DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een laag met diverse kernen tussen IJsland en Schotland, bepaalt voorlopig nog ons weer en zorgt voor een stevige westelijke stroming in onze omgeving. Dat laag stuurt nog tot en met morgen storingen en buienlijnen onze kant op, samen met opnieuw ook veel wind. Vandaag trekt in de ochtend nog een actieve storing door naar het zuiden. Vannacht keert die dan op haar stappen terug en zorgt ook morgen nog voor buien. Af en toe zorgt een kleine wig van hoge luchtdruk voor wat tijdelijke verbetering. Dat is op vrijdag bijvoorbeeld het geval. Ook tijdens het weekeind hebben we nog met wisselvalligheid te maken. Die hoort bij een nieuw lagedrukgebied dat dan vanaf de Britse Eilanden dichterbij komt, al lijk dat niet zoveel regen op te leveren en zal het weekeind grotendeels droog verlopen.  Na het weekeind worden de bakens verzet. De luchtdruk gaat stijgen bij ons en er vormt zich een hogedrukgebied in onze buurt. Dat eerste hoog krijgt in de loop van de week al snel versterking van een tweede hoog dat de wat meer noordelijk gaat liggen en een halt toeroept aan de depressietrein. Volgende week wordt het flink droger en rustiger en kunnen de temperaturen gaandeweg de week ook een stuk hoger komen te zitten. Een duidelijke lente-aanzet is in de kaarten dan ook duidelijk te zien!

Dit weekend heb ik ook even de tijd genomen om in een video meer uitleg te geven waarom het de laatste tijd zoveel regent en waarom het maar niet stopt. Dat komt helemaal door de ligging van de straalstroom. Beterschap is echter op komst (zie hierboven). Kijk je even mee?

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag verloopt wisselvallig met dikwijls regen of buien en ook weer meer wind. Een storing zorgde de voorbije nacht al voor regen. Die storing ligt vanochtend nog even over onze regio met veel bewolking en gedurende de ochtend perioden met wat regen of een bui. Het blijft wel aan de zachte kant. De dag start al met dubbele cijfers tussen 10 en 12 graden. Vanmiddag kan het zelfs tot 13 graden worden. Gaandeweg de ochtend gaan de drogere perioden overheersen en vanmiddag is zelfs een tijdelijke zonne-knipoog mogelijk. Lang duurt dat niet want gaandeweg de middag neemt de bewolking opnieuw toe met tegen de avond weer regen. Het blijft ook steeds hard waaien uit het zuidwesten met een 4-5 Bft boven land, aan zee af en toe uitschietend naar 6 Bft. Er blijven uitschieters mogelijk van een 50 tot 60 km per uur.

Vanavond en vannacht verlopen zwaar bewolkt tot betrokken met opnieuw perioden van regen of motregen. Het blijft erg zacht met minima rond een graad of 8 of meer. De zuidwestelijke wind blijft stevig doorwaaien.

Morgen:

Morgen hebben we in de ochtend nog last van die wegtrekkende storing. Er zijn eerst nog perioden met regen of enkele buien. Het wordt echter snel beter en al gauw krijgen we een wisselend beeld van wolken en enkele opklaringen. Er blijft verspreid over de dag wel kans op het voorkomen van enkele lokale buien. De temperaturen zetten een klein stapje terug, maar halen toch nog altijd gemakkelijk een 11 tot 12 graden. Daarbij staat nog altijd een stevige zuidwestelijke wind, al neemt die toch wel beduidend in kracht af. Zeker later op de dag.

Ook de nacht naar vrijdag verloopt dan grotendeels droog, al is een heel enkele bui nooit volledig uit te sluiten. Het is dan wel koeler met minima rond een 3-4 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Vrijdag kunnen we even profiteren van de gunstige invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die wurmt zich tussen de neerslaggebieden in en zorgt voor tijdelijk stabieler weer. Toch is een enkele bui zeker niet uitgesloten. Het is wisselend tot zwaar bewolkt en de maxima blijven rond een graad of 10-11 zitten. Er is dan ook duidelijk veel minder wind en die komt wat meer uit een westelijke richting.

De nacht naar zaterdag verloopt rustig en ook duidelijk een stuk koeler. Er is zelfs kans op lichte vorst aan de grond tegen de ochtend.

Later:

Zaterdag komt er weer meer bewolking binnen. Een volgende storing ligt dicht in de buurt en zorgt de hele dag voor veel wolken. Er kan al eens wat regen of een bui aan te pas komen, maar zeker geen grote hoeveelheden. De maxima zitten daarbij vooraan de dubbele cijfers.

Samenvatting:

Vandaag hebben we eerst nog met regen te maken. Die trekt geleidelijk weg en maakt plaats voor droge perioden met kans op enkele schuchtere opklaringen. Later neemt de bewolking weer toe en tegen vanavond en vannacht volgt nieuwe regen. Het is wel erg zacht met maxima rond 13 graden en er staat nog altijd veel wind uit het zuidwesten. Die kan nog steeds uitschieten tot 50 à 60 km per uur.

Geert, woensdag 11 maart, 06.45 uur.

In de nieuwe minuut van deze week kijken we naar een hele bijzondere krokus-soort. Kijk je mee?

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl