DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We blijven nog altijd in een stevige westcirculatie zitten waarin Atlantische lagedrukgebieden het voor het zeggen hebben. Het lagedrukgebied dat ons gisteren en vannacht heel veel regen bezorgde, ligt intussen boven Duitsland – Polen, maar het daaraan verbonden regengebied ligt in de ochtend nog boven onze regio. Achter het laag is de wind noordwestelijk geworden. Een volgende lagedrukgebied stuurt morgen en zondag alweer fronten over onze omgeving, telkens met kans op wat regen of een bui. Vanaf zondag neemt de wisselvalligheid weer fors toe en wordt het weer wat zachter. Volgende week komt een nieuw zeer sterk IJslandlaag op de weerkaarten te staan. Dat stuurt ons weer opnieuw aan en daarbij is het aanhoudend wisselvallig met opnieuw en vooral ook weer veel meer wind en ook weer wat hogere maxima. Helemaal aan het eind van de verwachtingsperiode blijven er oplossingen zitten die voor beter weer kiezen. Vandaag krijgen die weer meer steun in de weerkaarten. Ergens rond half maart zou het wel eens kunnen draaien in de goede zin.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Nog de hele week, zet ik graag nog even een filmpje van de voorbije dagen in de kijker: waarom heeft februari om de vier jaar een schrikkeldag?

 

De verwachting voor vandaag dan:

De regen van gisteren en de voorbije nacht zorgde op veel plaatsen voor een totale som tot deze ochtend tussen de 25 en de 30 liter water per vierkante meter. Een forse plens dus. Vanochtend regen het daarbij nog steeds. De regenzone sleept veel langer dan voorzien over onze omgeving en kan vanochtend zeker landinwaarts nog voor enkele liters water zorgen. Vanaf het westen wordt het echter geleidelijk aan droger, maar het gaat traag. In de loop van de ochtend trekt de meeste regen echter toch uiteindelijk weg, al blijft een bui mogelijk. We hebben dan meest te maken met een mix van wolken en opklaringen en verspreid over de dag vallen er toch nog enkele achterop komende buien. De maxima blijven pas op de plaats maken met een 8 à 9 tot lokaal 10 graden terwijl de wind in een noordwestelijke hoek zit en matig gaat waaien. Aan zee kan die tijdelijk wel vrij krachtig zijn, maar neemt later op de dag af in kracht.

In de avond en nacht naar zaterdag zijn er meer en bredere opklaringen. In de koelere lucht kan het tegen zaterdagochtend afkoelen naar een 1 tot 2 graden met kans op wat lichte vorst aan de grond. Zeker landinwaarts kan het morgenochtend lokaal glad zijn.

Morgen:

Ook morgen krijgen we een mix van wolken en opklaringen met kans op een lokale bui. Er zijn ook heel wat plaatsen die het gewoon droog houden. De maxima gaan morgen richting een tiental graden. De wind waait daarbij matig uit een geleidelijk opnieuw zuidwestelijke richting. Overdag neemt de bewolking morgen wel geleidelijk aan toe.

Tegen de avond en nacht naar zondag is de bewolking zo dik geworden dat er wat lichte regen kan gaan vallen. De nacht verloopt dan ook zachter met minima rond een 6-tal graden.

Overmorgen:

Zondag wordt het zwaar bewolkt tot betrokken. In de ochtend trekt een eerste regenzone door de regio, rond de middag gevolgd door een volgende front. Er zijn in de ochtend dan ook perioden met regen te verwachten. In de namiddag wordt het wisselend bewolkt met opklaringen. Er kan dan zelfs een schuchter zonnetje tevoorschijn komen. De temperaturen lopen iets hoger op en kunnen naar een 12-tal graden oplopen bij een matige zuidwestelijke wind.

De nacht naar maandag verloopt meest zwaar bewolkt met minima rond een 4 à 5 graden.

Later:

Maandag trekt al een volgende storing door onze regio. De dag start met veel wolken, later op de dag gaat het opnieuw regenen op doortocht van een nieuwe regenzone. De maxima zitten rond een graad of 11 bij een matige tot vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Samenvatting:

Eerst krijgen we vandaag nog regen of buien. Hoe meer naar het westen, hoe droger het wordt en die droge perioden breiden zich geleidelijk over de hele regio uit, al blijft een bui toch mogelijk tot de avond. Maxima rond 8 tot 10 graden bij een noordwestelijke wind die matig waait boven land, vrij krachtig aan de kust.

Geert, vrijdag 06 maart, 06.35 uur.

Dit is ook de tijd van het jaar dat de overwinterende wespenkoninginnen ontwaken en op zoek gaan naar een geschikte plek om een nieuw nest op te starten. Kijk je mee naar het wakker worden van zo’n koningin van de gewone wesp?

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl