DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Wat de hele winter niet wou lukken, lukt nu naar eind maart toe wel: een zeer sterk (winters) hogedrukgebied boven Scandinavië is er in geslaagd de westcirculatie stil te leggen en te zorgen voor een omgekeerde circulatie. Rondom dit hoog voert een oostelijke tot noordoostelijke stroming koude noordelijke lucht aan. Dit hoog ligt met kern intussen boven de Oostzee en trekt de komende dagen geleidelijk nog verder naar de Baltische Staten. Rondom dit hoog wordt dus koele noordelijke lucht aangevoerd. Daarbij wordt de aangevoerde lucht geleidelijk steeds droger. De komende dagen is het dan ook helder met overdag getemperde maxima bij een schrale oostelijke wind. Tijdens de nachten kan het telkens lichtjes gaan vriezen. Deze luchtdrukverdeling duurt zeker tot het midden van de week, in de tweede weekhelft kan het misschien geleidelijk wat zachter worden door een meer naar zuid tot zuidoost draaiende wind.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een zonovergoten dag. De maxima zitten daarbij vanmiddag net als gisteren, rond een 10-tal graden, maar net als de vorige dagen staat er daarbij maar een erg schrale wind. Die zorgt ervoor dat de gevoelstemperaturen wat lager zitten. Als je in de zon en uit de wind zit, is het erg aangenaam, maar in de wind is het koeler. Er zijn amper of helemaal geen wolken.

Vanavond en vannacht neemt de wind wat af en dan kan het overal vriezen aan de grond, maar ook in de lucht zullen de minima net wel of net niet negatief worden tegen de ochtend. We gaan uit van laagste temperaturen tegen die tijd rond een 0 graden landinwaarts en nog net rond één graad aan de kust.

Morgen:

Morgen is net als vandaag een zo goed als volledig heldere dag. De zon schijnt volop, maar er blijft een schrale wind staan uit een noordoostelijke tot oostelijke hoek. Die wind neemt dan wel af in kracht, maar blijft zeer goed voelbaar. De maxima zitten rond een hoogste waarde van een tiental graden.

In de nacht naar dinsdag gaat het opnieuw overal licht vriezen en dat kan zeker weer naar een -1 tot -2 graden gaan tegen de ochtend. Aan de grond nog wat kouder. Het is wel volledig droog en ook de wegen liggen er droog bij zodat gladheid niet aan de orde is.

Overmorgen:

Dinsdag blijft het erg zonnig. Er zijn amper of zelfs helemaal geen wolken aanwezig zodat de zon maximaal kan schijnen, maar het is en blijft koud. De maxima komen niet boven de tien graden uit en er blijft een koude oostelijke wind staan. Die zorgt telkens voor een koud en schraal gevoel.

Ook de nacht naar woensdag kan weer een koude nacht worden, zelfs de koudste van de reeks waarbij het tot -3 graden kan vriezen, aan de grond nog wat meer.

Later:

Op woensdag zouden er later op de dag misschien een paar wolkjes kunnen opduiken, maar dat is nog niet zeker. Meest waarschijnlijk blijft het ook dan nog volledig zonnig, maar aanhoudend schraal met een koele oostelijke tot zuidoostelijke wind. De maxima maken pas op de plaats en blijven rond een hoogste waarde van een tiental graden zitten.

Samenvatting:

Zonnig en fris, zeg zelfs maar koud in de ochtend en avond. Overdag kunnen we net tot een tiental graden geraken, maar meer zit er niet in. Er staat een schrale en storende oostelijke wind die matig waait en zorgt voor een scherp gevoel van koude. Vanavond en vannacht koelt het af naar minima rond of net boven het vriespunt.

Geert, zondag 22 maart, 08.55 uur.

Kijk je in de nieuwe minuut natuur mee naar de bloeiende magnolia’s?