DO

9 Jul

Weertype

Weertype

± 16° | 19-21°

80 %

Windrichting

ZW 3-4 bft
Tot en met vrijdag zitten we onder invloed van lagedrukgebieden die van west naar oost trekken [...]
Lees verder

VR

10 Jul

Weertype

Weertype

± 14° | 18-20°

60 %

Windrichting

NW 3-4 bft
Morgen trekt het front geleidelijk zuidwaarts weg en komen we terecht in een gebied met meer op [...]
Lees verder

ZA

11 Jul

Weertype

Weertype

± 10° | 19-21°

20 %

Windrichting

N 2-3 bft
In het weekeind wordt het stabieler. Zaterdag breidt een uitloper van het Azorenhoog zich over [...]
Lees verder

ZO

12 Jul

Weertype

Weertype

8-9° | 20-22°

10 %

Windrichting

VAR 2 bft
Zondag wordt een fraaie dag. Het is droog en er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voo [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex laag tussen IJsland en de Britse Eilanden blijft voorlopig ons weer nog bepalen. Daar omheen cirkelen randstoringen, buienlijnen en regenzones die in een stevige west tot zuidwestelijke stroming onze kant op komen. In deze drukverdeling komt tot en met begin volgende week weinig verandering. Tegen midden volgende week wordt de depressietrein vanaf de Atlantische Oceaan heel tijdelijk een halt toegeroepen door een hogedrukgebied dat zich heel snel via de Britse Eilanden naar onze omgeving verplaatst. We krijgen midweeks dan ook heel tijdelijk een paar rustigere en wat minder zachte dagen. Nadien herstelt de westcirculatie zich met nog meer kracht dan voordien en tegen eind volgende week is het opnieuw een komen en gaan van storingen met erg zachte lucht. Door deze evolutie worden de kansen op een eventuele winterse periode in februari zo goed als volledig de grond ingeboord. Eer deze nieuwe zeer krachtige impuls die aan de westcirculatie gegeven wordt tot stilstand komt, zijn we al gemakkelijk ruim over de helft van februari alvorens er kan begonnen worden met een eventuele winterse setting op de weerkaarten en zelfs dat zit er in de verste kaarten niet in.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Het weer van vandaag lijkt erg op dat van gisteren. We zitten in een stevige zuidwestelijke stroming met een aantal storingen die van west naar oost trekken. De voorbije nacht trok zo’n storing met regen doorheen onze regio. Deze sleept vanochtend eerst nog over de oostelijke helft van de regio, vooral in Oost-Vlaanderen is het dan ook eerst nog nat. Ook elders is het in de ochtend eerst nog zwaar bewolkt tot betrokken met perioden van wat lichte regen of motregen. Geleidelijk wordt het droger en krijgen we een bewolkt tot zwaar bewolkt weertype, maar de zon speelt eerst meestal verstoppertje. Toch zijn er later in de ochtend en zeker in de middag enkele opklaringen mogelijk met wat kleine zonnige perioden. Het blijft zacht en winderig met maxima rond een 12 tot 13-tal graden. Die wind trekt trouwens gedurende de dag opnieuw langzaam in kracht aan.

Vanavond en vannacht nemen de regenkansen weer toe. Tegen de ochtend kan het zelfs fel gaan regenen bij opnieuw erg zachte minima die in de dubbele cijfers blijven zitten.

Morgen:

Morgenochtend trekt een erg felle regenzone door. Het kan dan tijdelijk zeer intens regenen. Het betreft een warmtefront dat doortrekt waarna we dan tijdelijk in wat rustiger vaarwater belanden met veel wolken, maar ook droge perioden. Later op de dag trekt dan nog een koufront door, opnieuw met een periode van regen. Tegen het eind van de middag wordt het droger met ruimte voor een aantal bredere opklaringen. We zijn dan echter al een flink stuk in de namiddag gevorderd. Het blijft zeer zacht met maxima die dan zelfs kunnen pieken om en bij de 13 graden. De wind blijft hard waaien uit zuidwest.

In de nacht naar maandag nemen de regen- en buienkansen weer toe.

Overmorgen:

Maandag komt een volgende zeer actieve storing binnenlopen. Het is opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken met in de loop van de dag perioden met soms erg intense regen. De maxima pieken ook op maandag dik in de dubbele cijfers en komen ook dan gemakkelijk tot rond een 12-tal graden uit. Het blijft fel waaien uit een zuidwestelijke hoek met ook dan pieken tot 40 à 50 km per uur boven land en tot 60 à 70 km per uur aan zee.

In de nacht naar dinsdag draait de wind geleidelijk naar noordwest en wordt het wat minder zacht.

Later:

Dinsdag wordt het rustiger. In de loop van de dag zijn er zeker nog perioden met regen of buien te verwachten, maar de wind draait geleidelijk naar een meer westelijke richting en neemt in kracht af. Daarbij komt er minder zachte lucht binnen waarbij de maxima dalen naar een 8 tot 10 graden.

Samenvatting:

Net als gisteren, zijn er vandaag veel wolken, maar het blijft wel overdag meestal droog. Het wordt een 12 tot zelfs mogelijk 13 graden en het waait erg hard. Aan zee 5 tot 7 Bft, boven land 4 tot 6 met uitschieters tot 60-70 km per uur aan zee en tot rond 50 km per uur boven land. Heel tijdelijk is misschien eens een zonnestraal mogelijk. Vanavond nog meest droog, maar vannacht komen er perioden met regen. Het is met minima rond 10-11 graden aanhoudend zeer zacht.

Geert, zaterdag 01 februari, 08.00 uur.

OK, schimmels zijn niet meteen de meest uitnodigende onderwerpen, maar als je ze in macro bekijkt, val je achterover van hun schoonheid!