DO

03/28/2024

Weertype

Weertype

| 13°

60 %

Windrichting

3-4 bft
Een lagedrukgebied nabij Ierland beheerst ons weer (het kreeg trouwens intussen de naam Nelson) [...]
Lees verder

VR

29 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

80 %

Windrichting

3-4 bft
Ook morgen liggen er meer actieve gebieden met regen en/of buien in de buurt, maar veel lijkt d [...]
Lees verder

ZA

30 mrt

Weertype

Weertype

| 13°

80 %

Windrichting

2 bft
Zaterdag dient zich in dezelfde lijnen aan: licht wisselvallig. Er zijn opnieuw perioden met re [...]
Lees verder

ZO

31 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag, Pasen zelf, lijkt de betere dag van de drie te worden! Het zou – zoals het er nu [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst nog altijd ons weer. Het zorgt de komende dagen voor een oost tot zuidoostelijke stroming. Gaandeweg wordt daarmee geleidelijk ook steeds zachtere lucht aangevoerd met zomerse maxima. Regen of buien zijn niet aan de orde. Het blijft het hele weekeind droog. Dit hoog beïnvloedt ons weer nog tot en met dinsdag. Vanaf woensdag draaien de weerkaarten om. Een aantal lagedrukgebieden smelten dan samen tot één gordel van lagedruk die ons weer gaat overnemen. De omslag vindt plaats in de loop van woensdag. De wind gaat in de loop van die dag om naar een west tot noordwestelijke richting en koelere lucht komt binnen. Helaas voor onze regio, zal die omslag waarschijnlijk met weinig of geen regen gepaard gaan. Ook in de tweede helft van de week zal lagedruk met lagere maxima ons weer beheersen, maar door de ligging van de lagedrukgebieden, blijven actieve neerslaggebieden uit onze buurt waardoor het grotendeels droog blijft. Dit is hoe het er nu naar uitziet. Er zitten tussen de modellen ook nattere oplossingen, maar die zijn voorlopig in de minderheid en de verwachtingen veranderen ook per run. Het meest waarschijnlijke is echter voor ons opnieuw een afkoeling zonder (grote) neerslaghoeveelheden.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van oorsprong. De maxima zitten opnieuw erg hoog, maar komen toch een tikkeltje lager uit dan gisteren. We toppen af rond een graad of 25. De wind blijft matig waaien uit een noordoostelijke tot oostelijke richting. Het is vrij zonnig tot zonnig, maar er worden ook wel een aantal hoge wolkenvelden aangevoerd. Er drijven dan later vanmiddag ook al eens van tijd tot tijd een aantal hoge wolkensluiers voorbij, maar zonder veel erg. Die zitten trouwens vooral landinwaarts.

Vanavond koelt het opnieuw erg traag af en we genieten nog lang van een zomerse avond. De nacht naar maandag verloopt opnieuw erg zacht met minima rond een 12-tal graden.

Morgen:

Morgen wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindigde met zomerse maxima die gemakkelijk opnieuw richting een 26-27 graden oplopen of zelfs nog iets meer. De wind blijft aflandig uit een oostelijke tot zuidoostelijke hoek waaien en er zijn geen of amper wolken te bespeuren.

Ook in de nacht naar dinsdag zijn er geen wolken en krijgen we een heldere, zachte nacht met minima die rond een 12-tal graden blijven hangen.

Overmorgen:

Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke hoek gedraaid en de aangevoerde lucht komt van over het continent. De maxima zitten dan rond een 27-28 graden of zelfs nog wat hoger en de zon blijft de hoofdrol spelen.

Later:

Woensdag wordt waarschijnlijk de overgangsdag naar koeler weer. Het kan aanvankelijk nog wel heel warm worden met maxima eind van de 20 graden, maar de kans is groot dat de wind in de loop van de dag naar een veel koelere noordwestelijke richting draait. Daarmee wordt dan veel minder warme lucht aangevoerd. Er komen geleidelijk aan ook wolkenvelden binnenlopen, maar de meeste plekken houden het droog. Ver landinwaarts is er kans op een enkele bui later in de middag / tegen de avond.

Samenvatting:

Zonnig. Later ook wat hoge sluierwolken. De temperaturen lopen op naar 21-22 graden aan zee tot een 23-25 graden landinwaarts. De wind waait daarbij matig uit een oostelijke richting.

Geert, zondag 31 mei, 9.45 uur.

De wapendrager. Een prachtige, vrij algemene mot. In deze video zien we er zelfs twee!