DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern over het oosten van de Britse Eilanden bepaalt ons weer. Het zorgt voor een – nog altijd stevige – noordoostelijke stroming met aanvoer van droge lucht. Het hoog wordt de komende dagen nog sterker en breidt zijn invloed verder over onze omgeving uit. Tot en met zaterdag zitten we dan ook in een noordoostelijke stroming met aanvoer van geleidelijk steeds zachtere en vooral weer eens kurkdroge lucht. In de loop van de nacht van zaterdag en zondag of zondag overdag komt een zwak koufront vanuit het noorden doorlopen. Daarachter wijzen alle neuzen intussen in één richting en komen we terecht in een tijdelijk (zeer) koude setting onder regie van een nieuw IJslands hogedrukgebied en een lagedrukgebied boven Scandinavië. Die koude setting begint op zondag en kan begin volgende week een paar dagen aanhouden. Op langere termijn warmt het dan geleidelijk aan weer op doordat dit nieuwe hoog ook vrij snel naar onze omgeving afzakt en opnieuw voor aanvoer van zachtere lucht zal zorgen tegen en vanaf het midden van de week. Het koude intermezzo beperkt zich dus maar tot een drietal dagen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een heel fraaie dag. De wind blijft in een noordoostelijke hoek zitten en voert erg droge lucht aan. Die waait vandaag wel een stuk minder hard dan gisteren en is nog zwak tot matig boven land, matig aan zee. Aanvankelijk kan die in de ochtend vooral aan de kust nog redelijk doorwaaien, maar gaandeweg de dag neemt die toch duidelijk in kracht af. Er zijn geen wolken meer en de maxima pakken wat winst. We gaan gemakkelijk al naar een 16 graden aan zee en 18 tot 19 landinwaarts.

Vanavond koelt het wel weer sterk af. In de van oorsprong nog steeds koele lucht, gaat het snel bergaf met tegen de ochtend minima die kunnen wegzakken naar een 2 tot 3 graden. In de steden wat minder koud. Lokaal zou het aan de grond zelfs tot wat lichte vorst kunnen komen.

Morgen:

Morgen kan het met een aanvankelijk meer oostelijke en afnemende wind gemakkelijk landinwaarts een 20-tal graden worden. Later trekt die wind terug naar noordoost. Aan zee is dat door een later op de dag inzettende zeebries een aantal graden minder. Daar moeten we het met 17 tot 18 graden doen. Er zijn ook op donderdag geen wolken meer en alleen maar zon.

De nacht naar vrijdag wordt het ook weer frisjes, maar minder koud dan de vorige nacht. Toch daalt het kwik tegen de ochtend naar een 5-6 graden.

Overmorgen:

Vrijdag wordt vervolgens de 20 graden op veel plaatsen vlotjes bereikt en overschreden. Het is net als op donderdag erg zonnig met aanvankelijk weinig of geen wolken. Later in de middag kan er wat bewolking binnenlopen, maar zonder veel erg. De wind blijft zwak waaien uit een noordoostelijke hoek, aan zee later wel weer een zeebries die daar dan voor wat afkoeling zorgt.

Later:

Zaterdag kan ook nog een warme dag worden. De temperaturen zitten ook op zaterdag nog gemakkelijk vooraan de 20 graden, al neemt de bewolking wel verder toe. Ook de noordoostelijke wind neemt opnieuw wat in kracht toe en kan aan zee weer een zeebriescomponent krijgen.

Samenvatting:

Zonnig, geen wolken meer. We halen tot 16 graden aan zee en tot 18-19 landinwaarts. Er staat duidelijk minder wind dan de vorige dagen, al komt die wel nog steeds uit een noordoostelijke hoek. Vanavond en vannacht koelt het snel en fors af. Tegen morgenochtend minima tussen 2 en 5 graden.

Geert, woensdag 06 mei, 06.25 uur.

Rosa Lady Banksiae. Eén van de vroegst bloeiende rozensoorten: