invloed van een lagedrukgebied in het Noordzeegebied, waarna volgende week een nieuw hogedrukgebied de regie opnieuw in handen neemt en heel snel voor een herstel van het zomerse weer zal zorgen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt ook een mooie dag. De wind blijft in een noordwestelijke hoek zitten, voor zover er al wind is, en we zitten met een hogedrukgebied vlak in onze buurt. Dat houdt storingen op een afstand en de temperaturen lopen gemakkelijk weer naar een 20-tal graden en meer op. Het kan opnieuw een graadje warmer worden dan gisteren met landinwaarts dan maxima rond 21 tot 22-23 graden. Vlak aan zee is het wat minder warm, maar ook daar noteren we nog gemakkelijk een 18-19 graden. Af en toe passeren er eens wat wolken. Vooral in de ochtend kan het in de noordelijke helft van de provincie per momenten wisselend tot zelfs zwaar bewolkt worden. Meer naar het zuiden is het meestal gewoon zonnig. Vanmiddag schuift die bewolking geleidelijk weer noordoostwaarts weg. In de loop van de dag komt er aan de kust wat zeebries te staan en ook in de kustregio kan die dan weer wat aantrekken.

Vanavond koelt het dan langzaam af en pas laat gaan we weer onder de 15 graden uitkomen. De minima vannacht blijven ook aan de zachte kant en zitten rond een 10 tot 11-tal graden.

Morgen:

Morgen ligt het hogedrukgebied vlak in onze buurt. Het is opnieuw erg zonnig met een paar wolkenvelden en met zachte maxima die telkens gemakkelijk een stuk in de 20 graden uitkomen bij een zwakke wind. Die gaat morgen geleidelijk meer uit het noordoosten waaien, voor zover er wind is. Aan zee krijgen we wel telkens met een zeebries te maken in de loop van de dag. De maxima kunnen morgen oplopen van 20 graden aan de kust tot 23-24 landinwaarts.

De nacht naar donderdag verloopt evenzeer erg zacht met minima rond 10-11 graden.

Overmorgen:

Ook donderdag kan nog als een warme en zonnige dag bijgeschreven worden. De temperaturen zitten hoog en lopen dan zelfs gemakkelijk landinwaarts naar een zomerse 25 graden en meer op. Aan zee opnieuw wat minder. De wind is zwak en wat veranderlijk.

Tegen de late middag / avond komt er meer bewolking op nadering van een zwakke onweerachtige zone. Dat zou tegen de avond kunnen uitlopen op een paar verspreide regen- en onweersbuien.

Later:

Vrijdag zou dan een zwak frontje doortrekken. Er is meer bewolking en zelfs kans op een enkele lokale bui, vooral later op de dag. De maxima lopen dan wat minder hoog op.

Samenvatting:

Het is vandaag andermaal vrij zonnig tot zonnig. Tijdelijk drijven er al eens een paar wolken voorbij en vooral in het noorden kan het in de ochtend eerst zelfs zwaar bewolkt tot betrokken zijn. Later breekt de zon daar weer door. Elders is het de hele dag vrij zonnig. Het is rustig met een zwakke noordwestenwind die aan het eind van de dag tijdelijk wat harder kan waaien en ook vrij zacht met maxima van 19 tot 23 graden.

Geert, dinsdag 19 mei, 06.35 uur.

In de nieuwe minuut van deze week kijken we naar het specerijstruikje: