DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied tussen IJsland en Schotland bepaalt ons weer. De kern van het hogedrukgebied schuift de komende dagen geleidelijk aan dichterbij zodat de luchtdrukverschillen in onze omgeving kleiner worden en daarmee de wind afneemt. De kern van het hoog blijft wel de hele week ten westen van ons liggen zodat we aanhoudend in een noordelijke tot noordoostelijke stroming blijven zitten. De aangevoerde lucht wordt daarbij heel langzaam wat minder koel, maar echt warme lucht kan ons voorlopig door die ligging van dat hoog niet bereiken. In de loop van de week kunnen ook nog enkele staartjes van storingen vanuit het noorden tot bij ons geraken, maar zonder veel erg. Pas tegen en na het weekeind zou het hogedrukgebied dichterbij schuiven waarbij het structureel warmer zou worden. Op een licht Noordzeebuitje dat soms eens in de kustregio zou kunnen vallen, blijft het over de hele lijn kurkdroog.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Voor we aan vandaag beginnen, staan we nog even stil bij gisteren. De combinatie van de heel erg felle noordenwind met een kurkdroge bodem leverde op heel veel plaatsen stofstormen op; zeker daar waar nog kale akkers lagen zoals ook in mijn omgeving het geval was:

 

Ook vandaag zitten we nog in erg koele lucht met maxima die vanmiddag uitkomen rond 12-13 graden nadat we de dag eerst koel starten met temperaturen die rond 6-7 graden zitten aan zee en rond 3-4 graden landinwaarts. Lokaal zelfs nog wat lager. We krijgen daarbij een fel wisselend weerbeeld. Het is hier en daar eerst nog zwaar tot wisselend bewolkt in de ochtend en heel lokaal valt er daar zelfs een pietluttig buitje bij. Op andere plekken zijn er vanochtend al brede opklaringen aanwezig. Geleidelijk aan breekt de aanwezige bewolking meer en meer open en in de namiddag is het dan wel weer vrij zonnig met een mix van wolken en opklaringen. De wind is flink in kracht afgenomen, maar zit wel nog in een noordelijke hoek.

Vanavond koelt het weer snel en sterk af en het is in de nacht wel uitkijken voor erg lage minima. Dan kan het eventueel wel hier en daar lichtjes gaan vriezen aan de grond want de wind valt dan wel degelijk grotendeels weg. In de lucht houden we dan minima van een 2-3 graden vast. Later in de nacht schuift er dan geleidelijk weer meer en meer bewolking binnen en verdwijnt het risico op grondvorst weer.

Morgen:

Morgen komt de kern van het sturende hogedrukgebied geleidelijk dichterbij, maar blijft nog ver ten westen van ons liggen boven de Britse Eilanden. Het is vrij rustig, met een zwakke tot matige noordelijke tot noordoostelijke wind. De temperaturen kruipen op woensdag dan ook weer langzaam een graadje hoger, richting de 14 graden. Veel meer is zeker nog niet mogelijk, daarvoor is de aangevoerde lucht nog te koel. In de loop van de dag zijn er ook weer flink wat wolkenvelden en tijdelijk is er zelfs kans op alweer een heel licht buitje. Het stelt amper iets voor en de neerslag is amper meetbaar, maar de kans is er toch wel weer omdat er overdag een staartje van een storing door onze omgeving trekt.

In de nacht naar donderdag kan het opnieuw flink afkoelen met minima die tegen de ochtend weer naar een 2-3 graden zakken. Lokaal zelfs mogelijk nog wat minder en er is opnieuw een risico op wat lokale lichte vorst aan de grond.

Overmorgen:

Donderdag houden we rustig weer met een zwakke noordoostelijke wind. De aangevoerde lucht wordt nog een tikkeltje minder koel en we noteren dan maxima rond een 15-tal graden. Het is opnieuw wisselend bewolkt. Het ene moment overheersen de opklaringen, terwijl op een ander ogenblik de bewolking alomtegenwoordig is.

De nacht naar vrijdag kan het opnieuw flink afkoelen, zeker tijdens de opklaringen.

Later:

Vrijdag verandert er niet veel aan het heersende weerbeeld. Het is ook dan wisselend bewolkt met een mix van opklaringen en wolkenvelden. Die kunnen hardnekkig zijn en er is ook nog steeds kans op eens een enkel klein buitje links of rechts, maar het stelt amper iets voor. De wind blijft in een noordoostelijke hoek zitten bij maxima die weer iets van winst kunnen pakken, maar veel meer dan 15 graden zit er helaas voor deze week niet meer in.

Samenvatting:

Het wordt een koele dag met een wisselend weerbeeld. Van tijd tot tijd overheersen de wolken, dan weer de opklaringen. Zelfs een klein buitje is in de ochtend niet uitgesloten. Vanmiddag is het droog met een mix van wolken en opklaringen bij maxima van 12 tot 13 graden. De wind is noord en waait maar zwak tot matig meer.

Geert, dinsdag 12 mei, 06.50 uur.

Kijk je in de nieuwe minuut natuur van deze week mee naar de eekhoorn noten drive-in?