ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden bepaalt ons weer. De kern van het hogedrukgebied schuift de komende dagen geleidelijk aan dichterbij zodat de luchtdrukverschillen in onze omgeving kleiner worden en daarmee de wind afneemt. De kern van het hoog blijft wel de hele week ten westen van ons liggen zodat we aanhoudend in een noordelijke tot noordoostelijke stroming blijven zitten. Pas in het weekeind komen we onder de kern terecht. De aangevoerde lucht wordt daarbij heel langzaam wat minder koel, maar echt warme lucht kan ons voorlopig door die ligging van dat hoog niet bereiken. In de loop van de week kunnen ook nog enkele staartjes van storingen vanuit het noorden tot bij ons geraken, maar zonder veel erg. Pas tegen en na het weekeind zou het hogedrukgebied dichterbij schuiven waarbij het structureel warmer zou worden. Op een zeer licht buitje dat soms eens heel lokaal zou kunnen vallen, blijft het over de hele lijn kurkdroog.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komt de kern van het sturende hogedrukgebied geleidelijk dichterbij, maar blijft nog ver ten westen van ons liggen boven de Britse Eilanden. Het is eerst vrij rustig, met een zwakke tot matige noordelijke tot noordoostelijke wind. De temperaturen kruipen weer langzaam een graadje hoger, richting de 14 graden. Veel meer is zeker nog niet mogelijk, daarvoor is de aangevoerde lucht nog te koel. In de loop van de dag zijn er ook weer flink wat wolkenvelden en tijdelijk is er zelfs kans op alweer een heel licht buitje. Het stelt amper iets voor en de neerslag is amper meetbaar, maar de kans is er toch wel weer omdat er overdag een staartje van een storing door onze omgeving trekt. Wel trekt daarbij de wind weer aan. Die wordt later vandaag weer matig boven land, aan de kust tijdelijk vrij krachtig tot krachtig uit het noorden.

Vanavond en vannacht kan het opnieuw flink afkoelen met minima die tegen de ochtend weer naar een 2-3 graden zakken. Lokaal zelfs mogelijk nog wat minder en er is opnieuw een risico op wat lokale lichte vorst aan de grond.

Morgen:

Morgen houden we rustig weer met een zwakke noordoostelijke wind. De aangevoerde lucht wordt nog een tikkeltje minder koel en we noteren dan maxima rond een 15-tal graden. Het is opnieuw wisselend bewolkt. Het ene moment overheersen de opklaringen, terwijl op een ander ogenblik de bewolking alomtegenwoordig is.

De nacht naar vrijdag kan het opnieuw flink afkoelen, zeker tijdens de opklaringen. Het kan dan opnieuw lokaal tot wat lichte vorst aan de grond komen.

Overmorgen:

Vrijdag verandert er niet veel aan het heersende weerbeeld. Het is ook dan wisselend bewolkt met een mix van opklaringen en wolkenvelden. Die kunnen hardnekkig zijn en er is ook nog steeds kans op eens een enkel klein buitje links of rechts, maar het stelt amper iets voor. De wind blijft in een noordoostelijke hoek zitten bij maxima die weer iets van winst kunnen pakken, maar veel meer dan 15 graden zit er helaas voor deze week niet meer in.

Later:

Zaterdag komt de kern van het hogedrukgebied dichterbij en komt uiteindelijk boven ons hoofd te liggen. Het wordt opnieuw erg rustig met een zwakke wind die een voorkeur heeft voor een westelijke richting. De maxima klimmen bij een mix van brede opklaringen en enkele wolkenvelden dan gemakkelijk naar een 18-tal graden.

Samenvatting:

Het wordt opnieuw een eerder koele dag met een wisselend weerbeeld. Van tijd tot tijd overheersen de wolken, dan weer de opklaringen. Zelfs een klein buitje is later vandaag niet volledig uitgesloten, maar dat levert zelfs geen meetbare neerslag op. De wind is noord en waait eerst maar zwak tot matig meer. Later vandaag trekt die weer aan tot matig boven land, vrij krachtig tot krachtig aan zee.

Geert, woensdag 13 mei, 07.15 uur.

Kijk je in de nieuwe minuut natuur van deze week mee naar de eekhoorn noten drive-in?