DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Nog steeds bepalen lagedrukgebieden ons weer. Ze worden nog steeds aangevoerd vanaf de Atlantische Oceaan in een nog altijd stevige westcirculatie. Ook vandaag weer trekken daarin enkele (verzwakte) storingen en buienlijnen mee. Morgen krijgen we tijdelijk te maken met de invloed van een wig van hoge luchtdruk die de buiigheid wat vermindert. In het weekeind zijn lagedrukgebieden weer aan zet. Die sturen dan weer enkele (zij het minder actieve) storingen naar ons toe. Na het weekeind gaat het roer om. Vanaf maandag gaat de luchtdruk boven Europa stijgen. Ook het Azorenhoog schuift naar het noorden op en daarmee wordt een halt toegeroepen aan de depressietrein vanaf de oceaan. Volgende week komen we dan ook helemaal onder de invloed van hogedrukgebieden. Het is alleen nog niet volledig duidelijk waar de kern ervan precies zal komen te liggen. Eén en ander heeft als gevolg dat we vanaf dinsdag overwegend droog weer krijgen met veel meer ruimte voor de zon. De maxima gaan er op vooruit, maar de nachten kunnen wel fris worden, zelfs met kans op vorst aan de grond.

Vorig weekend heb ik ook even de tijd genomen om in een video meer uitleg te geven waarom het de laatste tijd zoveel regent en waarom het maar niet stopt. Dat komt helemaal door de ligging van de straalstroom. Beterschap is echter op komst (zie hierboven). Kijk je even mee? Op mijn youtubekanaal vind je trouwens nog veel meer fimpjes over het weer. Ga maar even kijken.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag hebben we in de ochtend nog last van een wegtrekkende storing. Er zijn vooral landinwaarts in Oost-Vlaanderen eerst nog perioden met regen of enkele buien. Het wordt echter snel beter (in West-Vlaanderen is het al van in de vroege ochtend droog) en al gauw krijgen we een wisselend beeld van wolken en enkele opklaringen. Er blijft verspreid over de dag wel kans op het voorkomen van enkele lokale buien. Er nadert immers een trog met koude bovenluchten. Dat zou later vandaag zelfs kunnen aanleiding geven tot enkele buien met hagel, stofhagel of zelfs een donderklap. De temperaturen zetten een klein stapje terug, maar halen toch nog altijd gemakkelijk een 10 tot 11 graden. Daarbij staat nog altijd een stevige zuidwestelijke wind. Er blijven daarbij uitschieters mogelijk die zeker tijdens en rond buien tot een 75 km per uur halen aan zee, tot rond 60 km per uur landinwaarts.

Vanavond en vannacht blijft het wisselend bewolkt en is een enkele bui nooit volledig uit te sluiten. Het is dan wel koeler met minima rond een 6-7 graden tegen de ochtend. De zuidwestelijke wind blijft nog steeds fors doorwaaien.

Morgen:

Morgen kunnen we even profiteren van de gunstige invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die wurmt zich tussen de neerslaggebieden in en zorgt voor tijdelijk stabieler weer. Toch is een enkele bui zeker niet uitgesloten. De atmosfeer is nog steeds erg onstabiel en er kunnen zich gaandeweg de dag ondanks de hogere luchtdruk toch nog enkele verspreide buien vormen. Het is daarbij wisselend tot zwaar bewolkt en de maxima blijven rond een graad of 10-11 zitten. Er is dan ook duidelijk veel minder wind en die komt wat meer uit een westelijke richting.

De nacht naar zaterdag verloopt rustig en ook duidelijk een stuk koeler. Er is zelfs kans op lichte vorst aan de grond tegen de ochtend.

Overmorgen:

Zaterdag komt er weer meer bewolking binnen. Een volgende storing ligt dicht in de buurt en zorgt de hele dag voor veel wolken. Eerst is het nog meest droog, maar later kan er al eens wat regen of een bui aan te pas komen, maar zeker geen grote hoeveelheden. De maxima zitten daarbij vooraan de dubbele cijfers. Het wordt ook rustiger met een nog matige zuidwestelijke wind.

In de nacht naar zondag houden we redelijk wat wolken vast en blijft de kans op een drup regen of een enkele bui aanwezig.

Later:

Ook zondag is de wisselvalligheid zeker nog niet gedaan. De meest actieve storingen laten ons dan wel links liggen, maar toch zijn er ook dan nog storingen in de buurt met steeds kans op eens wat regen of een bui. Zeker naar het eind van de dag toe nemen de regenkansen weer toe. Het blijft vrij zacht, maar de wind neemt dan wel duidelijk in kracht af.

Samenvatting:

Vanochtend trekt de regen snel landinwaarts weg en droge perioden gaan overheersen. Geleidelijk klaart het ook wat op, maar gaandeweg de dag neemt de kans op enkele – al dan niet felle – buien toe. Eventueel met hagel en een donderklap. Het wordt tot 11 graden en er blijft veel wind staan uit het zuidwesten. Die kan uithalen tot rond 60 à 75 km per uur, zeker tijdens en rond buien.

Geert, donderdag 12 maart, 06.30 uur.

In de nieuwe minuut van deze week kijken we naar een hele bijzondere krokus-soort. Kijk je mee?

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl