DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Wat de hele winter niet wou lukken, lukt nu naar eind maart toe wel: een zeer sterk (winters) hogedrukgebied boven Scandinavië is er in geslaagd de westcirculatie stil te leggen en te zorgen voor een omgekeerde circulatie. Rondom dit hoog voert een oostelijke tot zuidoostelijke stroming koude noordelijke lucht aan. Dit hoog ligt met kern intussen boven de Baltische Staten. Het trekt geleidelijk richting Wit-Rusland. Rondom dit hoog wordt dus koele noordelijke lucht aangevoerd. Daarbij wordt de aangevoerde lucht geleidelijk steeds droger. De komende dagen is het dan ook helder met overdag getemperde maxima bij een schrale oostelijke wind. Tijdens de nachten kan het telkens lichtjes gaan vriezen. Deze luchtdrukverdeling duurt zeker tot het midden van de week. De stroming wordt daarbij gaandeweg iets meer zuidoost, maar dat heeft weinig tot geen effect op de temperaturen. Tegen het weekeind komt een nieuw hoog vanaf de Britse Eilanden dichterbij, wat de stroming bij ons noordelijk maakt. Daarmee komt nog koudere poollucht binnen. Omdat er ook een laag meekomt met deze stroming, nemen de neerslagkansen tegen dan ook toe. Echt lenteweer blijft voorlopig dan ook uit.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is net als gisteren een zo goed als volledig heldere dag. De zon schijnt volop, maar er blijft een schrale wind staan uit een oostelijke tot zuidoostelijke hoek. Die wind neemt dan wel af in kracht, maar blijft zeer goed voelbaar. De maxima zitten rond een hoogste waarde van een tiental graden. Tegen het eind van de dag kunnen er vanaf de kust enkele hoge wolkensluiers opduiken, zonder veel erg.

Vanavond koelt het snel af en tegen de ochtend gaat het overal licht vriezen. Dat kan lokaal tot een -2 graden zijn, al liggen de minima meest rond een 0 tot -1 graad. Aan de grond nog wat kouder. Het is wel volledig droog en ook de wegen liggen er droog bij zodat gladheid niet aan de orde is.

Morgen:

Morgen blijft het erg zonnig. Behalve wat sluierwolken, zijn er amper of zelfs helemaal geen wolken aanwezig zodat de zon maximaal kan schijnen, maar het is en blijft koud. De maxima komen niet boven de tien graden uit en er blijft een koude oostelijke wind staan. Die zorgt telkens voor een koud en schraal gevoel.

Ook de nacht naar woensdag kan weer een koude nacht worden, zelfs de koudste van de reeks waarbij het tot -3 graden kan vriezen, aan de grond nog wat meer.

Overmorgen:

Op woensdag zouden er later op de dag misschien een paar wolkjes kunnen opduiken, maar dat is nog niet zeker. Meest waarschijnlijk blijft het ook dan nog volledig zonnig, maar aanhoudend schraal met een koele oostelijke tot zuidoostelijke wind. De maxima maken pas op de plaats en blijven rond een hoogste waarde van een tiental graden zitten.

In de nacht naar donderdag kan het dan weer lichtjes gaan vriezen. Afhankelijk of er wat wolkenvelden opduiken of niet, kan het tegen de ochtend weer een 2 tot 3 graden onder nul worden.

Later:

Donderdag duiken er in de loop van de dag geleidelijk wat wolkenvelden op. De wind is wat minder hard geworden, maar blijft aflandig waaien uit en zuidoostelijke tot nog altijd oostelijke hoek. Veel meer dan 10 graden wordt het ook dan helaas niet.

In de nacht naar vrijdag komt er duidelijk meer bewolking waardoor de minima dan overal licht positief blijven.

Samenvatting:

Het is nog steeds zonnig en fris, zeg zelfs maar koud in de ochtend en avond. Overdag kunnen we net tot een tiental graden geraken, maar meer zit er niet in. Er staat een schrale en storende zuidoostelijke wind die matig waait en zorgt voor een scherp gevoel van koude. Vanavond en vannacht koelt het af naar minima net onder het vriespunt.

Geert, maandag 23 maart, 06.20 uur.

Kijk je in de nieuwe minuut natuur mee naar de bloeiende magnolia’s?