ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten tussen een zeer sterk hogedrukgebied boven Zuid-Noorwegen en depressies in de Middellandse Zee. Het Noorse hoog blijft daar de hele week liggen en versterkt zich de eerste dagen nog. Tussen beide in, staat bij ons een zeer sterke noordoostelijke stroming met aanvoer van kurkdroge landlucht. Vanaf donderdag neemt het Noorse hoog in kracht af en vermindert bij ons de gradiënt en daarmee ook meteen de wind. De aangevoerde lucht wordt dan nog iets zachter. Tegen het weekeind verdwijnt het hoog geleidelijk van de weerkaarten en komen we in een soort niemandsland terecht. Hoe het dan verder gaat, is bijzonder onzeker. De diverse modellen laten vanaf het weekeind verschillende oplossingen zien. Eerst dus maar even een zeer zonnige week verwerken en dan zien we wel verder.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag versterkt het Noorse hogedrukgebied zich verder en trekt met kern richting Scandinavië. We krijgen een reeks mooie dagen met maxima eerst  onder, later deze week rond de 20 graden. Daarbij is er veel zon en amper of geen bewolking. Wel komt er veel wind te staan. Die kan aan zee zelfs vrij krachtig worden en waait vlagerig met uitschieters tot om en bij de 40 km per uur boven land en tot 50 km per uur aan zee. Het wordt dus een ietwat eigenaardige combinatie vandaag met alleen maar zon, maar tegelijk staat ook een storende noordoostelijke wind te blazen.

Vanavond en vannacht neemt die wat in kracht af, maar verdwijnt zeker niet. De minima zitten dan opnieuw rond een 8 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Ook morgen wordt een mooie lentedag. Die kan wel weer aan de koele kant starten met minima in de ochtend telkens rond een 8-tal graden of lokaal nog wat minder, maar overdag scoren we telkens hoge maxima. Die lopen ook morgen landinwaarts gemakkelijk richting de 18-19 graden op. Er is amper of helemaal geen bewolking. Wel nog altijd met ook morgen redelijk wat wind uit het noordoosten. Die sterkt zelfs nog wat aan. Ook morgen haalt die dus uit met pieken tot een 40 à 50 km per uur.

In de nacht naar woensdag neemt de wind geleidelijk wat meer af. De minima zitten daarbij weer rond een 8-tal graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Woensdag wordt ook een zonovergoten dag. Er zijn amper of geen wolken en we halen opnieuw maxima net onder of rond een graad of 20. Aan zee is dat telkens iets minder. De noordoostelijke wind neemt dan iets in kracht af, maar is nog altijd erg op de voorgrond aanwezig.

Later:

Het is pas op donderdag dat de wind aan de ketting gaat. Dan krijgen we duidelijk veel minder wind, maar wel nog altijd uit dezelfde noordoostelijke hoek. Het is daarbij nog altijd alleen maar zonnig, zonder wolken. De temperaturen kunnen dan wat hoger gaan zitten en komen uit rond 18 graden aan de kust en tot rond een 20-tal graden landinwaarts.

Samenvatting:

Zonnig. De zon is terug van weg te zijn geweest en schijnt weer volop. Er staat wel een zeer goed aanwezige noordoostelijke wind die in de loop van de dag nog toeneemt in kracht en met uitschieters van 40 tot 50 km per uur kan gaan waaien. We halen vanmiddag maxima tussen 16 graden aan zee tot 18 landinwaarts.

Geert, maandag 20 april, 06.30 uur.

In de minuut van deze week speelt een motje dat zou kunnen meedingen met de langste naam de hoofdrol: de smaragdlangsprietmot …