DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern in de buurt van Schotland bepaalt ons weer. Het zorgt voor een – vrij stevige – noordoostelijke stroming met aanvoer van droge lucht. Boven Frankrijk ligt een storing waarvan de wolkenvelden aanvankelijk tot boven onze omgeving liggen, maar die storing wordt in de loop van de dag terug naar het zuiden geduwd. Het hoog wordt de komende dagen sterker en breidt zijn invloed verder over onze omgeving uit. Tot en met zaterdag zitten we dan ook in een noordoostelijke stroming met aanvoer van geleidelijk steeds zachtere en vooral weer eens kurkdroge lucht. In de loop van de nacht van zaterdag op zondag of zondag overdag komt een zwak koufront vanuit het noorden doorlopen. Daarachter wijzen alle neuzen intussen in één richting en komen we terecht in een zeer koude setting onder regie van een nieuw IJslands hogedrukgebied en een lagedrukgebied boven Scandinavië. Die koude setting begint op zondag en kan begin volgende week een aantal dagen aanhouden. Op langere termijn warmt het dan geleidelijk aan weer op.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een vrij fraaie dag. We houden het droog met heel brede opklaringen, maar aanvankelijk zijn er toch nog een aantal hardnekkige wolkenvelden. Die horen bij een storing boven Frankrijk. De meeste wolkenvelden zitten dan ook in de zuidelijke regio’s en vooral nabij de Frans-Belgische grens. Vanuit het noorden komen er overdag geleidelijk steeds meer en bredere opklaringen en de bewolking wordt stilaan opnieuw naar het zuiden geduwd. De wind is nog steeds matig noordoost, aan zee zelfs nog steeds vrij krachtig. Die wind trekt overdag weer aan in kracht en is tegen het eind van de dag aan zee vrij krachtig tot krachtig. Landinwaarts matig tot vrij krachtig. Het kan landinwaarts weer gemakkelijk naar een 17 graden gaan. In de kustregio zitten de maxima een paar graden lager.

Vanavond en vannacht koelt het in de van oorsprong koele lucht snel en sterk af met minima tegen de ochtend rond een 3-4 graden landelijk, in de steden net iets meer.

Morgen:

Morgen wordt een heel fraaie dag. De wind blijft in een noordoostelijke hoek zitten en voert erg droge lucht aan. Die waait morgen wel een stuk minder hard dan vandaag en is nog zwak tot matig boven land, matig aan zee. Er zijn amper of geen wolken meer en de maxima pakken nog wat winst. We gaan gemakkelijk al naar een 16 graden aan zee en 18 tot 19 landinwaarts.

‘s Avonds en ‘s nachts koelt het wel weer sterk af met tegen donderdagochtend minima van 5-6 graden.

Overmorgen:

Donderdag kan het met een aanvankelijk meer oostelijke en afnemende wind gemakkelijk landinwaarts een 20-tal graden worden. Later trekt die wind terug naar noordoost. Aan zee is dat door een later op de dag inzettende zeebries een aantal graden minder. Daar moeten we het met 17 tot 18 graden doen. Er zijn ook op donderdag geen wolken meer en alleen maar zon.

Later:

Vrijdag wordt vervolgens de 20 graden op veel plaatsen vlotjes bereikt en overschreden. Het is net als op donderdag erg zonnig met aanvankelijk weinig of geen wolken. Later in de middag kan er wat bewolking binnenlopen, maar zonder veel erg. De wind blijft zwak waaien uit een noordoostelijke hoek, aan zee later wel weer een zeebries.

Samenvatting:

Het is aanvankelijk licht tot wisselend bewolkt. Vooral in de zuidelijke regio’s hangen er redelijk wat wolken. Gaandeweg de dag trekt de bewolking terug richting Frankrijk en worden de opklaringen breder. Er staat opnieuw een goed doorstaande noordoostelijke wind bij maxima rond 15 (aan zee) tot 17 (landinwaarts) graden.

Geert, dinsdag 05 mei, 06.30 uur.

Rosa Lady Banksiae. Eén van de vroegst bloeiende rozensoorten: