ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het krachtige hoog dat al een aantal dagen ons weer bepaalt, ligt intussen met kern ten westen van Ierland. De kern van het hoog trekt zich westwaarts terug op de Atlantische Oceaan, maar houdt bij ons nog even een noordelijke stroming in gang. Daarmee komen nog enkele zwakke storingen afgezakt over de Noordzee. Daarbij wordt het hoog zuidelijker geduwd en komt dan geleidelijk ten zuiden van ons terug naar Europa. In het weekeind ontwikkelt dit hoog zich tot een zeer stevig Europees hogedrukgebied. Op de oceaan ontwikkelen zich tegelijk enkele lagedrukgebieden. Hierdoor draait de stroming bij ons over west terug naar zuidwest en zuid waarmee dan vanaf het weekeind duidelijk (veel) zachtere lucht tot bij ons kan geraken. De koele noordstroming wordt dan ingeruild voor een veel en veel zachtere zuidstroming. Wat verder opvalt is de aanhoudende nabijheid van hogedrukgebieden waardoor de neerslag de komende tijd beperkt blijft tot een absoluut minimum (of niets).

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komt er een zwak front van over Nederland dichterbij, maar het bereikt ons net niet. Daardoor lopen er met een meer noordwestelijke tot westelijke wind duidelijk weer veel meer wolken binnen. Het blijft overdag wel droog en er is ook nog wel ruimte voor een paar verspreide opklaringen, maar veel zullen dat er niet meer zijn. De wolken overheersen. Er zou zelfs hier of daar al eens een drupje regen aan te pas kunnen komen. Het wordt opnieuw wat minder koud met maxima rond een graad of 11.

In de avond en nacht kan er ook tijdelijk wat lichte regen vallen. De grootste kans daarop is vanavond wanneer een volgende zwak frontje van noord naar zuid trekt. In de nacht is het dan meestal droog met minima die onder de wolken blijven hangen rond een 5 tot 6 graden.

Morgen:

Morgen zit de wind aanvankelijk nog ergens in een (noord)westelijke hoek, maar overdag neemt die af en valt grotendeels weg. Tijdelijk draait die dan wel weer terug naar een meer noordelijke hoek om dan tegen de avond zwak zuid tot zuidoost te worden. Wolken en opklaringen vormen dan een mix waarbij nu eens de ene, dan weer de andere overheerst. Misschien dat er aanvankelijk nog links of rechts een spatje regen kan vallen, maar dat gaat er snel uit. Omdat we tijdelijk achter een zwak koufrontje terecht komen, gaan de temperaturen op vrijdag eerder weer wat achteruit met maxima rond 9 graden.

In de nacht naar zaterdag kan het in de brede opklaringen weer fel afkoelen met mogelijk weer wat verspreide lichte nachtvorst tegen de ochtend.

Overmorgen:

Zaterdag gaat de stroming om. Die wordt dan zuid tot zuidoost en er wordt veel zachtere lucht aangevoerd. In de ochtend hebben we nog last van wolkenvelden die nog bij die zwakke storingen horen, maar gaandeweg de dag nemen de opklaringen toe in aantal en ze worden ook breder. We halen gemakkelijk 13 tot 15 graden met in de middag dan ook brede opklaringen en veel ruimte voor de zon.

De nacht van zaterdag op zondag verloopt licht bewolkt, maar de temperaturen blijven in de veel zachtere lucht waarin we ons dan bevinden, ruim positief.

Later:

Zondag kan het direct nog veel zachter worden. We krijgen dan een zachte zuidelijke stroming met aanvoer van erg zachte lucht. De maxima zouden tegen zondag zelfs tussen 16 en 19 graden kunnen uitkomen en lokaal is zeker de eerste 20’er mogelijk! Er is veel zon met enkele wolken.

Samenvatting:

We krijgen een meest zwaar bewolkte dag. Landinwaarts is die wel nog koud gestart, vooral in Oost-Vlaanderen. Overdag halen we maxima rond een graad of 11. In de late middag / vooravond en avond kan wat lichte regen vallen. De wind is zwak noordwest tot westelijk.

Geert, donderdag 02 april, 06.25 uur.

Er is weer een nieuwe minuut natuur: de keizerskroon (mollenplant). Kijk je weer mee?