ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern boven Polen heeft ons weer volledig in zijn greep. Daar ontwikkelt dit hoog zich nog verder tot een zeer stevig Europees hogedrukgebied. Op de oceaan ontwikkelen zich tegelijk enkele lagedrukgebieden. Hierdoor draait de stroming bij ons naar een zuidelijke hoek waarmee duidelijk (veel) zachtere lucht tot bij ons kan geraken. Tussen IJsland en Schotland ontwikkelt zich intussen een lagedrukgebied. Het daaraan verbonden koufront zal maandag laat op de dag door onze regio trekken, opnieuw gevolgd door flinke drukstijgingen en de ontwikkeling van een nieuw hogedrukgebied.  Dat nieuwe hoog trekt vervolgens ook naar onze regio toe en en zal vervolgens de rest van de week ons weer opnieuw beïnvloeden, al dan niet met een iets minder warme meer westelijke of een warme zuidelijke stroming. Op een enkele bui na op maandag, blijft het dan ook droog door de aanhoudende nabijheid van hogedrukgebieden waardoor de neerslag de komende tijd beperkt blijft tot een absoluut minimum (of niets).

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag kan het direct nog veel zachter worden. We krijgen de hele dag te maken met een zachte zuidelijke stroming met aanvoer van erg zachte lucht. De maxima kunnen vanmiddag zelfs tussen 17 en 19 graden uitkomen. Landinwaarts is het nog wat zachter en kan op grote schaal de eerste 20’er van het seizoen gescoord worden! Er is veel zon met amper of helemaal geen wolken. Hoogstens duiken er gaandeweg eens een paar kleine stapelwolkjes op. Dat is dan meteen de eerste dag waarop alle lente-elementen volledig meewerken, zowel de zon, de temperaturen als de wind. Aan zee is er later in de middag wel kans op een tijdelijk zeebriesje.

Vanavond en vannacht is het rustig en helder. Het koelt daarbij geleidelijk af tot een 6-7 graden tegen de ochtend met een zwakke zuidelijke wind.

Morgen:

Morgen hebben we last van een zwakke storing die door onze regio loopt. De bewolking neemt gaandeweg toe en in de (late) namiddag, tegen de avond kan er tijdelijk wat lichte regen of een enkele bui vallen. Het zal alweer niet veel zijn, waarbij ook weer geldt dat, hoe dichter dit komt, hoe meer de regen  en de neiging tot een enkele bui weer uit de modellen verdwijnt. Heel veel plaatsen krijgen dan ook gewoon weer een droge frontpassage. Het is dan wel weer wat minder zacht met maxima rond 16-17 graden.

In de nacht naar dinsdag zit de wind dan tijdelijk in een meer westelijke richting en kan er tijdelijk vrij veel bewolking binnenlopen.

Overmorgen:

Dinsdag zitten we dan met de opbouw van een nieuw hogedrukgebied in onze omgeving. De wind kan tijdelijk eerst nog westelijk tot noordwestelijk zijn, maar draait al snel weer naar een warmere zuidwestelijke hoek. Er zijn aanvankelijk nog enkele wolkenvelden, maar ook die verdwijnen weer snel en maken plaats voor brede opklaringen. Het wordt een 16 tot 17-tal graden.

Later:

Woensdag zit de wind dan ergens in een zuidwestelijke tot zuidelijke hoek. Dat is nog niet helemaal zeker. Eén en ander zal afhangen van de precieze ligging van de kern van het nieuwe hogedrukgebied. Aan zee kan de wind later op de dag weer een zeebriescomponent krijgen, maar het is in elk geval een vrij zonnige tot zonnige dag met hoge maxima. Die lopen weer gemakkelijk op naar een 16 tot 17 graden of meer indien de wind meer zuid wordt van richting.

Samenvatting:

Zonnig en erg zacht. Het wordt vanmiddag landinwaarts op grote schaal gemakkelijk 20 graden. De zon schijnt daarbij volop. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden, aan zee is er later in de middag kans op een zeebriesje.

Geert, zondag 05 april, 09.40 uur.

In de nieuwe minuut natuur van deze week spelen onze sebright-krielen de hoofdrol: