VR

5 Jun

Weertype

Weertype

7-8° | 15-17°

80 %

Windrichting

W 3-5 bft
Boven de Noordzee bevindt zich een klein, maar vrij actief lagedrukgebied. Bij ons zorgt dat vo [...]
Lees verder

ZA

6 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-18°

60 %

Windrichting

W 4-6 bft
Morgen krijgen we nog een erg wisselvallige dag met vooral ook weer veel wind. Die wakkert zelf [...]
Lees verder

ZO

7 Jun

Weertype

Weertype

8-9° | 16-19°

40 %

Windrichting

NW 3 bft
Ook zondag staat in het teken van een lagedrukgebied boven het Noordzeegebied. Dat stuurt gesto [...]
Lees verder

MA

8 Jun

Weertype

Weertype

± 10° | 17-20°

30 %

Windrichting

N 3 bft
Maandag zien we nog een gelijkaardig beeld als tijdens het weekend, maar met een verder afnemen [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Vandaag en dat zeker al tot midden volgende week, zitten we volledig onder invloed van een complex en diep IJslandlaag. Dat stuurt vandaag al een eerste front door onze regio. Morgen stuurt dat laag een zeer actieve randstoring naar de Noordzee met in het kielzog daarvan een heuse storm. Veel regen en wind zijn dan ook voor zondag ons deel. Vervolgens krijgen we tot het midden van volgende week nog een aantal zeer actieve randstoringen te verwerken, telkens met heel veel wind en perioden van regen. In de tweede helft van volgende week pas, komt de atmosfeer geleidelijk weer wat tot rust onder impuls van drukstijgingen in onze omgeving.

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start nog droog, maar er is veel bewolking. Later op de dag, dat zal ergens in de loop van de voormiddag zijn, komt er een eerste zwakke storing met wat regen binnen. Het blijft dan ook eerst zwaar bewolkt tot betrokken met gaandeweg de dag perioden met regen. De maxima komen dan alweer in de dubbele cijfers te zitten en lopen naar een tiental graden op. De wind waait daarbij weer vlagerig uit een zuidwestelijke richting en waait met een 4 Bft boven land, 4 tot 5 aan zee. Later neemt die weer wat af. Ergens na de middag bereikt de achterzijde van de storing de kust en komen er opnieuw opklaringen binnen.

Vanavond wisselen opklaringen en wolken elkaar af met nog een kleine kans op een enkele lokale bui. De minima zitten dan ergens rond een 5 à 7 graden. Later in de nacht raakt het geleidelijk aan helemaal bewolkt en tegen de ochtend kan er wat lichte regen gaan vallen.

Morgen:

Morgen wordt een gure en ontstuimige dag. We krijgen eerst een aantal actieve storingen over ons heen. De dag start nochtans nog redelijk met wolken en opklaringen, maar al snel volgen er perioden met regen. Die kunnen in de loop van de dag erg intens worden. Er wordt in totaal toch een 10 liter water per vierkante meter verwacht. Daarbij wordt zeer zachte lucht aangevoerd waarbij het in de late middag gemakkelijk 13 tot 14 graden kan worden.

Er passeren eigenlijk twee fronten. Een eerste warmtefront trekt in de ochtend door met wat verspreide regen, daarna loopt dan die warme lucht binnen en trekt de wind aan. In de ochtend al, tijdens de passage van de regengebieden, zijn er al felle rukwinden mogelijk. Die kunnen uithalen tot 80 à 90 km per uur. Ook in de middag blijft het hard waaien en kan de wind per momenten fel uithalen tot boven de 100 km per uur! Tegen de late middag / vooravond trekt dan een koufront door met zware buien, zelfs met kans op onweer. Daarop zitten de zwaarste windstoten! Er komt later in de middag en vooravond aan en op zee een volle storm te staan met erg zware windstoten die boven land dan al gemakkelijk tot boven de 110 km per uur zouden kunnen halen. Op zee staat een zware storm, 9 tot 10 Bft. Daar zijn uitschieters mogelijk van 120 tot 130 km per uur. Op passage van het koufront kan de wind in de late middag / avond nog harder uithalen met pieken van 120 km per uur, zelfs mogelijk lokaal nog net iets meer. Een zeer gevaarlijke situatie dus die zeker links en rechts tot schade zal leiden!

Ook in de nacht naar maandag blijft het stormen met zware rukwinden, zeker tijdens de buien kunnen die nog altijd tot aan 100 km per uur uithalen!

Hier nog een link naar een video waarin ik meer info geef over de storm:

Overmorgen:

Op maandag zijn we nog niet van het ontstuimige weer verlost. Er is ook dan nog altijd erg veel wind en die kan verspreid over de dag in perioden gemakkelijk weer uithalen tot 80 à 90 km per uur. Een enkele rukwind zelfs nog tot 100 km per uur. Er passeren verspreid over de dag ook nog een aantal regenzones en buienlijnen waarbij het periodiek fel regent. De maxima zitten op maandag rond ongeveer een tien graden.

Ook in de nacht naar dinsdag vallen er nog geregeld buien en kan de wind nog fel uithalen met zware rukwinden.

Later:

Dinsdag blijft het erg wisselvallig met een mix van wolken en opklaringen. De buienneiging wordt kleiner, maar is zeker niet verdwenen. Er blijft kans op het voorkomen van een aantal lokale buien en daar kunnen nog altijd gemene rukwinden op zitten. Uitschieters van 80 tot 90 km per uur blijven lokaal mogelijk. Het moet wel gezegd dat de buien toch duidelijk in aantal verminderen. De wind wordt ook iets meer west van richting zodat er wat minder zachte lucht aangevoerd wordt met maxima rond een graad of 8.

Samenvatting:

De dag start nog rustig met een aantal opklaringen, maar de bewolking neemt toe. Uiteindelijk volgt er regen vanaf de kust. Een regenzone trekt geleidelijk van west naar oost met zo’n 2 tot 5 liter water per vierkante meter. In de late middag klaart het weer op. Maxima oplopend naar een tiental graden.

Geert, zaterdag 08 februari, 09.15 uur.

Even een flashback naar de zomer met deze nieuwe minuut: de verschillende soorten heide!