DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten tussen een zeer sterk hogedrukgebied dat met kern nog altijd boven Noorwegen ligt en depressies in de Middellandse Zee. Het Noorse hoog blijft daar de rest van de week liggen en tussen beide systemen in, staat er vrij veel wind uit het noordoosten. Vanaf morgen echter, neemt het Noorse hoog in kracht af en vermindert bij ons de gradiënt en daarmee ook meteen de wind. De aangevoerde lucht wordt dan tijdelijk nog iets zachter. Vrijdag draait de stroming echter naar het noorden omdat het hoog verder verzwakt en zich richting Schotland terugtrekt. Tegen het weekeind verdwijnt het hoog geleidelijk van de weerkaarten en komen we in een soort niemandsland terecht. Hoe het dan verder gaat, is nog onzeker. De diverse modellen laten vanaf het weekeind verschillende oplossingen zien, maar de meerderheid laat ons volgende week geleidelijk onder invloed van lagedrukgebieden komen. Dat zou dan op termijn een koeler en wisselvalliger weertype betekenen, maar zeker is dat nog niet. Integendeel, tijdens de eerste dagen van volgende week lijken de maxima weer eerder hoger te gaan uitkomen door een meer aflandige stroming.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt ook opnieuw een zonovergoten dag. Er zijn amper of geen wolken en we halen opnieuw maxima net onder of rond een graad of 20. Aan zee is dat telkens iets minder. De noordoostelijke wind neemt iets in kracht af ten opzichte van de vorige dagen, maar is nog altijd erg op de voorgrond aanwezig. Ook vandaag haalt die dus in vlagen uit tot een 30 à 40 km per uur. Dat is volledig het gevolg van het groot verschil in luchtdruk (gradiënt) dat er in onze omgeving staat tussen het hoog boven Noorwegen en de lagedrukgebieden in de Middellandse Zee. Dat heb ik eergisteren ook nog eens in deze video uitgelegd:

 

 

Vanavond en vannacht  neemt de wind geleidelijk wat meer af. De minima zitten daarbij rond een 10-tal graden tegen de ochtend. Het is daarbij helder.

Morgen:

Het is pas morgen dat de wind volledig aan de ketting gaat. Dan krijgen we duidelijk veel minder wind, maar wel nog altijd uit dezelfde noordoostelijke hoek. Het is daarbij nog altijd alleen maar zonnig, zonder wolken. De temperaturen kunnen dan wat hoger gaan zitten en komen uit rond 18 tot 20 graden aan de kust en tot rond een 20 tot 23-tal graden of zelfs meer landinwaarts.

De nacht naar vrijdag blijft het helder en rustig met minima die alweer tegen de ochtend amper onder de tien graden gaan zitten.

Overmorgen:

Vrijdag krijgen we dan geleidelijk aan wat meer wolkenvelden binnen. De maxima zijn nog altijd erg hoog, maar komen minder hoog uit dan de vorige dagen en zitten dan rond 16 tot 18 graden. De noordoostelijke wind is verdwenen en we krijgen in de plaats een veel minder hard blazende wind, maar die draait dan wel naar het noorden. Vandaar dat er op vrijdag wat minder warme lucht aangevoerd wordt met geleidelijk wat meer wolkenvelden.

Later:

Zaterdag blijft de wind in een noordelijke tot noordoostelijke hoek zitten. Daarmee worden een aantal wolkenvelden aangevoerd, maar het blijft vooralsnog droog. De temperaturen zitten minder hoog, maar halen toch nog altijd gemakkelijk een 16 tot 18 graden. Dat zou ook voor zondag het geval zijn.

Samenvatting:

Het is opnieuw volledig zonnig. Er staat wel opnieuw een zeer goed aanwezige noordoostelijke wind die opnieuw met uitschieters waait van 30 tot 40 km per uur. We halen vanmiddag maxima tussen 18 graden aan zee tot 20-21 landinwaarts.

Geert, woensdag 22 april, 06.15 uur.

In de minuut van deze week speelt een motje dat zou kunnen meedingen met de langste naam de hoofdrol: de smaragdlangsprietmot …