DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern nog steeds in de buurt van Wit-Rusland zorgt bij ons voor een oostelijke aanvoer van frisse en zeer droge lucht. Het hoog trekt zich tegen het weekeind geleidelijk richting de Oeral terug. Vanuit het zuiden kruipt een Frans laag tegen het eind van de week wat dichterbij, maar bereikt ons niet. Tegelijk komt een nieuw hoog tot ontwikkeling tussen IJsland en de Britse Eilanden en vormt een alliantie met het Russische hoog. Dat nieuwe hoog komt in het weekeind wat meer boven de Britse Eilanden te liggen en zorgt dan bij ons voor een diepe noordelijke stroming. In het weekend trekt daarin een eerder zwakke storing van noord naar zuid met mogelijk enkele verspreide buien. Begin volgende week blijven we in die diepe noordelijke stroming zitten onder regie van een laag dat zich dan boven Scandinavië legt, met opnieuw aanvoer van erg koude lucht. Later in de week zou het hoog dichterbij kunnen komen, maar dat is nog onzeker. In elk geval blijft de noordelijke stroming tot diep in de nieuwe week intact.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het nog steeds zonnig. Mogelijk duiken er in de loop van de dag geleidelijk wat hoge wolkenvelden met wat sluierwolken op, maar die spelen amper een rol van betekenis. De zon blijft dan ook vandaag de grote aanwezige in het speelveld en heeft andermaal weinig of helemaal geen last van eventuele wolken.  De wind is wat minder hard geworden, maar blijft aflandig waaien uit een meest oostelijke hoek. Veel meer 12 graden wordt het ook dan helaas niet.

Vanavond en vannacht komt er geleidelijk toch een klein beetje bewolking. We zitten ook in van oorsprong iets minder koude lucht, waardoor de minima dan overal licht positief blijven. Enkel aan de grond vriest het dan op de meeste plekken nog lichtjes.

Morgen:

Morgen draait de wind geleidelijk terug naar een noordoostelijke hoek. Toch schuift er daarbij vooral in de bovenluchten wat minder koude lucht binnen doordat een Frans lagedrukgebied wat dichterbij komt. Met wat geluk en de nog steeds aanwezige, brede opklaringen, kunnen we dan naar een 13-tal graden gaan. Dat zal beter aanvoelen, ook al omdat de noordoostelijke wind maar zwak meer waait. Er verschijnen daarbij tijdens de dag wel geleidelijk een aantal wolkenvelden die in aantal toenemen naarmate de dag vordert.

In de nacht komen er steeds meer wolken. Het blijft wel droog en het vriest dan niet meer met minima rond 4-5 graden.

Overmorgen:

Zaterdag zit een storing dicht in de buurt met veel wolken en nog maar weinig zon. De wind is dan noord tot noordwest geworden en waait meest zwak tot matig. We zitten nog in iets zachtere lucht met maxima rond een 12-tal graden. Er is kans op een lokale bui, maar de meeste plekken houden het op zaterdag nog de hele dag droog. Het is zo dat hoe dichter het weekend komt, hoe meer en meer de eventuele neerslag die voorzien was, uit de weerkaarten gaat. Er blijft amper nog iets van over.

In de nacht naar zondag blijft het zwaar bewolkt met kans op een lokaal buitje. Minima dan rond 5-6 graden.

Later:

Ook zondag zijn er veel wolken. Vanuit het noorden komt een storing nog wat dichterbij met toenemende neerslagkansen. Als er wat valt, zal het echter heel lokaal en niet veel zijn. Het blijft koud en wordt zelfs nog wat kouder tegen maandag. Een noordelijke aanvoer van koude lucht zorgt ervoor dat de maxima eerder nog wat omlaag gaan. zaterdag noteren we nog wel net dubbele cijfers met maxima rond 11-12 graden, maar zondag is dat niet meer zo en dan stokken we rond een 8-9 graden.

Samenvatting:

Zonnig, maar de ochtend start koud. Overdag kunnen we net tot een 11-12 graden geraken, maar meer zit er niet in. Er staat een schrale en storende oostelijke tot zelfs al noordoostelijke wind die weer minder hard is dan de vorige dagen, maar toch nog altijd voelbaar waait en zorgt voor een kouder gevoel. Vanavond koelt het weer snel af, maar de minima blijven overal licht positief. Enkel aan de grond kan het een graadje vriezen.

Geert, donderdag 26 maart, 06.25 uur.

Kijk je in de nieuwe minuut natuur mee naar de bloeiende magnolia’s?