DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een Schots lagedrukgebied blijft ons weer beïnvloeden. Het stuurt met een nog altijd stevige zuidwestelijke stroming gestoorde zeelucht naar ons toe met daarin regelmatig buien. Een kleine randdepressie trekt in de loop van vandaag via Noord-Frankrijk richting de Ardennen. Het regengebied eraan verbonden zal ons waarschijnlijk net missen. De komende dagen blijven nieuwe randstoringen ons weer sturen met regelmatig de passage van een storing of een buienlijn. Dat blijft het weerbeeld voor de rest van de week. Tijdelijk kunnen we wel eens profiteren van een wig van hoge luchtdruk die dan eens voor wat verbetering kan zorgen. Woensdag lijkt zo’n dag te worden. In de tweede helft van de week blijven storingen het weerbeeld bepalen. Er komt daarbij geleidelijk ook wat koelere lucht binnen zodat de kans op eens wat lichte nachtvorst later in de week ook groeit. Tegen het eind van de verwachtingsperioden (7 tot 10 dagen vooruit) blijft de mogelijkheid in de modellen zitten dat het wat stabieler wordt onder invloed van drukstijgingen en de vorming van een Europees hoog. Die verwachtingen zijn echter niet eenduidig en slechts een deel van de mogelijke oplossingen. Het blijft afwachten of dit scenario aan belang kan winnen.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Alvorens de verwachting voor vandaag op te stellen, zet ik graag nog even een filmpje van gisteren in de kijker: waarom heeft februari om de vier jaar een schrikkeldag?

 

De verwachting voor vandaag dan: vandaag wordt ook een erg wisselvallige dag. In de ochtend zijn nog een aantal verspreide buien mogelijk. Er staat dan nog steeds erg veel wind uit het zuidwesten met uitschieters die nog tot een 60 à 70 km per uur kunnen halen. Gaandeweg de dag neemt de bewolking toe en de wind af. In de loop van de namiddag trekt een regenzone via Noord-Frankrijk richting de Ardennen. Het eigenlijke regengebied zal waarschijnlijk ten zuiden van ons blijven, maar de bewolking neemt wel fors toe. Misschien kan er tijdelijk wat regen vallen in de zuidelijke gemeenten van onze regio, maar zeker is dat niet. Wél zeker is dat overal de kans op buien blijft bestaan. De maxima zitten daarbij rond een tien- tot elftal graden. In de namiddag neemt de wind verder af op nadering van die Noord-Franse regenzone.

Vanavond en vannacht zijn er ook nog steeds perioden met regen en buien te verwachten. Dat zou lokaal best een fel exemplaar kunnen zijn, met kans op hagel en onweer erbij. De minima dalen tegen de ochtend naar een 5 à 6 graden.

Morgen:

Maandag wordt ook een erg wisselvallige dag. Verspreid over de dag zijn er perioden met regen en buien. In de ochtend vallen er eerst nog verspreide buien, maar al snel neemt de bewolking toe, gevolgd door een periode met regen. Die kan intens zijn. Na de regen krijgen we dan weer een mix van wolken, opklaringen en enkele buien. De maxima kalven wat af en halen nog hoogstens een graad of 10. Daarbij staat ook nog altijd een felle zuidwestelijke wind. Zeker tegen de late middag / avond kan die weer aanwakkeren en tijdelijk zelfs weer richting 6 à 7 Bft gaan aan de kust. Er zijn dan weer uitschieters mogelijk tot rond de 70 km per uur.

Ook de nacht naar dinsdag blijft erg wisselvallig met geregeld enkele, al dan niet felle, buien. Minima dan tegen de ochtend rond een 4 à 5 graden.

Overmorgen:

Dinsdag lijkt qua weerbeeld al weer even hard op de vorige dagen. Het blijft erg onstabiel, wisselvallig en ontstuimig. Er staat ook op dinsdag nog altijd erg veel wind uit het zuidwesten, al is die wel afgenomen ten opzichte van de vorige dagen. Ook op dinsdag wisselen perioden van buien en regen af met enkele drogere momenten. Het wordt iets minder zacht met maxima rond 8 tot 9 graden.

Later:

Woensdag kan het weer tijdelijk wat beter worden. Een mobiele wig van hoge luchtdruk zorgt even voor een kleine adempauze in de aanvoer van gebieden met regen en buien. Het is wisselend bewolkt en tijdelijk meest droog. De temperaturen zitten rond een 8 tot 9 graden. Tegen het eind van de dag neemt de bewolking en de regenkans echter weer toe.

Samenvatting:

Regelmatig buien. Die kunnen fel zijn. In de namiddag neemt de wind af, maar de bewolking toe. Tijdelijk is er kans op wat regen, vooral in de zuidelijke regio’s. Elders blijft de kans op buien bestaan. Het wordt een tien tot elf graden. Ook vanavond en vannacht is het aanhoudend onstabiel met kans op (felle) buien.

Geert, zondag 01 maart, 09.40 uur.

Dit is ook de tijd van het jaar dat de overwinterende wespenkoninginnen ontwaken en op zoek gaan naar een geschikte plek om een nieuw nest op te starten. Kijk je mee naar het wakker worden van zo’n koningin van de gewone wesp?

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl