DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We komen geleidelijk meer onder invloed van een thermisch lagedrukgebied boven Frankrijk. Vanuit het noorden nadert tegelijk een heel zwak koufront. Dat levert vandaag aan de grond nog een noordoostelijke stroming op met aanvoer van zachte lucht. In de loop van zondag overdag komt vanuit het zuiden een vore van lagedruk dichterbij en vanuit het noorden het zwakke koufront. Daarachter komen we terecht in een tijdelijk erg koude setting onder regie van een nieuw IJslands hogedrukgebied en een lagedrukgebied boven Scandinavië. Die koude setting duurt maar een dag of twee. Daarna warmt het dan geleidelijk aan weer op doordat dit nieuwe hoog ook vrij snel naar onze omgeving afzakt en opnieuw voor aanvoer van zachtere lucht zal zorgen tegen en vanaf het midden van de week. Op de zondag met een lokale bui of wat lichte regen niet te na gesproken, duurt de droogte voorlopig weer gewoon voort.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag kan landinwaarts ook nog gemakkelijk een warme dag worden. De temperaturen zitten daarbij nog gemakkelijk vooraan de 20 graden, al neemt de bewolking wel verder toe. In de loop van de dag krijgen we steeds meer met een wisselende bewolking te maken vanuit het zuiden. Ook de noordoostelijke wind neemt opnieuw wat in kracht toe en kan aan zee weer een zeebriescomponent krijgen. Daar houden we maxima rond een 17-tal graden vast.

Vanavond is nog een rustige en zachte avond, maar later in de nacht trekt aan zee de noordelijke wind al verder aan en komen er steeds meer wolken binnenlopen. Dat zorgt dan wel voor zachtere minima die weer gemakkelijk rond of boven de tien graden blijven zitten.

Morgen:

De vooruitzichten voor zondag blijven maar wisselen. Waren die eerst wat verbeterd, dan ziet het er intussen weer minder fraai uit. In de ochtend staat er aan zee al een matige wind uit het noorden. Na de middag trekt die overal aan en tegen morgenavond kan die aan zee al krachtig waaien met uitschieters tot 70 km per uur. Boven land tot 50 km per uur. Veel meer dan 13-14 graden wordt het aan de kust al niet meer. Landinwaarts echter komt die koele noordelijke lucht er niet zo snel door en kunnen we nog een spurtje trekken naar een 17 tot 18 graden in Oost-Vlaanderen. Er is echter wel veel bewolking: het is bewolkt met gaandeweg kans op een buitje of wat lichte regen. In de loop van de dag vallen de maxima dan enkele graden terug. Dat zal vooral in de tweede helft van de middag zijn. Veel regen lijkt er niet te vallen, alles zal beperkt blijven tot een lokale bui of wat lokale regen met de grootste kansen daarop landinwaarts.

Ook in de avond en nacht komt er overal ook erg veel wind te staan uit het noorden. Die kan aan zee vrij krachtig tot krachtig worden, maar ook boven land trekt die wind tegen dan behoorlijk fors aan. Er zijn uitschieters mogelijk die dan en ook in de nacht naar maandag tot 50 à 60 km per uur halen, aan zee misschien nog wat meer. Die nacht verloopt wel zacht met minima alweer rond een 6 tot 8 graden.

Overmorgen:

Maandag zitten we dan echt in die koude lucht. Het wordt een ontstuimige, ietwat gure dag door de wind. Die blaast erg hard door uit het noorden. Aan zee met een 5 tot 6 Bft. Boven land is dat een 4-5 Bft. Er zijn uitschieters mogelijk op maandag tot 70 km per uur aan zee, 50 tot 60 km per uur boven land en dat is erg veel wind voor mei. Sommige modellen geven zelfs nog wat meer … Het is wisselend bewolkt, maar gaandeweg komen er meer opklaringen en we houden het ook droog. Veel meer dan 12 tot 14 graden zullen we op maandag niet halen.

In de nacht naar dinsdag neemt de wind fors af, maar verdwijnt niet volledig. Daardoor houden we nog net licht positieve minima. Op een beschutte plaats is eventueel wat vorst aan de grond mogelijk.

Later:

Ook dinsdag zitten we nog erg koele lucht met maxima rond 12-13 graden. Het is dan wel weer vrij zonnig en de wind is flink in kracht afgenomen, maar zit wel nog in een noordelijke hoek.

Het is in de nacht naar woensdag wel uitkijken voor erg lage minima. Dan kan het op meerdere plekken lichtjes gaan vriezen aan de grond.

Samenvatting:

Zonnig en warm, maar gaandeweg de dag verschijnen er toch geleidelijk meer (vooral hoge) wolken. De maxima zijn nog aangenaam en halen 17 graden aan zee tot 22 landinwaarts. Later op de dag komt er vanaf de kust ook wat meer wind te staan uit het noorden. Aan zee staat een zeebries.

Geert, zaterdag 09 mei, 09.55 uur.

Rosa Lady Banksiae. Eén van de vroegst bloeiende rozensoorten: