DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten tussen een zeer sterk hogedrukgebied dat met kern nog altijd boven Noorwegen ligt en depressies in de Middellandse Zee. Het Noorse hoog blijft daar de hele week liggen en versterkt zich zelfs aanvankelijk nog wat. De depressie in de Middellandse Zee schuift iets naar het noorden op en komt met één van haar kernen boven Frankrijk te liggen. Tussen beide in, staat bij ons een zeer sterke noordoostelijke stroming met aanvoer van kurkdroge landlucht. Vanaf donderdag neemt het Noorse hoog in kracht af en vermindert bij ons de gradiënt en daarmee ook meteen de wind. De aangevoerde lucht wordt dan nog iets zachter. Tegen het weekeind verdwijnt het hoog geleidelijk van de weerkaarten en komen we in een soort niemandsland terecht. Hoe het dan verder gaat, is bijzonder onzeker. De diverse modellen laten vanaf het weekeind verschillende oplossingen zien, maar de meerderheid laat ons volgende week geleidelijk onder invloed van lagedrukgebieden komen. Dat zou dan een koeler en wisselvalliger weertype betekenen, maar zeker is dat nog niet. Eerst dus maar even een zeer zonnige week verwerken en dan zien we wel verder.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt een mooie lentedag. Die kan wel weer aan de koele kant starten met minima in de ochtend rond een 8 tot 9-tal graden of lokaal nog wat minder, maar overdag scoren we weer hoge maxima. Die lopen ook vandaag landinwaarts gemakkelijk richting de 18-19 graden op. Er is amper of helemaal geen bewolking. Aan de Frans-Belgische grens zou er tijdelijk later op de dag wat hoge sluierbewolking kunnen opduiken.

Wel staat er ook vandaag weer erg veel wind uit het noordoosten. Die sterkt zelfs nog wat aan. Ook vandaag haalt die dus in vlagen uit tot een 40 à 50 km per uur. Dat is volledig het gevolg van het groot verschil in luchtdruk (gradiënt) dat er in onze omgeving staat tussen het hoog boven Noorwegen en de lagedrukgebieden in de Middellandse Zee. Dat heb ik gisteren ook nog eens in deze video uitgelegd:

 

Vanavond en vannacht  neemt de wind geleidelijk wat meer af. De minima zitten daarbij weer rond een 9-tal graden tegen de ochtend. Het is daarbij helder met enkel aan de Frans-Belgische grens kans op wat hoge sluierwolken, horende bij het Franse laag.

Morgen:

Morgen wordt ook een zonovergoten dag. Er zijn amper of geen wolken en we halen opnieuw maxima net onder of rond een graad of 20. Aan zee is dat telkens iets minder. De noordoostelijke wind neemt dan iets in kracht af, maar is nog altijd erg op de voorgrond aanwezig.

De nacht naar donderdag verloopt rustiger en erg zacht met minima rond een tiental graden.

Overmorgen:

Het is pas op donderdag dat de wind aan de ketting gaat. Dan krijgen we duidelijk veel minder wind, maar wel nog altijd uit dezelfde noordoostelijke hoek. Het is daarbij nog altijd alleen maar zonnig, zonder wolken. De temperaturen kunnen dan wat hoger gaan zitten en komen uit rond 18 graden aan de kust en tot rond een 20-tal graden of zelfs meer (vooraan de 20) landinwaarts.

Later:

Vrijdag krijgen we dan geleidelijk aan wat meer wolkenvelden binnen. De maxima zijn nog altijd erg hoog en zitten ook dan rond of vooraan de 20 graden. De noordoostelijke wind is verdwenen en we krijgen in de plaats een veel minder hard blazende wind die niet goed weet welke richting te kiezen.

Samenvatting:

Het is opnieuw volledig zonnig. Er staat wel opnieuw een zeer goed aanwezige noordoostelijke wind die in de loop van de dag nog wat toeneemt in kracht en opnieuw met uitschieters van 40 tot 50 km per uur kan gaan waaien. We halen vanmiddag maxima tussen 16 graden aan zee tot 19 landinwaarts.

Geert, dinsdag 21 april, 06.25 uur.

In de minuut van deze week speelt een motje dat zou kunnen meedingen met de langste naam de hoofdrol: de smaragdlangsprietmot …