DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag zitten we tussen enkele weersystemen in. We zitten vlak op de rand van een Frans thermisch laag met een onweerachtige zone die in de ochtend tot net over onze regio schuift met enkele restanten van buien. Op de Noordzee ligt een inactief koufront dat snel dichterbij komt. Daarachter komen we terecht in een tijdelijk zeer krachtige en erg koude setting onder regie van een nieuw sterk IJslands hogedrukgebied en een lagedrukgebied boven Scandinavië. Die koude setting duurt maar een dag of twee. Daarna warmt het dan geleidelijk aan weer op doordat dit nieuwe hoog ook vrij snel naar onze omgeving afzakt en opnieuw voor aanvoer van zachtere lucht zal zorgen tegen en vanaf het midden van de week. Op vandaag met een lokale bui of wat lichte regen niet te na gesproken, duurt de droogte voorlopig weer gewoon voort.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag ziet het er minder fraai uit. In de loop van de ochtend staat er aan zee al een matige wind uit het noorden. Na de middag trekt die overal aan en tegen vanavond kan die aan zee al krachtig waaien met uitschieters tot 70 km per uur. Boven land tot 50 km per uur. In de ochtend is het nog een 15-tal graden aan de kust, maar veel meer dan 13-14 graden wordt het daar vanmiddag al niet meer. Landinwaarts echter komt die koele noordelijke lucht er niet zo snel door en kunnen we nog een spurtje trekken naar een 17 tot 18 graden in Oost-Vlaanderen. Er is echter wel veel bewolking: het is bewolkt met gaandeweg kans op een buitje of wat lichte regen. In de loop van de dag vallen de maxima dan enkele graden terug. Dat zal vooral in de tweede helft van de middag zijn. Veel regen lijkt er niet te vallen, alles zal beperkt blijven tot een lokale bui of wat lokale regen met de grootste kansen daarop landinwaarts. Vooral het zuiden van Oost-Vlaanderen kan in de late middag misschien een net wat actievere bui vangen. Voor die tijd blijft de regen beperkt tot een enkele bui of wat gedruppel.

Ook in de avond en nacht komt er overal ook erg veel wind te staan uit het noorden. Die kan aan zee vrij krachtig tot krachtig worden, maar ook boven land trekt die wind tegen dan behoorlijk fors aan. Er zijn uitschieters mogelijk die dan en ook in de nacht naar maandag tot 50 à 60 km per uur halen, aan zee nog wat meer. Daar kan de wind uitschieten naar 70 tot 80 km per uur. Dat is veel wind voor de tijd van het jaar en lokaal kan dat tot afgebroken takken of een omgevallen boom leiden. De nacht verloopt wel zacht met minima alweer rond een 8 graden.

Morgen:

Morgen zitten we dan echt in die koude lucht. Het wordt een ontstuimige, ietwat gure dag door de wind. Die blaast erg hard door uit het noorden. Aan zee met een 5 tot 6 Bft. Boven land is dat een 4-5 Bft. Er zijn uitschieters mogelijk op maandag tot 70 km per uur aan zee, 50 tot 60 km per uur boven land en dat is erg veel wind voor mei. Sommige modellen geven zelfs nog wat meer … Het is wisselend bewolkt, maar gaandeweg komen er meer opklaringen en we houden het ook droog. Veel meer dan 12 tot 14 graden zullen we op maandag niet halen.

In de nacht naar dinsdag neemt de wind fors af, maar verdwijnt niet volledig. Daardoor houden we nog net licht positieve minima van een 3-4 graden landinwaarts tot rond 5 aan zee. Eventueel kan het verder landinwaarts tegen de ochtend net even tot wat grondvorst komen als de wind voldoende wegvalt, maar zeker is dat nog niet.

Overmorgen:

Ook dinsdag zitten we nog erg koele lucht met maxima rond 12-13 graden. Het is dan wel weer vrij zonnig en de wind is flink in kracht afgenomen, maar zit wel nog in een noordelijke hoek.

Het is in de nacht naar woensdag wel uitkijken voor erg lage minima. Dan kan het op meerdere plekken lichtjes gaan vriezen aan de grond want de wind valt dan wel degelijk grotendeels weg.

Later:

Woensdag komt de kern van het sturende hogedrukgebied geleidelijk dichterbij. Daarmee wordt het dan rustiger en kan het kwik met heel veel zon weer wat hoger komen te zitten. De temperaturen kruipen op woensdag dan ook weer langzaam richting de 15 graden.

Samenvatting:

Bewolkt tot wisselend bewolkt. Er kan verspreid over de ochtend en middag al eens wat lichte regen of een bui vallen. Het wordt eerst 15 tot 18 graden, vanmiddag aan zee afkoelend naar 13-4. Later volgt ook elders afkoeling. Die gaat vanaf de tweede helft van de middag en vanavond gepaard met een fors aantrekkende noordenwind met felle rukwinden. Ook vannacht is er veel wind met forse rukwinden.

Geert, zondag 10 mei, 09.40 uur.

Kijk je in de nieuwe minuut natuur van deze week mee naar de eekhoorn noten drive-in?