ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Tussen een depressie boven het zuiden van Frankrijk en een sterk hogedrukgebied met kern tussen IJsland en Schotland, staat een zeer krachtige noordelijke stroming. Die staat vooral boven de zuidelijke Noordzee en onze omgeving en voert bijzonder koele lucht aan vanuit het noorden. De kern van het hogedrukgebied schuift de komende dagen geleidelijk aan dichterbij zodat de luchtdrukverschillen in onze omgeving kleiner worden en de wind vanaf vanavond flink in kracht gaat afnemen. De kern van het hoog blijft wel de hele week ten westen van ons liggen zodat we aanhoudend in een noordoostelijke stroming blijven zitten. De aangevoerde lucht wordt daarbij heel langzaam wat minder koel, maar echt warme lucht kan ons voorlopig door die ligging van dat hoog niet bereiken. Pas tegen en na het weekeind zou het hogedrukgebied dichterbij schuiven waarbij het structureel warmer zou worden. Op een licht Noordzeebuitje dat vandaag in de kustregio zou kunnen vallen, blijft het over de hele lijn kurkdroog.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we echt in koude lucht. Het wordt een ontstuimige, ietwat gure dag door de wind. Die blaast erg hard door uit het noorden. Aan zee vanochtend met een 6 tot 7 Bft, vanmiddag afzwakkend naar een 5 tot 6 Bft. Boven land is dat een 4-5 Bft, vanochtend in de kustregio zelfs gemakkelijk tijdelijk een volle 6! Er zijn uitschieters mogelijk tot 80 km per uur aan zee, 50 tot 70 km per uur boven land en dat is erg veel wind voor mei. In de loop van de namiddag neemt de wind geleidelijk wel wat in kracht af. Het is daarbij wisselend bewolkt, maar gaandeweg komen er meer opklaringen en we houden het landinwaarts ook droog. Aan zee is er vooral vanochtend kans op een licht Noordzeebuitje, maar veel stellen die buitjes niet voor. Veel meer dan 12 tot 14 graden zullen we vandaag niet halen.

Vanavond neemt de wind fors af, maar verdwijnt niet volledig. Daardoor houden we nog net licht positieve minima van een 4 graden landinwaarts tot rond 5 aan zee. Er is ook vrij veel bewolking aanwezig en ook dat houdt een verdere afkoeling tegen. Ook grondvorst is vannacht niet aan de orde, daarvoor is er te veel bewolking en nog net voldoende wind.

Morgen:

Ook morgen zitten we nog in erg koele lucht met maxima rond 12-13 graden. Het is dan eerst nog zwaar bewolkt in de ochtend. Geleidelijk aan breekt die bewolking open en in de namiddag is het dan wel weer vrij zonnig. De wind is flink in kracht afgenomen, maar zit wel nog in een noordelijke hoek.

Het is in de nacht naar woensdag wel uitkijken voor erg lage minima. Dan kan het eventueel wel hier en daar lichtjes gaan vriezen aan de grond want de wind valt dan wel degelijk grotendeels weg. In de lucht houden we dan minima van een 2-3 graden vast.

Overmorgen:

Woensdag komt de kern van het sturende hogedrukgebied geleidelijk dichterbij. Daarmee wordt het dan rustiger en kan het kwik met heel veel zon weer wat hoger komen te zitten. De temperaturen kruipen op woensdag dan ook weer langzaam richting de 15 graden. Veel meer is zeker nog niet mogelijk, daarvoor is de aangevoerde lucht nog te koel.

In de nacht naar donderdag kan het opnieuw flink afkoelen met minima die tegen de ochtend weer naar een 2-3 graden zakken. Lokaal zelfs mogelijk nog wat minder en er is opnieuw een risico op wat lokale lichte vorst aan de grond.

Later:

Donderdag houden we rustig weer met een zwakke noordoostelijke wind. De aangevoerde lucht wordt nog een tikkeltje minder koel en we noteren dan maxima rond een 15 tot 16-tal graden. Het is opnieuw erg zonnig met amper of zelfs helemaal geen wolken.

Samenvatting:

Wind! Er staat vandaag een felle noordelijke wind die maar heel langzaam in kracht afneemt. Er zijn aanvankelijk windstoten mogelijk van 70 tot 80 km per uur! Daarbij is het licht tot wisselend bewolkt met in de kustregio ook een enkel buitje. Tegen de avond gaat de wind geleidelijk aan liggen.

Geert, maandag 11 mei, 06.30 uur.

Kijk je in de nieuwe minuut natuur van deze week mee naar de eekhoorn noten drive-in?