DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern in de buurt van Wit-Rusland zorgt bij ons voor een zuidoostelijke aanvoer van erg frisse en zeer droge lucht. Het hoog trekt zich geleidelijk richting de Oeral terug. Vanuit het zuiden kruipt een Frans laag tegen het eind van de week wat dichterbij, maar bereikt ons niet. Tegelijk komt een nieuw hoog vanaf de Britse Eilanden opzetten. Dat komt in het weekeind boven de Britse Eilanden te liggen en zorgt dan bij ons voor een diepe noordelijke stroming. In het weekend trekt daarin een eerder zwakke storing van noord naar zuid met enkele buien of wat regen. Begin volgende week blijven we in die diepe noordelijke stroming zitten met aanvoer van koude lucht. Later in de week zou het hoog dichterbij kunnen komen, maar dat is nog onzeker.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het erg zonnig. Behalve misschien later op de dag wat sluierwolken, zijn er amper of zelfs helemaal geen wolken aanwezig zodat de zon opnieuw maximaal kan schijnen, maar het is en blijft aan de koude kant. De maxima komen net tot rond een tien-elf graden uit en er blijft een koude zuidoostelijke wind staan. Die zorgt telkens voor een koud en schraal gevoel. Die wind waait wel iets minder hard dan de vorige dagen zodat het toch een beetje aangenamer aanvoelt.

Vanavond koelt het weer snel af en vannacht kan weer een koude nacht worden, zelfs de koudste van de reeks waarbij het over het algemeen 1 à 2 graden gaat vriezen. Lokaal zou het tot -3 graden kunnen vriezen, aan de grond nog wat meer. De wind valt in de nacht grotendeels weg.

Morgen:

Morgen zouden er later op de dag misschien een paar wolkjes kunnen opduiken, maar veel zal dat niet zijn. Meest waarschijnlijk blijft het ook dan nog volledig zonnig, maar aanhoudend schraal met nog steeds een koele oostelijke tot zuidoostelijke wind. De maxima maken pas op de plaats en blijven rond een hoogste waarde van een tien tot elftal graden zitten.

In de nacht naar donderdag kan het dan weer lichtjes gaan vriezen. Afhankelijk of er wat wolkenvelden opduiken of niet, kan het tegen de ochtend weer een 1 tot lokaal 2 graden onder nul worden.

Overmorgen:

Donderdag duiken er in de loop van de dag geleidelijk wat wolkenvelden op. De wind is wat minder hard geworden, maar blijft aflandig waaien uit en zuidoostelijke tot nog altijd oostelijke hoek. Veel meer dan 11, lokaal misschien net 12 graden wordt het ook dan helaas niet.

In de nacht naar vrijdag komt er duidelijk meer bewolking waardoor de minima dan overal licht positief blijven.

Later:

Vrijdag draait de wind geleidelijk terug naar een noordoostelijke hoek. Toch schuift er daarbij vooral in de bovenluchten wat minder koude lucht binnen doordat een Frans lagedrukgebied wat dichterbij komt. Met wat geluk en nog een aantal brede opklaringen, kunnen we dan naar een 13-tal graden gaan. Lokaal misschien wel 14, zeker landinwaarts. Dat zal beter aanvoelen, ook al omdat de noordoostelijke wind maar zwak meer waait.

In de nacht komen er steeds meer wolken en stijgt de kans op een bui. Het vriest dan niet meer.

Samenvatting:

Het is nog steeds zonnig en fris, zeg zelfs maar koud in de ochtend en avond. Overdag kunnen we net tot een 10-11 graden geraken, maar meer zit er niet in. Er staat een schrale en storende zuidoostelijke wind die minder hard is dan de vorige dagen, maar toch nog altijd matig waait en zorgt voor een scherp gevoel van koude. Vanavond koelt het snel af en tegen de ochtend kan het lokaal 2 tot 3 graden vriezen.

Geert, dinsdag 24 maart, 06.30 uur.

Kijk je in de nieuwe minuut natuur mee naar de bloeiende magnolia’s?