DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven Zuid-Europa is de luchtdruk nog steeds hoog. Ook boven de Britse Eilanden ligt een hogedrukgebied dat de komende dagen naar Scandinavië trekt. Een inactief front dat tussen beide boven de Noordzee ligt, komt steeds dichterbij. Het wordt door het Britse hoog langzaam naar het zuiden geduwd, maar dat gaat werkelijk zeer traag. Na dat koufront bouwt het hoog zich ten noorden van ons verder op tot een zeer sterk hogedrukgebied. Dat schuift dan begin volgende week door naar onze regio. Vanaf vandaag komt er koelere noordelijke lucht tot bij ons. Die wordt later weer wat zachter doordat het noordelijke hoog wat ‘kantelt’ en de koele noordelijke tot noordoostelijke wind later in het weekeind en begin volgende week weer voor een zachtere oostelijke tot zuidelijke variant gewisseld wordt.

Hoe één en ander precies in zijn werk gaat, heb ik eerder deze week ook in een video uitgelegd. Je kunt die video hier nog bekijken:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het volledig bewolkt en grijs. De zon is verdwenen. Een zwak koufront komt vanaf het noorden dichterbij en zorgt voor veel wolken en kans op een drupje regen of motregen. Veel zal het zeker niet zijn en veel, om niet te zeggen de meeste plekken houden het ook gewoon droog. De maxima zetten een forse stap terug en vallen op een 10 tot 11 graden. Lokaal nog net even tot een graad of 12. De wind is aanvankelijk zo goed als afwezig. Later draait die naar een koele noordelijke hoek en gaat toenemen. Het is dan ook vooral die wind die zorgt voor een veel minder aangenaam gevoel. Gaandeweg de dag neemt die geleidelijk in kracht toe.

Ook vanavond en vannacht blijven er veel wolken hangen. Het koufrontje trekt maar uiterst traag zuidwaarts Het blijft bewolkt met minima rond een 6-7 graden en nog steeds kans op een enkel lokaal drupje. Zeker naar de ochtend toe lijkt het frontje wat te kunnen activeren en kan er wat lichte regen of motregen aan te pas komen.

Morgen:

Morgen ligt dat koufront nog steeds dicht in de buurt en zorgt voor veel wolken. Aanvankelijk zijn er nog perioden met lichte regen of motregen mogelijk, maar de regenkansen nemen dan wel gaandeweg de dag af. Later op de dag breken zelfs enkele opklaringen door vanaf het noorden. De temperaturen blijven fris met maxima rond een 10-11 graden en een schrale noordelijke tot noordoostelijke wind.

In de nacht naar zaterdag trekken de wolken geleidelijk aan weg en komen er opklaringen. In de van oorsprong koele lucht kunnen de minima tegen de ochtend wel naar een 1-2 graden wegzakken met opnieuw kans op wat vorst aan de grond.

Overmorgen:

Zaterdag is het eerst nog wisselend, later licht bewolkt tot helder. Er komen erg brede opklaringen binnenlopen vanaf het noorden en de wolken verdwijnen. Het is dan zonnig, maar een beetje schraal aanvoelend. Een zwakke tot matige noordoostelijke wind zorgt dan voor een fris gevoel. Die wind trekt gaandeweg de dag nog wat aan. We halen maxima rond een 10-11 graden.

De nacht naar zondag wordt dan ook koel. De minima dalen tot rond of net boven het vriespunt met wat lichte vorst aan de grond. Er blijft nog net voldoende wind staan om te beletten dat het flink zou gaan vriezen. Die wind zorgt immers nog voor menging van de luchtlagen.

Later:

Zondag wordt een zonovergoten dag. De maxima zitten dan rond een 11-12 graden, maar net als de vorige dagen staat er daarbij maar een erg schrale wind. Die zorgt ervoor dat de gevoelstemperaturen wat lager zitten. Als je in de zon en uit de wind zit, is het erg aangenaam, maar in de wind is het koeler.

In de nacht naar maandag neemt de wind wat af en dan kan het een graadje vriezen. Zeker aan de grond, maar ook in de lucht zullen de minima lichtjes negatief worden tegen de ochtend.

Samenvatting:

Grijs. Het weer vandaag staat in schril contrast met gisteren. Het blijft grijs en bewolkt met maxima rond 11-12 graden en een gaandeweg wat aantrekkende noordelijke wind. Op een heel enkel drupje niet te na gesproken, blijft het wel droog.

Geert, donderdag 19 maart, 06.50 uur.

We spoelen in de minuut van deze week even door naar de zomer en kijken naar bloeiende rozen:

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl