DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien op de weerkaarten opnieuw het verschijnen van een complex en zeer sterk IJslandlaag. Dat zal ons weer vanaf vandaag alweer sterk beïnvloeden en dat zeker tot en met het eind van de week. Dat laag stuurt storingen en buienlijnen onze kant op. Een eerste reeks trekt vandaag in verzwakte vorm over onze regio met eerst een zwak warmtefront, daarna een koufront en uiteindelijk nog een troglijn. Ook de komende dagen is het een komen en gaan van storingen met vooral tijdens de periode van dinsdag tot en met donderdag ook weer behoorlijk wat wind. Naar volgend weekeind toe zit er neiging tot wat verbetering in. Een deel van de oplossingen in zowel het ECMWF- als het GFS-ensemble kiest duidelijk voor opties met meer invloed van hogedruk op ons weer. Daarbij zou het dan vanaf volgend weekeind geleidelijk droger en ook wat zachter kunnen worden. Eén en ander is zeker geen gelopen wedstrijd want er zijn ook tich van andere mogelijkheden met enerzijds meer koudere lucht en anderzijds gewoon een verder zetten van het wisselvallige weer. Het is nog altijd te vroeg om vaste en zekere uitspraken daarover te doen en we wachten die evolutie even af de komende dagen om te zien welke richting het echt kan uitgaan op termijn. Zeker is dat er rond half maart wel een grote mogelijkheid is dat we schakelen naar een ander weertype.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt eerst zwaar bewolkt tot betrokken. In de ochtend trekt een eerste regenzone door de regio, rond de middag gevolgd door een volgende front. Het gaat om een warmtefront en een koufront. Beide zijn echter niet bijster actief en de regen blijft beperkt. Er zijn in de ochtend dan ook perioden met regen te verwachten, maar meestal is dat lichte of hoogstens matige neerslag. In de namiddag wordt het wisselend bewolkt met opklaringen. Er kan dan zelfs een schuchter zonnetje tevoorschijn komen, maar ook de kans op een enkele bui blijft toch zeker bestaan tot aan de avond. De temperaturen lopen iets hoger op en kunnen naar een 11-tal graden oplopen bij een matige tot af en toe vrij krachtige zuidwestelijke wind boven land. Aan zee is die vrij krachtig. Later vandaag neemt de wind geleidelijk aan wat af.

De nacht naar maandag verloopt meest zwaar bewolkt met minima rond een 6 à 7 graden. Er is de hele nacht wel kans dat er links of rechts een heel enkele bui opduikt. Aan zee zou die zelfs onweerachtig kunnen zijn.

Morgen:

Morgen profiteren we opnieuw tijdelijk van een mobiele wig van hoge luchtdruk die ons tijdelijk weer wat bescherming biedt tegen storingen, maar een nieuw exemplaar dient zich later op de dag weer aan. Gaandeweg de dag nemen wind en bewolking toe met een oplopende kans op wat regen of een  bui naar de avond toe. Maxima op maandag rond een 10 à 11 graden bij een goed doorstaande westelijke, later opnieuw zuidwestelijke wind.

Tegen de avond gaat het regenen en ook in de nacht naar dinsdag valt er op uitgebreide schaal regen. Minima rond een 7-8 graden.

Overmorgen:

Dinsdag wordt een erg wisselvallige en ook weer ontstuimige dag. Er staan een paar storingen op het menu en er zijn dan ook dikwijls perioden met regen. Vooral in de ochtend moeten we eerst nog de nodige nattigheid verwerken. Later op de dag gaan de droge perioden meer en meer overheersen. Ook de wind speelt weer goed mee en waait vrij krachtig tot krachtig uit het zuidwesten. De maxima zitten daarbij opnieuw rond een graad of 10 à 11.

Later:

Ook woensdag is het wisselvallig met dikwijls regen of buien en ook weer meer wind. Het blijft wel aan de zachte kant. We halen ook dan gemakkelijk telkens maxima met dubbele cijfers terwijl het er naar uitziet dat we ook dan weer de nodige liters water over ons heen zullen krijgen in de vorm van regen of buien.

Samenvatting:

Veel wolken en wat regen om de dag te starten. Vooral vanochtend is het grijs met vrij veel wind en periodiek wat regen. Vanmiddag komen er opklaringen en krijgt ook de zon een stem, maar er blijven veel wolken en er is ook dan kans op een enkele lokale bui. Het wordt zo’n 11 graden bij een flinke zuidwestelijke wind.

Geert, zondag 08 maart, 09.45 uur.

In de nieuwe minuut van deze week kijken we naar een hele bijzondere krokus-soort. Kijk je mee?

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl