DO

4 Jun

Weertype

Weertype

± 13° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied in onze buurt. Dat gaat de komende dagen voor anker in en [...]
Lees verder

VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-18°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Morgen, vrijdag stuurt het lagedrukgebied op de Noordzee vrij veel wolken onze kant op. Daarin [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 16-19°

60 %

Windrichting

W 3-5 bft
Zaterdag krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert ze [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 17-19°

30 %

Windrichting

W 3-4 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het Noorse hoog dat ons een aantal mooie dagen bezorgde, neemt verder in kracht af en trekt zich geleidelijk meer en meer terug richting Schotland en later zelfs IJsland. Vandaag krijgen we tijdelijk weer wat meer invloed van een zwakke uitloper van dit hoog doordat het een rug van hoge luchtdruk naar onze regio opbouwt. De stroming is noordelijk en daarmee wordt de aangevoerde lucht weer wat minder zacht met af en toe ook wolkenvelden. Aanvankelijk begint de dag vandaag zelfs met een gesloten wolkendek, maar dat zal geleidelijk aan breken. Vanaf zondag verdwijnt het hoog geleidelijk van de weerkaarten en komen we in een soort niemandsland terecht. Daarin nemen vlakke lagedrukgebieden het over, maar een sturend weersysteem is de eerste helft van volgende week niet echt op de kaarten te vinden. We zitten dan tot het midden van de week midden in die vlakke lagedrukgebieden met vanaf de nacht van maandag op dinsdag kans op eens een enkele bui. Vanaf dinsdag neemt de neerslagkans forser toe en later in de week komen we onder invloed van een actief Brits lagedrukgebied met oplopende neerslagkansen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft de wind in een noordelijke tot noordoostelijke hoek zitten. Daarmee worden een aantal wolkenvelden aangevoerd, maar het blijft vooralsnog droog. De dag start vandaag met een gesloten wolkendek. Een wolkenbank is de voorbije nacht vanaf de Noordzee binnengelopen en moet eerst oplossen. Dat gebeurt geleidelijk in de loop van de ochtend zodat het later vandaag opnieuw vrij zonnig tot zonnig wordt en de zon speelt vanmiddag dan ook nog altijd de voornaamste rol. De temperaturen zitten minder hoog, maar halen vanmiddag toch nog altijd gemakkelijk een 15 tot 18 graden. De wind waait daarbij zwak tot hoogstens matig.

Vanavond en vannacht kan er opnieuw wat nevel  en wat lage bewolking opduiken bij minima rond ongeveer 7-8 graden tegen de ochtend.

Morgen:

Ook morgen blijven we in een zwakke noordelijke tot noordoostelijke stroming zitten. Echt veel wind staat er niet en bij momenten is die ook wat veranderlijk van richting. Er zijn ook af en toe wel een paar wolkenvelden die doortrekken. Net als vandaag kan het in de ochtend weer wat grijzer zijn, maar dat lost uiteindelijk wel weer op. In de namiddag is het dan weer vrij zonnig. De temperaturen veranderen niet veel en zitten ergens tussen een graad of 16 aan de kust tot rond een 18-19 graden landinwaarts. Lokaal kan dat op zondag opnieuw tot een 20’er leiden.

In de avond en nacht naar maandag is het wisselend bewolkt met een aantal brede opklaringen en wat wolkenvelden. Minima dan weer rond een 5 tot 8 graden.

Overmorgen:

Maandag wordt ook nog een vrij aardige dag. Net als in het weekeind krijgen we een mix van brede opklaringen en wat wolkenpartijen. Die kunnen al eens overheersend worden en nemen overdag wel in aantal toe. De maxima zitten rond een 18-19 graden bij een zwakke noordwestelijke wind. Aan zee enkele graden minder.

Tegen de avond en nacht naar dinsdag neemt de kans op een lokale bui toe. Waarschijnlijk valt in de nacht dan op meerdere plekken een eerste bui.

Later:

Op dinsdag is het zoals het er nu naar uitziet, een stuk wisselvalliger. In de loop van de dag zijn er redelijk veel wolken met perioden van regen of buien. Dat zou best op een felle bui kunnen uitlopen. De maxima zitten wat lager en halen rond een 15 tot 16 graden bij een naar west tot zuidwest gedraaide wind.

Samenvatting:

Na het verdwijnen van de ochtendlijke wolken, wordt het geleidelijk aan vrij zonnig tot zonnig. De maxima lopen daarbij op naar 14-15 graden aan de kust tot een lokale 18 landinwaarts. De wind waait zwak tot hoogstens matig en zit in een noordelijke tot noordoostelijke richting.

Geert, zaterdag 25 april, 09.40 uur.

In de minuut van deze week speelt een motje dat zou kunnen meedingen met de langste naam de hoofdrol: de smaragdlangsprietmot …