DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag hebben we eerst nog te maken met een kleine kern van lagedruk die geleidelijk oostelijk wegtrekt. Een zwak front dat daar nog aan verbonden is, ligt aanvankelijk nog boven onze omgeving en trekt maar langzaam weg. Het front is gelukkig niet al te actief en lost geleidelijk aan ook op. Tegelijk komen we steeds meer onder invloed van een hogedrukgebied met kern net ten noorden van Schotland. Dat hogedrukgebied komt geleidelijk aan dichterbij en de kern ervan schuift tegen het midden van de week naar ons toe. We zitten hierdoor in een noordoostelijke, later meer oostelijke stroming met aanvoer van droge en geleidelijk aan ook steeds zachtere lucht. Tegen het eind van de week ligt het hoog vlak bij ons en zorgt dan voor een paar mooie, zonnige en vrij zachte dagen. Daarna wordt het spannend op de weerkaarten. Het Europese model blijft bij een eerder scenario en laat het hoog in het weekeind naar het noorden terugtrekken. Dat zou van zaterdag op zondag een zeer spectaculaire val in temperaturen teweeg brengen met vanaf zondag enkele voor de tijd van het jaar zeer koude dagen en nachten. Het Europese model loopt bij dit scenario echt de kantjes er vanaf en laat de temperaturen zeer diep zakken met mogelijk zelfs nachtvorst begin volgende week. Dat is echt een zeer extreem scenario. Temeer omdat het Amerikaanse model hier nog steeds niets van moet weten en niet meegaat in dit scenario. We wachten op langere termijn dan ook even af welke richting het precies zal uitgaan.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komen we volledig onder invloed van een rug van hoge luchtdruk die zich opbouwt in onze buurt. De wind wordt eerst zwak noordelijk tot noordoostelijk, maar kiest toch snel voor noordoost en trekt overdag geleidelijk in kracht aan. Tegen de avond kan die aan zee vrij krachtig worden, boven land matig tot vrij krachtig. Er valt vanochtend zelfs eerst nog een allerlaatste buitje, vooral nabij de Belgisch-Nederlandse grens. Dat hoort nog bij een zwakke storing die aanvankelijk nog boven onze omgeving ligt. Die storing trekt maar heel traag en al oplossend weg zodat die nog de hele dag voor veel en hardnekkige wolkenvelden zorgt. Het is pas in de namiddag dat er geleidelijk aan meer en bredere opklaringen doorbreken vanaf het noorden.

Vanavond en vannacht blijven er ook nog redelijk wat wolkenvelden haperen. Die zorgen ervoor dat de temperaturen minder diep wegzakken dan in eerdere verwachtingen zat. De minima zitten tegen de ochtend rond een 6-tal graden bij een nog altijd redelijk doorstaande noordoostelijke wind.

Morgen:

Morgen wordt een vrij fraaie dag. We houden het droog met heel brede opklaringen, maar aanvankelijk zijn er toch nog een aantal hardnekkige wolkenvelden. Ook die blijven langer hangen dat eerst was voorzien zodat pas in de loop van de dag de zon echt goed terrein weet te winnen. De wind is nog steeds matig noordoost, aan zee zelfs nog steeds vrij krachtig. Het kan dan landinwaarts al gemakkelijk naar een 17-18 graden gaan. In de kustregio zitten de maxima een paar graden lager.

In de nacht naar woensdag kan het fors afkoelen met minima van maar rond een 3-4 graden.

Overmorgen:

Woensdag wordt een heel fraaie dag. De wind blijft in een noordoostelijke hoek zitten en voert erg droge lucht aan. Er zijn amper of geen wolken meer en de maxima pakken nog wat winst.

Later:

Donderdag kan het met een meer oostelijke en afnemende wind gemakkelijk landinwaarts een 20-tal graden worden. Aan zee is dat door een later op de dag inzettende zeebries een aantal graden minder. Daar moeten we het met 17 tot 18 graden doen. Er zijn ook op donderdag geen wolken meer.

Samenvatting:

Opnieuw veel wolken. In de ochtend mogelijk aan de Nederlandse grens nog met een buitje. Heel geleidelijk aan wordt de bewolking minder en komen er voorzichtig opklaringen, vooral vanmiddag dan. De wind is noordoost en trekt overdag geleidelijk aan. We halen daarbij maxima rond 14 tot 17 graden.

Geert, maandag 04 mei, 06.45 uur.

Rosa Lady Banksiae. Eén van de vroegst bloeiende rozensoorten: