ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

7-9° | 20-22°

0 %

Windrichting

NW 3 bft
Een hogedrukuitloper van het Azorenhoog vormt vandaag een apart hoog dat nog tot en met morgen [...]
Lees verder

MA

13 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 20-22°

10 %

Windrichting

NW 3 bft
Morgen is nog een vrij fraaie dag. Er zijn wel redelijk wat hoge sluierwolken aanwezig die in d [...]
Lees verder

DI

14 Jul

Weertype

Weertype

± 11° | 18-19°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Vanaf dinsdag komen we weer onder invloed van lagedrukgebieden terecht die via de Britse Eiland [...]
Lees verder

WO

15 Jul

Weertype

Weertype

± 12° | 18-20°

50 %

Windrichting

ZW 3 bft
Woensdag is nog een wisselvallige dag. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af en verspreid ov [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

De voorbije nacht passeerden een paar fronten onze omgeving. Ze hangen samen met een laag dat boven de Britse Eilanden en de Noordzee ligt. Daaraan verbonden ligt een trog met koude bovenluchten vandaag en morgen boven onze omgeving, wat zorgt voor de vorming van felle buien. Ook morgen blijven we dus voorlopig onder invloed van lagedrukgebieden, maar in het weekeind wordt de aangevoerde lucht geleidelijk weer wat zachter en knapt het weer wat op. Vanaf zondag breidt een zwak hogedrukgebied zich weer over onze omgeving uit en zorgt voor een tijdelijke stabilisatie. Op langere termijn veranderen de weerkaarten de laatste dagen erg snel. Zag het er gisteren nog naar uit dat we maandag met een warmte-opstoot zouden te maken krijgen, dan is dat scenario nu van de baan. Het zou volgende week langzaam warmer worden onder invloed van een hogedrukgebied dat ook de hele week zou zorgen voor opnieuw droog weer. Even afwachten of dit scenario standhoudt.

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht kregen we een paar regenzones te verwerken. Die zijn nu gepasseerd. In de ochtend is het wel eerst nog zwaar bewolkt tot betrokken met nog lokaal wat regen, maar het wordt snel droog met een aantal opklaringen later in de voormiddag. Tegelijk komt een trog met koude bovenluchten in onze omgeving aan. Er kunnen dan verspreid over de middag een aantal forse buien tot ontwikkeling komen, zelfs met kans op onweer. De temperaturen komen amper in beweging en zitten opnieuw rond 14 tot 17 graden. Tijdens buien is dat eerder richting 14-15 graden, tijdens langere opklaringen kunnen we naar 16-17 graden gaan. De wind blijft in een zuidwestelijke richting zitten en kan per momenten nog altijd vrij stevig uit de hoek komen. Zeker tijdens en rond buien. Er zijn buiten de buien om uitschieters tot 40-50 km per uur, zeker aan zee. Tijdens een (felle) bui kan dat gemakkelijk nog wat meer worden.

Ook in de avond en nacht blijft het onstabiel met een aantal verspreide buien. Daar is nog altijd een donderklap bij mogelijk. Minima alweer onveranderd rond een 8-9 graden en er blijft vrij veel wind staan uit het zuidwesten.

Morgen:

Morgen lijkt de buienneiging tijdens de dag geleidelijk wat onderdrukt te worden. Echter kunnen er ook dan nog gemakkelijk een aantal felle buien tot ontwikkeling komen. Daar is nog altijd kans op onweer bij. De zuidwestelijke wind neemt wel geleidelijk af in de loop van de dag en gaat minder hard waaien. De maxima blijven onveranderd zitten rond 15 tot 17 graden. Tegen het eind van de dag neemt de regenkans weer toe.

Overmorgen:

Zaterdag is er net als op vrijdag nog kans op wat verspreide buien. Zeker in de ochtend, maar de droge perioden lijken dan toch te gaan overheersen in de namiddag. De opklaringen worden dan breder vanaf de kust met geleidelijk aan steeds meer ruimte voor de zon. De temperaturen zouden dan weer iets hoger kunnen uitpakken met maxima rond een 18-19 graden. De wind neigt geleidelijk wat meer naar een zuidelijke hoek.

Later:

Zondag krijgen we brede opklaringen met maxima die nog iets van winst pakken en net onder de 20 graden gaan zitten. De bewolking neemt overdag wel geleidelijk aan toe bij een zuid tot zuidwestelijke wind die eerst zwak tot matig waait. Later neemt die wind geleidelijk aan in kracht toe.

Samenvatting:

De dag start bewolkt, maar al heel snel komen er opklaringen. We krijgen dan eerst een droge periode, maar in de namiddag wordt die gevolgd door buien. Die kunnen erg fel worden met kans op onweer. Er staat veel wind met uitschieters tot 40-50 km per uur, tijdens buien nog meer. De maxima zitten tussen 14 en 17 graden.

Geert, donderdag 30 29 april, 06.35 uur.

De buxusrups, de schrik van velen, maar eigenlijk – net zoals andere rupsen – dé perfecte eetmachine; kijk je mee?