DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern nog steeds in onze buurt, meerbepaald vlak boven onze regio, bepaalt ons weer. Het hoog blijft vandaag nog even ter plekke liggen. Tot en met zaterdag zitten we dan ook aan de grond in een noordoostelijke stroming met aanvoer van zachte lucht. In de loop van zondag overdag komt een zwak koufront vanuit het noorden doorlopen. Daarachter komen we terecht in een tijdelijk erg koude setting onder regie van een nieuw IJslands hogedrukgebied en een lagedrukgebied boven Scandinavië. Die koude setting duurt maar een dag of twee. Daarna warmt het dan geleidelijk aan weer op doordat dit nieuwe hoog ook vrij snel naar onze omgeving afzakt en opnieuw voor aanvoer van zachtere lucht zal zorgen tegen en vanaf het midden van de week. Op de zondag met een lokale bui of wat lichte regen niet te na gesproken, duurt de droogte voorlopig weer gewoon voort.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt ook weer de 20 graden op veel plaatsen vlotjes bereikt en overschreden. We halen vanmiddag landinwaarts maxima van een 22 tot 23 graden. Aan zee is het niet iets minder warm met daar maxima rond 18-19 graden. Het is net als de vorige dagen eerst erg zonnig met aanvankelijk weinig of geen wolken. Later in de middag kan er wat bewolking binnenlopen in de vorm van vooral hoge wolken. Ze zijn echter wat meer uitgesproken dan de vorige dagen zodat de zon het toch wat moeilijker kan krijgen. De wind blijft zwak waaien uit een eerst veranderlijke, later noordoostelijke hoek, aan zee later wel weer een zeebries die daar dan voor wat afkoeling zorgt.

Vanavond daalt het kwik maar langzaam. De minima dalen in de nacht dan uiteindelijk naar een tiental graden bij een licht tot wisselend bewolkte hemel. Er kan ook wat nevel opduiken of zelfs een lokale mistbank doordat er wat vochtigere Noordzeelucht binnenloopt.

Morgen:

Morgen kan ook nog een warme dag worden. De temperaturen zitten ook op zaterdag nog gemakkelijk vooraan de 20 graden, al neemt de bewolking wel verder toe. In de loop van de dag krijgen we steeds meer met een wisselende bewolking te maken. Ook de noordoostelijke wind neemt opnieuw wat in kracht toe en kan aan zee weer een zeebriescomponent krijgen.

De nacht naar zondag trekt de noordelijke wind verder aan en komen er steeds meer wolken binnenlopen. Dat zorgt dan wel voor zachtere minima die weer gemakkelijk rond of boven de tien graden blijven zitten.

Overmorgen:

De vooruitzichten voor de zondag zijn intussen fors verbeterd. Aan zee komen we dan al snel in een koele noordelijke stroming terecht met temperaturen die zondag met meer dan de helft terugvallen ten opzichte van zaterdag. Veel meer dan 13-14 graden wordt het daar al niet meer. Landinwaarts echter komt die koele noordelijke lucht er niet zo snel door en kunnen we nog een spurtje trekken naar 17 tot zelfs 20 graden. Zeker verder landinwaarts. Er is echter wel veel bewolking: het is bewolkt met gaandeweg kans op een buitje of wat lichte regen. In de loop van de dag vallen de maxima dan enkele graden terug. Dat zal vooral in de tweede helft van de middag zijn.

Tegen de vooravond /avond komt er overal ook erg veel wind te staan uit het noorden. Die kan aan zee vrij krachtig tot krachtig worden, maar ook boven land trekt die wind tegen dan behoorlijk fors aan. Er zijn uitschieters mogelijk die dan en ook in de nacht naar maandag tot 50 à 60 km per uur halen, aan zee misschien nog wat meer. Die nacht verloopt wel zacht met minima alweer rond een tiental graden.

Later:

Maandag zitten we dan echt in die koude lucht. Het wordt een ontstuimige, ietwat gure dag door de wind. Die blaast erg hard door uit het noorden. Aan zee met een 5 tot 6 Bft. Boven land is dat een 4-5 Bft. Er zijn uitschieters mogelijk op maandag tot 70 km per uur aan zee, 50 tot 60 km per uur boven land en dat is erg veel wind voor mei. Het is wisselend bewolkt, maar gaandeweg komen er meer opklaringen en we houden het ook droog. Veel meer dan 12 tot 14 graden zullen we op maandag niet halen.

In de nacht naar dinsdag neemt de wind fors af, maar verdwijnt niet volledig. Daardoor houden we nog net licht positieve minima. Op een beschutte plaats is eventueel wat vorst aan de grond mogelijk.

Samenvatting:

Zonnig en warm. Maxima tot rond 23 graden landinwaarts, 18-19 graden aan zee. Later vandaag schuiven meer hoge wolkensluiers binnen. De wind waait zwak, eerst veranderlijk, later noordoost. Aan zee komt vanmiddag een zeebries te staan uit het noorden.

Geert, vrijdag 08 mei, 06.40 uur.

Rosa Lady Banksiae. Eén van de vroegst bloeiende rozensoorten: