DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een boven Zweden richting de Baltische Staten wegtrekkende lagedrukgebied, heeft een koufront over de zuidelijke Noordzee. Dat trekt in de ochtend van noord naar zuid door onze regio, maar is vrijwel inactief. Daarachter bouwt zich een sterk hogedrukgebied op dat via de Britse Eilanden en de Noordzee een uitloper richting Europa stuurt. Die uitloper bouwt zich tot een sterk hoog op dat tegen het midden van de week van over de Britse Eilanden richting Centraal en Oost Europa ligt. Daardoor wordt de koele noordelijke stroming de pas afgesneden en wordt de aanvoer van lucht via het oosten de komende dagen weer steeds warmer. Tegen het eind van de week heeft het hoog de neiging zich opnieuw boven de Britse Eilanden terug te trekken, wat dan weer een koelere en meer noordelijke stroming zou betekenen tegen het weekeind, maar die evolutie is niet zeker.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de wind gedraaid naar een noordelijke hoek en dan is het wel direct véél minder zacht. Er is nog vrij veel bewolking aanwezig van een front dat in de ochtend van noord naar zuid doortrekt en daar zou eventueel – zeker landinwaarts – nog wat lichte regen kunnen uit vallen. Het wordt dan landinwaarts nog ten hoogste een 13-14 graden, aan zee wat minder. Daar geraken we moeilijk aan een graad of 10-11. De noordelijke wind is duidelijk aanwezig en houdt de maxima dus een flink stuk lager. Die waait aan de kust zelfs per momenten vrij krachtig tot krachtig. Geleidelijk neemt de wind wat in kracht af gedurende de dag. Tegen de late middag klaart het fors op en dat is de aanloop naar een vrij koele nacht.

In de nacht naar dinsdag kan het tegen de ochtend flink afkoelen met minima die maar een 4-5 graden meer bedragen. De wind neemt daarbij fors af.

Morgen:

Vanaf morgen zet zich een zeer snel herstel van het zomerse weer in. Morgen is nog een koele dag, maar met veel zon. De maxima geraken dan met een nog volle noordelijke wind nog niet veel hoger dan rond een 13-tal graden, maar de zon is er volop bij. De wind neemt gaandeweg af en draait daarbij naar een noordoostelijke richting.

Ook de nacht naar woensdag wordt een koude met temperaturen die op veel plaatsen maar net boven het vriespunt blijven zitten. Aan de grond kan het op beschutte plekken opnieuw een graadje vriezen. Dat wordt dan meteen de koelste nacht van deze week.

Overmorgen:

Op woensdag zit de wind in een noordoostelijke tot oostelijke hoek. Daarmee wordt alweer minder koude lucht aangevoerd zodat de maxima in de loop van de dag met veel zon kunnen oplopen naar een 14-15 graden aan de kust. Landinwaarts wordt dan een 16-17 graden. Er zijn weinig of geen wolken meer en de wind waait zwak tot matig.

De nacht naar donderdag levert weer wat hogere minima op die rond een 5-6 graden blijven haperen.

Later:

Donderdag gaat de wind weer uit een oost tot zuidoostelijke, later zelfs meer zuidelijke hoek waaien en wordt er weer veel zachtere lucht aangevoerd. De maxima gaan snel omhoog en zitten tegen het midden en de tweede helft van de week alweer dik in de 20 graden. Het is daarbij droog en erg zonnig.

Samenvatting:

Het is vandaag stukken koeler dan de vorige dagen. Een stevige, in de loop van de dag afnemende noordelijke wind, voert veel koelere lucht aan met maxima rond hoogstens 13-14 graden. Er kan in de ochtend lokaal en heel tijdelijk wat lichte regen vallen. In de namiddag komen er geleidelijk aan weer meer opklaringen.

Geert, maandag 13 april, 09.20 uur.

Het is volop bloesemtijd, dus zoomt ook de minuut natuur daarop in deze week: