DO

04/18/2024

Weertype

Weertype

| 11°

15 %

Windrichting

3 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee zitten nog rest [...]
Lees verder

VR

19 apr

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen wordt een erg wisselvallige dag. Die start weer met de doortocht van een regenzone die e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 11°

60 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern in onze buurt bepaalt ons weer. Het zorgt voor een noordoostelijke stroming met aanvoer van droge lucht. Het hoog blijft vandaag en morgen nog even ter plekke liggen. Tot en met zaterdag zitten we dan ook in een noordoostelijke stroming met aanvoer van geleidelijk steeds zachtere en vooral weer eens kurkdroge lucht. In de loop van de nacht van zaterdag en zondag of zondag overdag komt een zwak koufront vanuit het noorden doorlopen. Daarachter komen we terecht in een tijdelijk erg koude setting onder regie van een nieuw IJslands hogedrukgebied en een lagedrukgebied boven Scandinavië. Die koude setting begint op zondag en kan begin volgende week een paar dagen aanhouden. Op langere termijn warmt het dan geleidelijk aan weer op doordat dit nieuwe hoog ook vrij snel naar onze omgeving afzakt en opnieuw voor aanvoer van zachtere lucht zal zorgen tegen en vanaf het midden van de week. Het koude intermezzo beperkt zich dus maar tot een drietal dagen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag kan het met een aanvankelijk meer oostelijke en afnemende wind gemakkelijk landinwaarts een 20-tal graden worden. Later trekt die wind terug naar noordoost. Aan zee is dat door een later op de dag inzettende zeebries een aantal graden minder. Daar moeten we het met 17 tot 18 graden doen. Er zijn aanvankelijk geen wolken meer en alleen maar zon. Later vandaag verschijnen er dan geleidelijk wel een aantal hoge sluierwolken in het weerbeeld.

Vanavond en vannacht wordt het minder koud dan de vorige nacht. Het kwik daalt tegen de ochtend naar een 8 à 9 graden. Het is daarbij licht bewolkt tot helder.

Morgen:

Morgen wordt ook weer de 20 graden op veel plaatsen vlotjes bereikt en overschreden. Het is net als vandaag erg zonnig met aanvankelijk weinig of geen wolken. Later in de middag kan er wat bewolking binnenlopen, maar zonder veel erg. De wind blijft zwak waaien uit een eerst veranderlijke, later noordoostelijke hoek, aan zee later wel weer een zeebries die daar dan voor wat afkoeling zorgt.

De minima dalen in de nacht naar zaterdag naar een tiental graden bij een licht tot wisselend bewolkte hemel.

Overmorgen:

Zaterdag kan ook nog een warme dag worden. De temperaturen zitten ook op zaterdag nog gemakkelijk vooraan de 20 graden, al neemt de bewolking wel verder toe. In de loop van de dag krijgen we steeds meer met een wisselende bewolking te maken. Ook de noordoostelijke wind neemt opnieuw wat in kracht toe en kan aan zee weer een zeebriescomponent krijgen.

De nacht naar zondag trekt de noordelijke wind verder aan en komen er steeds meer wolken binnenlopen. Dat zorgt dan wel voor zachtere minima die boven de tien graden blijven zitten.

Later:

Zondag komen we in een erg koele noordelijke stroming terecht met temperaturen die zondag met meer dan de helft terugvallen ten opzichte van zaterdag. Het is dan bewolkt met kans op een buitje. In de ochtend kan het misschien nog een 13 tot 15 graden worden, maar in de loop van de dag vallen de maxima enkele graden terug. Er komt ook erg veel wind te staan uit het noorden. Die kan aan zee vrij krachtig tot krachtig worden, maar ook boven land trekt die wind behoorlijk fors aan. Er zijn uitschieters mogelijk die later op de dag tot 50 à 60 km per uur halen, aan zee misschien nog wat meer.

Samenvatting:

Zonnig en warm. Maxima tot rond 21 graden landinwaarts, 17-18 graden aan zee. Later vandaag schuiven enkele hoge wolkensluiers binnen. De wind waait zwak, eerst veranderlijk, later noordoost. Aan zee komt vanmiddag een zeebries te staan uit het noorden.

Geert, donderdag 07 mei, 06.35 uur.

Rosa Lady Banksiae. Eén van de vroegst bloeiende rozensoorten: