DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een zeer sterk hogedrukgebied boven de Britse Eilanden trekt richting Scandinavië. Ook ten zuiden van ons is de luchtdruk nog steeds hoog. Tussen beide systemen in, ligt een koufront dat vandaag heel traag van noord naar zuid over onze regio trekt. Wat vervolgens al de hele winter niet wou lukken, lukt de komende dagen zonder problemen: het hoog gaat boven Scandinavië liggen en wordt nog sterker. De kaarten zijn de laatste runs behoorlijk kouder geworden voor de komende dagen en die trend wordt vandaag opnieuw bevestigd. Vanaf het weekeind voert dat hoog met een oostelijke stroming geleidelijk koudere lucht aan waarbij het begin volgende week in de nachten zelfs op uitgebreide schaal gaat vriezen. Het Amerikaanse model is hier nog voorzichtig mee, maar het Europese model duwt ons tegen dinsdag / woensdag zelfs in matige nachtvorst. Dat lijkt sterk dus houden we de waarheid voorlopig ergens tussenin, maar dat we een aantal koude dagen tegemoet gaan, lijkt intussen een zekerheid. Later volgende week wordt het geleidelijk weer zachter, maar het moet gezegd dat er later volgende week behoorlijk wat onzekerheid in de kaarten zit.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Het was de bedoeling dat er gisteren een zwak koufront van over de Noordzee zou binnenlopen. Dat heeft behoorlijk wat vertraging opgelopen zodat we gisteren uiteindelijk nog een vrij fraaie dag kregen. Vandaag is dat helemaal anders. Dat front is intussen wél binnen gelopen en zorgt vandaag de hele dag voor veel wolken. Het is grijs en onaangenaam waarbij er van tijd tot tijd ook wat lichte regen kan vallen. Daarbij staat een scherpe noordelijke wind. Aan zee kan die vrij krachtig waaien, boven land is die matig. Die zorgt voor aanvoer van koele lucht en ook voor een koud gevoel. Het wordt sowieso niet warmer dan 8 à 9 graden en de wind zorgt ervoor dat die temperaturen kouder aanvoelen dan ze zijn.

Vanavond en vannacht blijft het bewolkt met eerst nog kans op wat regen. Later is het droog, maar wel nog zwaar bewolkt tot betrokken. De minima dalen tegen de ochtend tot rond een 3-4 graden. De wind draait daarbij geleidelijk naar een noordoostelijke richting en blijft matig waaien, aan zee nog af en toe vrij krachtig.

Morgen:

Morgen is het eerst nog wisselend tot zwaar, later licht bewolkt tot helder. Er komen in de namiddag geleidelijk erg brede opklaringen binnenlopen vanaf het noorden en de wolken verdwijnen. Het wordt in de late middag geleidelijk meer en meer zonnig, maar een beetje schraal aanvoelend. Een zwakke tot matige noordoostelijke wind zorgt dan voor een fris gevoel. Die wind trekt gaandeweg de dag nog wat aan. We halen maxima rond een hoogste waarde van een 10-tal graden.

De nacht naar zondag wordt dan ook koel. De minima dalen tot rond of net boven het vriespunt met wat lichte vorst aan de grond. Er blijft nog net voldoende wind staan om te beletten dat het flink zou gaan vriezen. Die wind zorgt immers nog voor menging van de luchtlagen.

Overmorgen:

Zondag wordt een zonovergoten dag. De maxima zitten dan rond een 10-tal graden, maar net als de vorige dagen staat er daarbij maar een erg schrale wind. Die zorgt ervoor dat de gevoelstemperaturen wat lager zitten. Als je in de zon en uit de wind zit, is het erg aangenaam, maar in de wind is het koeler.

In de nacht naar maandag neemt de wind wat af en dan kan het overal één tot twee graden vriezen. Zeker aan de grond, maar ook in de lucht zullen de minima negatief worden tegen de ochtend.

Later:

Maandag is net als zondag een zo goed als volledig heldere dag. De zon schijnt volop, maar er blijft een schrale wind staan uit een noordoostelijke tot oostelijke hoek. Die wind neemt dan wel af in kracht, maar blijft zeer goed voelbaar. De maxima zitten rond een hoogste waarde van een tiental graden.

In de nacht naar dinsdag gaat het opnieuw overal licht vriezen en dat kan zeker weer naar een -2 tot -3 graden gaan tegen de ochtend. Aan de grond nog wat kouder. Het is wel volledig droog en ook de wegen liggen er droog bij zodat gladheid niet aan de orde is.

Samenvatting:

Het blijft grijs en bewolkt met maxima rond 9 graden en een gaandeweg nog verder aantrekkende noordelijke wind. Er kan verspreid over de dag ook wat lichte regen vallen. Kortom: een onaangename, grijze en koude dag.

Geert, vrijdag 20 maart, 06.30 uur.

We spoelen in de minuut van deze week even door naar de zomer en kijken naar bloeiende rozen:

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl