DI

7 Jul

Weertype

Weertype

± 13° | 19-21°

10 %

Windrichting

ZW 3 bft
Vandaag wordt een wat betere dag onder invloed van een wig van hoge luchtdruk. Die trekt snel d [...]
Lees verder

WO

8 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 17-19°

90 %

Windrichting

ZW 3 bft
Morgen wordt een wisselvallige en regenachtige dag. Er trekt in de loop van de dag een regenzon [...]
Lees verder

DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

90 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Donderdag hebben we nog altijd last van een storing. Die zorgt nog steeds voor veel bewolking e [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-19°

70 %

Windrichting

NW 3 bft
Vrijdag trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer o [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een uitloper van het Azorenhoog zorgt ook vandaag, net als gisteren, voor vrij rustig weer. Inactieve fronten boven de Noordzee zorgen van tijd tot tijd nog voor enkele wolkenvelden. De Azorenuitloper bouwt zich de komende dagen boven Europa op tot een apart hogedrukgebied. Tegelijk gaat het Azorenhoog zelf zich een flink stuk noordelijker positioneren op de Atlantische Oceaan, ten westen van de Britse Eilanden. Tegen donderdag trekt dat hoog richting Europa en duwt een koufront voor zich uit dat tegen donderdag / vrijdag van noord naar zuid door onze omgeving trekt. Na dat koufront bouwt het hoog zich ten noorden van ons verder op tot een zeer sterk hogedrukgebied. Door deze evolutie krijgen we de eerste helft van de week met zachtere lucht te maken, maar in de tweede helft van de week komt koelere noordelijke lucht tot bij ons. Die wordt later weer wat zachter doordat het noordelijke hoog wat ‘kantelt’ en de koele noordelijke tot noordoostelijke wind later in het weekeind en begin volgende week weer voor een zachtere zuidelijke variant gewisseld wordt.

Hoe één en ander precies in zijn werk gaat, heb ik gisterenavond ook in een video uitgelegd. Je kunt die video hier nog bekijken:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een best aardige dag. Het is licht bewolkt, al drijven er van tijd tot tijd wel eens wat meer wolkenvelden voorbij. De zuidwestelijke wind waait dan eerst zwak, maar overdag kan die tijdelijk matig en aan zee zelfs tegen het vrij krachtige aan gaan waaien. Met de brede opklaringen die er zijn, voelt het lente-achtig aan. De dag start wel frisjes met minima die tot een 2 à  graden gedaald zijn. Lokaal vriest het vanochtend zelfs een graadje aan de grond, maar de temperaturen gaan snel de hoogte in. Het kan vanmiddag een 13 tot 14 graden worden. Samen met een zwakke tot matige zuidwestelijke wind, voelt dat best heel aangenaam aan.

Vanavond en vannacht blijft het licht bewolkt tot zelfs helder en kan het weer afkoelen naar een 2-3 graden tegen de ochtend. Er kan zich wat nevel of een mistbank vormen. Lokaal kan het aan de grond weer een enkel graadje vriezen.

Morgen:

Morgen wordt ook een lente-achtige dag. Er zijn nog steeds een aantal brede opklaringen, al komen er ook wolkenpartijen voor. Vooral later op de dag kunnen er wat meer wolkenvelden opduiken. Het is droog en vrij zacht. De zuidwestelijke wind voert geleidelijk steeds zachtere lucht aan met maxima naar een 15-tal graden kunnen oplopen, lokaal zelfs nog wat meer. Met de zon erbij, zal dat absoluut lente-achtig zijn. Die zuidwestelijke wind waait trouwens maar zwak tot matig.

Tegen de late middag, maar zeker in de avond en nacht, neemt de bewolking wel geleidelijk aan toe. Het is niet onmogelijk dat er tegen de ochtend een lokaal drupje regen valt. De minima zitten dan weer wat hoger rond een 5-tal graden.

Overmorgen:

Donderdag neemt de bewolking verder toe. Een zwak koufront komt vanaf het noorden dichterbij en zorgt voor veel wolken en kans op een drupje regen of motregen. Veel zal het zeker niet zijn en veel plekken houden het ook gewoon droog. De maxima zetten dan weer een stap terug en vallen op een 10 tot 11 graden. De wind draait daarbij naar een koele noordelijke hoek en vooral die wind zorgt voor een veel minder aangenaam gevoel.

In de nacht naar vrijdag blijven er veel wolken hangen. Het blijft bewolkt met minima rond een 5-6 graden en nog steeds kans op een enkel lokaal drupje.

Later:

Vrijdag ligt dat koufront nog steeds dicht in de buurt en zorgt voor veel wolken. De kans op een drupje regen neemt dan wel gaandeweg de dag af. Later op de dag breken zelfs enkele opklaringen door. De temperaturen blijven fris met maxima rond een tiental graden en een schrale noordoostelijke wind.

In de nacht naar zaterdag trekken de wolken geleidelijk aan weg en komen er opklaringen. In de van oorsprong koele lucht kunnen de minima tegen de ochtend wel naar een 1-2 graden wegzakken met opnieuw kans op wat vorst aan de grond.

Samenvatting:

Vandaag zijn er al van in de ochtend brede opklaringen. Die houden we de hele dag vast, al passeert er van tijd tot tijd ook wel eens een wolkenpakket. De maxima zitten rond een 12 tot 14 graden bij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind. Een mooie lentedag dus!

Geert, dinsdag 17 maart, 06.25 uur.

We spoelen in de minuut van deze week even door naar de zomer en kijken naar bloeiende rozen:

 

NIEUW: Vind je de foto bij het weerbericht zo mooi dat je die bij jou thuis op Canvas wil? Dat kan. Via ‘Werk aan de Muur’ kan je die foto (en andere) daar op diverse formaten bestellen. Volg deze link: https://geertnaessens.werkaandemuur.nl/nl