ZA

4 Apr

Weertype

Weertype

3-4° | 14°

0 %

Windrichting

Z 1-3 bft
Een zich zeer snel tot een zeer sterk ontwikkelend hogedrukgebied ligt intussen boven Duitsland [...]
Lees verder

ZO

5 Apr

Weertype

Weertype

3-4° | 19°

0 %

Windrichting

Z 2-3 bft
Morgen kan het direct nog veel zachter worden. We krijgen dan een zachte zuidelijke stroming me [...]
Lees verder

MA

6 Apr

Weertype

Weertype

6-7° | 18°

30 %

Windrichting

ZW 3 bft
Maandag hebben we last van een zwakke storing die door onze regio loopt. De bewolking neemt gaa [...]
Lees verder

DI

7 Apr

Weertype

Weertype

7-8° | 17°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Dinsdag zitten we dan met de opbouw van een nieuw hogedrukgebied in onze omgeving. De wind kan [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Wat de hele winter niet wou lukken, lukt nu naar eind maar toe wel: een zeer sterk (winters) hogedrukgebied boven Scandinavië is er in geslaagd de westcirculatie stil te leggen en te zorgen voor een omgekeerde circulatie. Rondom dit hoog voert een oostelijke tot noordoostelijke stroming koude noordelijke lucht aan. Dit hoog ligt met kern aanvankelijk boven Scandinavië en trekt de komende dagen geleidelijk nog verder naar de Baltische Staten. Rondom dit hoog wordt dus koele noordelijke lucht aangevoerd waarin aanvankelijk nog een aantal wolkenvelden kunnen voorkomen, maar de aangevoerde lucht wordt geleidelijk steeds droger. De komende dagen is het dan ook helder met overdag getemperde maxima bij een schrale oostelijke wind. Tijdens de nachten kan het telkens lichtjes gaan vriezen. Deze luchtdrukverdeling duurt zeker tot het midden van de week, in de tweede weekhelft kan het misschien geleidelijk wat zachter worden door een meer naar zuid tot zuidoost draaiende wind.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het eerst nog wisselend tot zwaar, later licht bewolkt tot helder. Er komen al van in de ochtend geleidelijk erg brede opklaringen binnenlopen vanaf het noorden en de wolken verdwijnen. Het wordt dan ook meer en meer zonnig, maar een beetje schraal aanvoelend. Een zwakke tot matige noordoostelijke wind zorgt dan voor een fris gevoel. Die wind trekt gaandeweg de dag nog wat aan en wordt matig tot zelfs vrij krachtig aan de kust. We halen maxima rond een hoogste waarde van een 10-tal graden.

Vanavond en vannacht wordt het dan ook koel. De minima dalen tot rond of net boven het vriespunt met wat lichte vorst aan de grond. Er blijft nog net voldoende wind staan om te beletten dat het flink zou gaan vriezen. Die wind zorgt immers nog voor menging van de luchtlagen. Het is niet dat we veel over gaan hebben met minima rond 1 tot 2 graden …

Morgen:

Morgen wordt een zonovergoten dag. De maxima zitten dan rond een 10-tal graden, maar net als de vorige dagen staat er daarbij maar een erg schrale wind. Die zorgt ervoor dat de gevoelstemperaturen wat lager zitten. Als je in de zon en uit de wind zit, is het erg aangenaam, maar in de wind is het koeler.

In de nacht naar maandag neemt de wind wat af en dan kan het overal één tot twee graden vriezen. Zeker aan de grond, maar ook in de lucht zullen de minima negatief worden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Maandag is net als zondag een zo goed als volledig heldere dag. De zon schijnt volop, maar er blijft een schrale wind staan uit een noordoostelijke tot oostelijke hoek. Die wind neemt dan wel af in kracht, maar blijft zeer goed voelbaar. De maxima zitten rond een hoogste waarde van een tiental graden.

In de nacht naar dinsdag gaat het opnieuw overal licht vriezen en dat kan zeker weer naar een -2 tot -3 graden gaan tegen de ochtend. Aan de grond nog wat kouder. Het is wel volledig droog en ook de wegen liggen er droog bij zodat gladheid niet aan de orde is.

Later:

Dinsdag blijft het erg zonnig. Er zijn amper of zelfs helemaal geen wolken aanwezig zodat de zon maximaal kan schijnen, maar het is en blijft koud. De maxima komen niet boven de tien graden uit en er blijft een koude oostelijke wind staan. Die zorgt telkens voor een koud en schraal gevoel.

Ook de nacht naar woensdag kan weer een koude nacht worden, zelfs de koudste van de reeks waarbij het tot -3 graden kan vriezen, aan de grond nog wat meer.

Samenvatting:

De wolken breken vandaag snel op en maken plaats voor opklaringen. Die worden gaandeweg de dag steeds breder, maar tegelijk voert een oostelijke wind koude lucht aan met maxima van maar rond 9 tot 10 graden. Die wind zorgt voor een schraal en onaangenaam gevoel. Vanavond en vannacht gaat het vriezen aan de grond, in de lucht blijven de minima amper licht positief.

Geert, zaterdag 21 maart, 08.20 uur.

We spoelen in de minuut van deze week even door naar de zomer en kijken naar bloeiende rozen:

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl