MA

03/18/2024

Weertype

Weertype

| 13°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Lagedrukgebieden voeren nog steeds de controle uit over ons weer. We zien zowel op de Atlantisc [...]
Lees verder

DI

19 mrt

Weertype

Weertype

| 15°

10 %

Windrichting

2 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de maandag. Er is veel bewolking en eventueel valt daar toch ee [...]
Lees verder

WO

20 mrt

Weertype

Weertype

| 16°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag lijkt de warmste dag van de week te kunnen worden. Met duidelijk ook meer zon halen we [...]
Lees verder

DO

21 mrt

Weertype

Weertype

| 14°

20 %

Windrichting

3-4 bft
Donderdag zit op de wip tussen nog droog weer en opnieuw meer wisselvalligheid die vanaf de oce [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied trekt van Schotland richting Noorwegen. Boven Ierland bouwt zich intussen een nieuw hogedrukgebied op. Een zwak warmtefront, verbonden aan het lagedrukgebied, trekt in sterk verzwakte vorm vandaag van west naar oost door onze regio. Neerslag zit daar niet meer op, enkel nog een aantal wolkenvelden. In de loop van de komende 24 uur breidt het Ierse hoog zich uit richting het Kanaal om uiteindelijk tegen dinsdag met kern boven onze omgeving terecht te komen. Later in de week schuift het hoog verder door naar Scandinavië. Door deze evolutie komt bij ons de wind de eerste dagen nog uit een noord tot noordwestelijke richting, later draaiend naar noordoost tot oost. Hierdoor wordt het bij ons erg rustig en wordt er gaandeweg de week geleidelijk ook steeds zachtere lucht aangevoerd waarbij we al snel weer naar zomerse maxima zullen gaan.

Overdag's Nachts

Vandaag:

De dag start vandaag met veel wolken. Die horen bij een zwak warmtefront dat van west naar oost door de regio trekt. Het front is inactief en zorgt enkel voor wolkenvelden. Neerslag is er niet meer bij. Bovendien komen er in de loop van de dag ook al snel opklaringen doorbreken vanaf de kust en die trekken dan vanmiddag geleidelijk landinwaarts zodat de zon zich gaandeweg weer meer laat zien. Het wordt daarbij een 19 tot 20-tal graden. Verder valt vooral de wind op. Die is veel minder aanwezig dan gisteren. Aan zee kan die eerst nog vrij krachtig waaien, maar neemt af in snelheid gedurende de dag. Boven land is dat nog een matige tot vrij krachtige, later matige wind uit het noordwesten.

Vanavond en vannacht is het licht tot wisselend bewolkt met een verder afzwakkende en naar noord draaiende wind. Het koelt af tot een 8 à 9 graden.

Morgen:

Morgen is het vrij zonnig tot zonnig. De noordelijke wind waait zwak. Het is licht bewolkt tot helder. In de namiddag kunnen er landinwaarts een aantal stapelwolken opduiken. De maxima klimmen al snel weer naar 20 graden aan zee en naar 22 graden landinwaarts. Het is het begin van een nieuwe zomerse week.

De nacht naar dinsdag gaat de wind zo goed als volledig liggen bij minima rond een 10-tal graden.

Overmorgen:

Dinsdag wordt het nog een graadje warmer dan op maandag. Dat is een trend die de hele week zal doorzetten. De wind heeft dan aanvankelijk een noordoostelijke hoek opgezocht en waait zwak tot matig. Later draait die terug naar noordwest en kan aan de kust wat aantrekken onder invloed van wat zeebrieseffect. We zitten met maxima overal vooraan de 20 graden.

In de nacht is het rustig en licht bewolkt bij minima rond een graad of 10.

Later:

Ook woensdag wordt een rustige en mooie zomerse dag. De maxima lopen landinwaarts al naar 25 graden op, aan zee iets minder. Het is zo goed als zonnig op een heel enkele wolk niet te na gesproken.

Samenvatting:

Het is vandaag eerst zwaar bewolkt. Later komen er bredere opklaringen. De intussen noordwestelijke wind is flink afgezwakt en waait enkel aan zee eerst nog vrij krachtig. Elders matig tot vrij krachtig. Ze neemt verder af gedurende de dag. Maxima rond 19 tot 2 graden.

Geert, zondag 24 mei, 9.05 uur.

Kijk je mee naar een nestje pimpelmezen?