DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern nog steeds in de buurt van Wit-Rusland zorgt bij ons voor een noordoostelijke aanvoer van frisse en zeer droge lucht. Het hoog trekt zich tegen het weekeind geleidelijk richting de Oeral terug. Vanuit het zuiden kruipt een Frans laag vandaag wat dichterbij, maar bereikt ons niet. Tegelijk komt een nieuw hoog tot ontwikkeling tussen IJsland en de Britse Eilanden en vormt een tijdelijke alliantie met het Russische hoog. Dat nieuwe hoog komt in het weekeind wat meer boven de Britse Eilanden te liggen en zorgt dan bij ons voor een diepe noordelijke stroming. In het weekend trekt daarin een eerder zwakke storing van noord naar zuid met mogelijk enkele verspreide buien. Begin volgende week blijven we in die diepe noordelijke stroming zitten onder regie van een laag dat zich dan boven Scandinavië legt en het zeer sterke hoog boven de Britse Eilanden, met opnieuw aanvoer van erg koude lucht. Later in de week lijkt het hoog zich wat naar het noordwesten terug te trekken waarmee dag geleidelijk iets zachtere zeelucht zou kunnen binnen lekken. In elk geval blijft de noordelijke stroming tot diep in de nieuwe week intact.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Morgen draait de wind geleidelijk terug naar een noordoostelijke hoek. Toch schuift er daarbij vooral in de bovenluchten wat minder koude lucht binnen doordat een Frans lagedrukgebied wat dichterbij komt. Met wat geluk en de nog steeds aanwezige, brede opklaringen, kunnen we landinwaarts naar een 13-tal graden gaan. Aan zee wat minder. Dat zal beter aanvoelen, ook al omdat de noordoostelijke wind aanvankelijk maar zwak meer waait. Er verschijnen daarbij tijdens de dag wel geleidelijk een aantal wolkenvelden die in aantal toenemen naarmate de dag vordert. Later vandaag spant de wind geleidelijk weer aan en gaan de gevoelstemperaturen weer omlaag.

In de nacht komen er steeds meer wolken. Het blijft wel droog en het vriest dan niet meer met minima rond 4-5 graden.

Morgen:

Morgen zit een storing dicht in de buurt met veel wolken en nog maar weinig zon. De wind is dan noord tot noordwest geworden en waait meest zwak tot matig. We zitten nog altijd in de iets zachtere lucht met maxima rond een 12-tal graden. Er is kans op een lokale bui, maar de meeste plekken houden het morgen nog de hele dag droog. Het is zo dat hoe dichter het weekend komt, hoe meer en meer de eventuele neerslag die voorzien was, uit de weerkaarten gaat. Er blijft amper nog iets van over.

In de nacht naar zondag blijft het zwaar bewolkt met kans op een lokaal buitje. Minima dan rond 5-6 graden.

Overmorgen:

Ook zondag zijn er veel wolken. Vanuit het noorden komt een volgende storing dichterbij met toenemende neerslagkansen. Als er wat valt, zal het echter heel lokaal en niet veel zijn. Het blijft koud en wordt zelfs nog wat kouder tegen maandag. We komen achter die storing in nog koudere lucht terecht. Een noordelijke aanvoer van koude lucht zorgt ervoor dat de maxima eerder nog wat omlaag gaan. zaterdag noteren we nog wel net dubbele cijfers met maxima rond 11-12 graden, maar zondag is dat niet meer zo en dan stokken we rond een 8-9 graden.

In de nacht naar maandag blijft er veel bewolking hangen met minima dan rond een 3 tot 5-tal graden. Er is nog altijd kans op een lokaal (licht winters) buitje.

Later:

Maandag halen we de 10 graden niet meer en ook de dagen daarna zitten we laag in zowel maxima als minima. Het kan dan in de nachten zelfs weer een graadje gaan vriezen. Vooral op zondag en maandag zijn de neerslagkansen ook wat groter, maar op een paar verspreide buitjes of wat lichte neerslag niet te na gesproken, lijkt het allemaal niet veel te gaan worden. Hoe dichter die kaarten komen, hoe meer die neerslag er weer uit lijkt te gaan verdwijnen.

In de nacht naar dinsdag kan het tijdens opklaringen eventueel weer een graadje gaan vriezen. Dat zal afhangen van de hoeveelheid wolken die er dan nog zullen zijn.

Samenvatting:

Zonnig, maar later kunnen er enkele wolken opduiken. Overdag kunnen we net tot een 12-13 graden geraken, aan zee wat minder. Er staat nog altijd een schrale noordoostelijke wind. Eerst is die zwak, later trekt die weer wat aan. Vanavond koelt het weer snel af, maar doordat er steeds meer wolken binnenlopen, blijven de minima overal positief, ook aan de grond.

Geert, vrijdag 27 maart, 06.30 uur.

Kijk je in de nieuwe minuut natuur mee naar de bloeiende magnolia’s?