ZA

30 May

Weertype

Weertype

± 11° | 22-26°

0 %

Windrichting

ONO 2-3 bft
Een zeer sterk hogedrukgebied met kernen boven Scandinavië beheerst ons weer. De stroming is a [...]
Lees verder

ZO

31 May

Weertype

Weertype

± 12° | 21-25°

0 %

Windrichting

O 2-3 bft
Morgen komt de aangevoerde lucht van een iets noordelijkere breedtegraad en is iets koeler van [...]
Lees verder

MA

1 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 23-27°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Maandag wordt nog een hele mooie zomerse dag. De maand juni start dan zoals de maand mei eindig [...]
Lees verder

DI

2 Jun

Weertype

Weertype

± 12° | 24-28°

0 %

Windrichting

ZO 2-3 bft
Dinsdag kan het nog een graadje warmer worden. De wind is dan helemaal naar een zuidoostelijke [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Het krachtige hoog dat al een aantal dagen ons weer bepaalt, ligt intussen met kern ten westen van Ierland.  Aan de oostflank van dit hoog wordt met een zeer diepe noordelijke stroming koele lucht aangevoerd. Het hoog ontwikkelt een sterke rug die de komende dagen van over de Britse Eilanden over onze omgeving tot diep in Europa terechtkomt. De kern van het hoog trekt zich vervolgens tegelijk wat westwaarts terug op de Atlantische Oceaan, maar houdt bij ons de noordelijke stroming in gang. Later in de week wordt het zuidelijker geduwd en komt dan geleidelijk ten zuiden van ons terug naar Europa. Op de oceaan ontwikkelen zich tegelijk enkele lagedrukgebieden. Hierdoor draait de stroming later in de week bij ons west terug naar zuidwest en zuid waarmee dan tegen het eind van de week / volgend weekeind duidelijk (veel) zachtere lucht tot bij ons kan geraken. De koele noordstroming wordt dan ingeruild voor een veel en veel zachtere zuidstroming. Wat verder opvalt is de aanhoudende nabijheid van hogedrukgebieden waardoor de neerslag de komende tijd beperkt blijft tot een absoluut minimum (of niets).

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het nog steeds wisselend bewolkt met een mix van wolken en opklaringen. De kans op een heel enkel buitje is nog niet volledig verdwenen, maar het is maar een waterkansje meer. De meeste plekken houden het volledig droog. Overigens is de verdeling tussen wolken en opklaringen niet gelijk. Soms zijn er zeer brede opklaringen met amper of geen wolken, dan weer schuiven er soms eens hardnekkige wolkenpartijen voorbij. De trend doorheen de dag is wel dat de opklaringen steeds breder worden en ook in aantal toenemen. De maxima kunnen weer een tikkeltje hoger geraken, maar veel meer dan een 9-tal graden zal dat toch niet zijn. De tien graden is nog te hoog gegrepen bij een eerst nog zwakke noordoostelijke tot noordelijke wind. In de loop van de dag trekt die weer aan en kan aan zee zelfs tijdelijk weer vrij krachtig en dus ook weer flink storend worden.

Vanavond koelt het weer snel af. De wind gaat liggen en tegen de ochtend kan het eventueel opnieuw tot wat lichte nachtvorst komen. Zeker landinwaarts. Aan de grond vriest het tegen dan weer vrijwel overal.

Morgen:

Morgen is de wind geleidelijk meer west tot noordwest geworden doordat het sturende hogedrukgebied zich wat westwaarts terugtrekt. We krijgen net zoals de vorige dagen een mix van wolken en opklaringen, maar de aangevoerde lucht is toch wat minder koud. De tien graden wordt dan ook op de meeste plekken weer gehaald.

Tijdens de nacht naar donderdag kan het nog fel afkoelen, maar waarschijnlijk niet meer tot het vriespunt. De minima blijven dan overal net licht positief.

Overmorgen:

Donderdag komt er een zwak front van over Nederland dichterbij, maar het bereikt ons net niet. Daardoor lopen er met een meer westelijke wind duidelijk weer veel meer wolken binnen. Het blijft wel droog en er is ook nog wel ruimte voor een paar verspreide opklaringen. Het wordt opnieuw wat minder koud met maxima rond een graad of 11.

De nacht naar vrijdag zou geen nachtvorst meer mogen opleveren met minima die enkele graden boven het vriespunt blijven zitten.

Later:

Vrijdag zit de wind aanvankelijk nog ergens in een westelijke hoek, maar overdag neemt die af en valt grotendeels weg om dan tegen de avond zwak zuid tot zuidoost te worden. Wolken en opklaringen vormen dan een mix waarbij nu eens de ene, dan weer de andere overheerst. Het wordt wat zachter en de koude noordelijke achtergrondstroming is er dan niet meer. We kunnen op vrijdag gemakkelijk richting een 12-tal graden gaan.

Samenvatting:

Vandaag start opnieuw erg rustig en koud. De wind blijft de hele dag waaien uit het noorden tot noordoosten en trekt overdag geleidelijk weer in kracht aan. Die voert een mix van wolken en opklaringen aan. Die laatste worden steeds breder en nemen ook flink in aantal toe.  Het blijft koud met maxima rond 9 graden. Vanavond en vannacht koelt het weer fors af met minima die tegen de ochtend weer rond het vriespunt zitten.

Geert, dinsdag 31 maart, 06.15 uur.

Er is weer een nieuwe minuut natuur: de keizerskroon (mollenplant). Kijk je weer mee?